Teufel Concept E - De nieuwe krachtpatser van Teufel

Door: Partner Redactie | 18 maart 2014 10:30

Partnerbijdrage

We kijken er nauwelijks nog van op, de oerdegelijke bouwkwaliteit van Teufels producten. Maar weet deze nieuwe Concept E ook op het gebied van audiokwaliteit te overtuigen? Wij gingen met het 5.1 home-audiosysteem aan de slag.

De Concept E van Teufel wordt geleverd in twee dozen, waarin alle onderdelen stevig verpakt zitten. Heb je de vijf luidsprekers en de (werkelijk gigantische) subwoofer uitgepakt, dan valt vooral op hoe zwaar en stevig deze voelen. Een systeem dat tegen een stootje kan, en waarbij de speakers niet zomaar van hun plek trillen. Teufel levert overigens simpelweg een kabelrol mee, waardoor je zelf dus de juiste afmeting voor de speakers kunt knippen. Zorg er dus voor dat je een striptang in huis hebt voordat je hiermee aan de slag gaat.

De Concept E doet ook prima dienst als 5.1 audiosysteem voor de pc.

Gemaakt om te knallen

De satellieten zien er bescheiden uit, en het wat saaie design zorgen ervoor dat ze vrij onopvallend in iedere huiskamer te plaatsen zijn. Laat je echter niet van de wijs brengen door dit conservatieve uiterlijk. Deze speakers zijn gemaakt om keihard te knallen, maar daarover later meer. De grote sufwoofer is 35 centimeter hoog, en weegt bijna 11 kilogram. Niet iets wat je eenvoudig achter een tv-meubel zet of onder de bank schuift dus.

De behuizing van de speakers voelt lekker stevig.

Maar het formaat van de subwoofer heeft ook voordelen. Hele grote voordelen. De basweergave van de Concept E is fenomenaal voor een setje in deze prijsklasse. Het produceert een lekker diep en warm geluid en doet zeker niet onder voor systemen die een veelvoud van deze set kosten. En dat is vooral te danken aan de grote klankkast. Gelukkig is de basintensiteit eenvoudig af te stellen via het aanraakgevoelige bedieningspaneel, die op de voorzijde van de subwoofer zit.

Met alles uit de voeten

Naast de lekkere basweergave, doen ook de vijf speakers goed werk. De hoge tonen zijn helder en het middensegment klinkt rijk en dynamisch. Opvallend is dat ook op hoog volume de geluidskwaliteit zeer goed blijft. Er treedt nauwelijks vervorming op en tonen worden niet weggedrukt. Hierdoor is het niet alleen een set die aan te raden is voor de filmliefhebber. Ook met muziek en games kan de Concept E prima uit de voeten. En dankzij de ingebouwde geluidskaart is het ook een ideale pc-oplossing.

We hebben de speakerset uitgebreid getest met verschillende geluidsdragers en muziekgenres. Conclusie: prima allround systeem. Vooral nummers met een lekkere vette beat komen goed tot hun recht. Muziek luisteren op laag volume voelt met de Concept E eigenlijk alsof je met een Ferrari door de bebouwde kom rijdt. Met zoveel power wil je het gaspedaal altijd vol intrappen.

“Alsof je met een Ferrari door de bebouwde kom rijdt. Met zoveel power wil je het gaspedaal altijd vol intrappen”

Bediening van de Concept E

Op de subwoofer van de concept E zit het bedieningspaneel. Een witte plastic plaat die nou niet echt de schoonheidsprijs verdient. Hierop kan je met aanraakgevoelige toetsen al het geluid regelen. Zo schakel je eenvoudig tussen 5.1 of 2.1 weergave, selecteer je de juiste ingang (coax, optisch, usb of bluetooth) en bedien je natuurlijk het volume. Ideaal is dit paneel op de suwoofer echter niet. Kans is namelijk groot dat je de kolossale subwoofer in een hoek van de kamer of onder een bureau wilt zetten, wat het bedienen dus erg omslachtig maakt.

Met het bedieningspaneel stel je alle audio-voorkeuren eenvoudig in.

Gelukkig levert Teufel ook een afstandsbediening meer die op twee AAA-batterijen loopt. Deze draaischijf laat je ook de basiszaken afstemmen. De draaischijf ziet er stijlvol uit, maar toch hadden we graag een wat traditionelere afstandsbediening gehad.

Conclusie

De Concept E van Teufel is een goede keuze voor iedereen die veel geluidskwaliteit voor een schappelijke prijs zoekt. Voor 450 euro krijg je namelijk een systeem dat zowel voor film-, game- als muziekliefhebbers echt genieten is, waarbij vooral de heerlijke basweergave opvallend is. De ingebouwde geluidskaart kan daarnaast voor pc-gebruikers een aantrekkelijk extraatje zijn. De oerdegelijke bouwkwaliteit van Teufel is ook hier weer van toepassing, als doet de set qua design niets bijzonders. Nadelen? Tja, het bedieningspaneel op de sufwoofer verdient niet de schoonheidsprijs en de meegeleverde afstandsbediening laat wat te wensen over qua gebruiksgemak.

Teufel Concept E

Satelliet CS 25 FCR Mk3

Frequentiebereik: 150 - 20000 Hz

Akoestisch principe: 2-kanaals

Afmetingen: 9,5x10x14,1 cm (DxBxH)

Gewicht: 0,72 kg

Center CS 35 C Mk3

Frequentiebereik: 150 - 20000 Hz

Akoestisch Principe: 2-kanaals

Afmetingen: 9,5x22,6x10 cm (DxBxH)

Gewicht: 1,25 kg

Actieve subwoofer CE 2013 SW

Akoestisch principe: 1-kanaals

Aansluitingen: coax, optisch, stereo, minijack, usb 2.0, Bluetooth

Weergave: Dolby Digital, Dolby Pro Logic, Dolby Pro Logic II, DTS

Laagste grensfrequentie: 40 Hz

Versterkervermogen satellietenkanaal (peak): 60 W

Versterkervermogen subwooferkanaal (peak): 200 W

Maximaal verbruik: 500 Watt

Afmetingen: 32x31,5x35 cm (DxBxH)

Gewicht: 10,50 kg

SCORE: 9/10