Verdeel en beheers je energiekosten!

Door: partner-redactie | 18 februari 2016 14:15

Partnerbijdrage

Fors besparen op je stookkosten? Helaas is de cv-ketel vervangen door een duurzame warmtepomp niet voor iedereen haalbare kaart. Maar het kan ook anders want door middel van zonering verhoog je niet alleen het wooncomfort maar ga je ook veel efficiënter om met energie.

Is het niet raar dat bij een gewone cv-installatie de temperatuur wordt bepaald via een thermostaat die ergens in de woonkamer hangt terwijl je je misschien in een heel andere ruimt bevindt? Die thermostaat bepaalt ook wat er in de rest van het huis gebeurt. In de andere ruimten is namelijk alleen een radiator aanwezig en die heeft standaard geen temperatuurregeling. Zo’n radiator staat alleen aan of uit. Als de radiatorknop openstaat, geeft de radiator – ongeachte of er iemand is - veel warmte af. Dat zorgt voor onnodig veel energieverbruik en wanneer je de knop dichtdraait duurt het daarna vaak lang voordat de temperatuur weer behaaglijk is. Via zonering kan dit een stuk slimmer.

Grip op comfort

Bij zonering heb je volledig grip op welke kamers wanneer verwarmd worden. Het mooie is dat er maar een kleine ingreep nodig is en de kosten te overzien zijn. Allereerst wordt per vertrek een speciale radiatorknop op de bestaande radiatoren aangebracht. Dat hoeft natuurlijk alleen in kamers waar de verwarming weleens aanstaat. Deze radiatorknoppen communiceren draadloos met een centraal besturingssysteem, zoals de spIDer van Itho Daalderop. Zodoende heb je een verwarmingssysteem dat centraal beheerd wordt en de volledige woning omspant. Iedere kamer die is voorzien van zo’n radiatorknop kun je dan zien als een zone die op een door jou aangegeven tijdstip automatisch op de gewenste temperatuur wordt gebracht. Dat werkt heel eenvoudig door via een systeem als spIDer een klokprogramma per zone te maken. Zo zorg je ervoor dat ’s morgens de badkamer en de keuken heerlijk warm zijn. Overdag – als iedereen weg is – schakelt de verwarming automatisch uit, zodat er niet onnodig gestookt wordt. En aan het einde van de dag wordt iedereen onthaald in een heerlijk verwarmd huis.

Geld overhouden

Via een systeem als spIDer en zonering kan per kamer geregeld worden of en wanneer er verwarmd moet worden en wat de gewenste temperatuur per zone moet zijn. Doordat ruimtes niet langer onnodig warm worden gehouden, wordt er minder energie verbruikt en bespaar je op energiekosten. spIDer geeft ook inzicht in het energieverbruik, doordat het de historie van het verbruik van zowel gas als elektra kan laten zien als je een slimme energiemeter hebt. Op die manier heb je altijd inzicht in wat je verbruikt en bespaart. Ga ja onverwachts de deur uit en bedenk je plotseling dat de verwarming nog aanstaat? Geen enkel probleem: je kunt het systeem immers eenvoudig op afstand bedienen door middel van een app op je smartphone of tablet, of vanuit de browser!