Veiligste tablet op aarde

Door: partner-redactie | 25 maart 2018 09:12

Partnerbijdrage

Veiligheid is voor veel fabrikanten van draagbare machines een ondergeschoven kindje. Onbegrijpelijk, want het gevaar van diefstal of onverhoopt dataverlies ligt natuurlijk altijd op de loer. Gelukkig neemt Microsoft met de Surface Pro de veiligheid van zijn gebruikers wél serieus. Log in met je gezicht en berg je gegevens veilig op via hardwarematige encryptie.

Dankzij het bescheiden formaat en de lange accuduur is de Surface Pro bij uitstek geschikt om onderweg mee te nemen. Jammer genoeg schuilt hierin ook een gevaar, want deze moderne tablet is diefstalgevoelig. Wees op openbare plekken bovendien alert dat nieuwsgierige aagjes tijdens onbedachtzame momenten geen toegang tot je data hebben. Een kort bezoekje aan het toilet kan al rampzalige gevolgen hebben. De Surface Pro bezorgt je de juiste gereedschappen om een zeer veilige omgeving te creëren.

Jouw gezicht als wachtwoord

Het gebruik van wachtwoorden is eigenlijk maar onhandig. Voor de veiligheid moet je ellenlange wachtwoordzinnen met vreemde karakters verzinnen en zie die maar eens te onthouden. De zin ergens opschrijven is vanuit privacy-oogpunt geen goed idee. Microsoft heeft daar met het Windows Hello-inlogscherm iets op bedacht. De camera van de Surface Pro herkent het gezicht van de rechtmatige eigenaar, waarna direct het bureaublad verschijnt. Vergeleken met wachtwoorden is dat een stuk veiliger én sneller. Slimmeriken die Windows Hello proberen te foppen met een foto komen overigens bedrogen uit. De Surface Pro herkent alleen gezichten van natuurlijke personen. En loop je even weg om koffie te halen, dan vergrendelt het systeem zichzelf automatisch. Onbevoegde personen hebben dus geen kans om stiekem data te ontfutselen wanneer je de werkplek even verlaat.

Biometrische gegevens opslaan

Jouw gezicht dient in feite als unieke biometrische handtekening om jezelf bij de Surface Pro aan te melden. Goed om te weten is dat Microsoft deze gegevens niet op zijn eigen servers bewaart. De opslag van biometrische informatie gebeurt uitsluitend lokaal in een speciale beveiligingschip waarbij de boel is versleuteld. Helemaal niemand kan deze data dus onderscheppen.

Achter slot en grendel

Vanzelfsprekend wil je niet dat privé- of bedrijfsgegevens onverhoopt in verkeerde handen valt. Dankzij de functie BitLocker kun je een interne harde schijf of externe opslagdrager volledig versleutelen. Zelfs wanneer iemand de Surface Pro steelt, liggen je gegevens in ieder geval niet op straat. Zonder geldige inlogcode kan tenslotte niemand iets met je gecodeerde bestanden doen. De Surface Pro bevat een geavanceerde beveiligingschip, zodat de encryptie hardwarematig plaatsvindt. De sleutels worden bovendien veilig op deze chip bewaard, zodat hackers geen kans maken.