TP-Link Deco – Wat is jouw ideale wifi-mesh-systeem?

Door: partner-redactie | 27 februari 2019 09:03

Partnerbijdrage

In een bestaand huis is het vaak lastig om het hele huis te voorzien van netwerkkabels voor het aansluiten van extra wifi-accesspoints. Toch zijn juist extra accesspoints dé oplossing voor wifi-problemen. Dankzij een wifi-mesh-systeem van bijvoorbeeld TP-Link kun je je huis van meerdere wifi-accesspoints voorzien zonder dat je kabels hoeft te trekken.

Om wifi in heel het huis mogelijk te maken bestaat een wifi-mesh-systeem uit verschillende accesspoints, ook wel Wifipunten of nodes genoemd. Een van die nodes functioneert als router en sluit je net als een normale router bedraad aan op je internetverbinding, dat is meestal de router van je internetprovider. Het maakt niet uit welke node je hiervoor kiest, hier hoef je bij installatie dus niet op te letten. De andere nodes zet je vervolgens zo in je huis dat je overal draadloze dekking hebt, bijvoorbeeld een node op de eerste verdieping en zolder.

Heb je toevallig al wel een draad lopen naar een verdieping in huis, dan kun je die in combinatie met een TP-Link Deco wifi-mesh-systeem ook gebruiken om een node aan te sluiten. Je ontlast dan de draadloze verbinding, waardoor het systeem nog beter presteert. En wil je een Deco-systeem later uitbreiden, bijvoorbeeld omdat je gaat verhuizen? Dan is het goed te weten dat je verschillende varianten van de Deco-nodes kunt combineren in één systeem, bijvoorbeeld een Deco M5 met een M9 Plus. Gebruik in dat geval wel de snelste node als router.

Een wifi-mesh-systeem zorgt voor dekking in je hele huis.

Modern netwerk

TP-Links Deco-systemen zijn de ultieme voorbeelden van een modern wifi-mesh-systeem. Zo configureer je een Deco-systeem op je smartphone via een handige app. De app laat je stap voor stap zien hoe je het systeem instelt en waar je de nodes het beste kunt neerzetten. Na de installatie beheer je Deco ook via de app waardoor je instellingen eenvoudig kunt aanpassen.

Je beheert Deco via een gebruiksvriendelijke app.

Misschien ken je het probleem wel dat toen je je draadloze netwerk uitbreidde met een extra accesspoint of repeater dat je apparaten met het verkeerde accesspoint verbinding maken. Met een TP-Link Deco wifi-mesh-systeem heb je daar geen last van, want de nodes werken samen om een enkel draadloos netwerk te creëren. Dit netwerk heeft uiteraard overal in huis dezelfde netwerknaam (ssid) en wachtwoord. Deco ondersteunt fast roaming waardoor je smartphone, tablet of laptop automatisch met het juiste accesspoint verbinden. Zo kun je in heel je huis rondlopen zonder de verbinding te verliezen, zelfs als je een video aan het streamen bent.

Wifi-mesh voor iedereen

Een wifi-mesh-systeem is kortom een goede oplossing om je hele huis eenvoudig van wifi te voorzien. Omdat je met een wifi-mesh-systeem eigenlijk twee of drie routers in huis haalt, zijn de systemen wel duurder dan een normale router. Je wilt natuurlijk niet meer betalen dan je echt nodig hebt. Daarom heeft TP-Link inmiddels vier verschillende wifi-mesh-systemen in het assortiment. Ieder systeem zorgt er uiteraard voor dat je zonder het trekken van netwerkkabels toch je hele huis van wifi kunt voorzien. Welke van de vier voor jou de beste keuze is, lees je hieronder.

Deco M4 – Scherp geprijsde instapper

Wifi-mesh-systemen behoren tot het beste dat je op wifi-gebied kunt kopen, maar dat je niet de hoofdprijs hoeft te betalen bewijst TP-Link met de Deco M4. Op de basisfunctionaliteit heeft TP-Link niet bezuinigd: de nodes van de Deco M4 bieden een dekkend en modern draadloos netwerk. Qua draadloze technologie lijkt de Deco M4 op de Deco M5. Wat de Deco M4 mist ten opzichte van TP-Links andere wifi-mesh-systemen waaronder de M5 is HomeCare, TP-Links uitgebreide ingebouwde internetbeveiliging die ook uitgebreide mogelijkheden voor ouderlijk toezicht biedt. Daarnaast is de behuizing van de M4 een stuk groter dan de andere wifi-mesh-systemen.

De Deco M4 is een scherp geprijsd wifi-mesh-systeem.

Deco M5 - Voor het hele gezin

De Deco M5 was het eerste wifi-mesh-systeem dat TP-Link op de markt zette. Nog steeds is de m5 een goede keuze. Ten opzichte van de qua technologie vergelijkbare Deco M4 is een belangrijk verschil dat de nodes van de Deco M5 veel compacter zijn vormgegeven. Prettig, want moderne wifi-apparatuur is ontworpen om in het zicht te zetten voor de beste prestaties. Een belangrijke toevoeging ten opzichte van de Deco M4 is HomeCare waarmee de router is voorzien van ingebouwde internetbeveiliging om alle gebruikers te beschermen. In combinatie met de uitgebreide opties voor ouderlijk toezicht is de Deco M5 hierdoor het ideale wifi-mesh-systeem voor een gezin die het hele huis wil voorzien van een goed draadloos netwerk.

De Deco M5-nodes zijn compact genoeg om in het zicht te zetten.

Deco P7 - Kracht van powerline

De nodes van de Deco P7 zijn dezelfde als die van de Deco M5, er wordt dus gebruikt gemaakt van AC1300-technologie. Het grote verschil is dat de nodes van de P7 ook voorzien zijn van powerlinetechnologie. Powerline gebruikt elektriciteitsdraden als netwerkkabels. Dit biedt twee voordelen ten opzichte van de Deco M5. Er is meer bandbreedte beschikbaar voor de onderlinge verbinding tussen de nodes. Daarnaast is er ook een verbinding als de nodes elkaar draadloos lastig kunnen bereiken. De Deco P7 is dus ideaal als je een wat groter huis hebt waarin je toch in het hele huis een goede dekking wilt hebben.

Communicatie via powerline zorgt voor betere prestaties.

Deco M9 Plus – Veeleisende gebruikers

De Deco M9 Plus is een zogenaamd tri-band wifi-mesh-systeem dat gebruik maakt van AC2200-technologie. Dit betekent dat er in iedere node een extra 5GHz-radio gebruikt is geplaatst. Hierdoor kan een radio gereserveerd worden voor de onderlinge communicatie tussen de nodes waardoor het systeem een hogere capaciteit en snelheid heeft. Meerdere gezinsleden kunnen hierdoor in het hele huis tegelijkertijd gebruik maken van een snelle verbinding. Ideaal als je bijvoorbeeld kinderen hebt die fanatiek online gamen terwijl je zelf 4K-films wilt streamen.

De Deco M9 Plus is niet alleen een wifi-mesh-systeem, maar functioneert ook als Smart Home Hub. Op de Deco M9 Plus kun je slimme producten zoals lampen, schakelaars, sensoren, slimme stekkers en een slimme thermostaat aansluiten. Deze producten kun je vervolgens centraal bedienen en instellen, je hebt dus geen los domoticasysteem nodig.

De Deco M9 Plus heeft een extra radio voor een snelle onderlinge communicatie tussen de nodes.

Homecare: kinderen veilig online

Ieder Deco wifi-mesh-systeem biedt een goede internetervaring, maar de Deco M5, P7 en M9 Plus bieden ook een extra veilige internetervaring. De Deco M5, P7 en M9 Plus zijn voorzien van HomeCare, ingebouwde internetbeveiliging in de router. HomeCare bevat antivirusmogelijkheden verzorgd door Trend Micro om schadelijke websites te blokkeren en uitgebreide mogelijkheden voor ouderlijk toezicht. Voor iedere gebruiker kun je een profiel aanmaken waarin je kunt instellen welke informatie op internet getoond mag worden. Zo kun je voorkomen dat kinderen websites bezoeken die niet geschikt zijn voor hun leeftijd. Daarnaast kun je per gebruiker ook tijdsbeperkingen instellen, zo kun je bijvoorbeeld iedere avond het internet voor je kinderen automatisch uitschakelen.

0 Reactie(s) op: TP-Link Deco – Wat is jouw ideale wifi-mesh-systeem?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.