© CIDimport

Video: beveilig je thuisnetwerk

Geplaatst: 6 november 2018 - 14:21

Aangepast: 29 augustus 2022 - 18:09

Redactie ID.nl

Dat je je pc moet uitrusten met de nodige beveiligingssoftware, dat is inmiddels wel duidelijk. Maar in theorie kan ieder verbonden apparaat (al dan niet in je thuisnetwerk) bereikt worden door internetcriminelen. Hoe zit het met de beveiliging van apparaten in je thuisnetwerk?

Video: beveilig je thuisnetwerk-15747845

© CIDimport

  Lees hier wat dit betekent.

 

NAS

Een NAS is natuurlijk ideaal om je bestanden veilig op te slaan binnen je thuisnetwerk. Malware of zelfs ransomware die je NAS treft is een nachtmerrie. Dat wil je voorkomen. Je kunt je NAS uitrusten met een bestandsscanner, die de netwerkschijf doorzoekt naar geïnfecteerde bestanden. De belangrijkste beveiliging voor je NAS is echter accountbeheer. Zorg er altijd voor dat je je aan moet melden met een gebruikersnaam en sterk wachtwoord, zelfs als je NAS niet via het internet te benaderen is. Als ja NAS als netwerkshare in de verkenner van je pc staat, voorkomt de inlog ervoor dat mogelijke ransomware die je pc besmet ook de bestanden gijzelt op je NAS.

Domotica

De verzamelnaam voor verbonden huishoudelijke apparatuur, zoals verlichting, speaker, thermostaat en rookmelder is domotica. Harstikke handig om deze apparatuur te automatiseren via IFTTT of via een app te bedienen. Zoals je al in de intro van dit verhaal las: alle apparatuur die verbonden is, is ook bereikbaar voor internetcriminelen. Deze kunnen een kwetsbaarheid uitbuiten om toegang te verkrijgen tot de apparatuur. Zo vond enkele jaren geleden de grootste ddos-aanval plaats, via een botnet dat met name bestond uit besmette domotica. Om te voorkomen dat jouw domotica misbruikt wordt, is het ten eerste aan te bevelen regelmatig te checken of de apparatuur van de laatste updates voorzien zijn. Ook kan een beveiligde router, zoals de Bitdefender Box 2 je helpen. Wanneer er verdacht internetverkeer plaatsvindt in je thuisnetwerk, zorgt de router er automatisch voor dat dit geblokkeerd wordt.

IP-camera’s

Handig een cameraatje om je baby in de gaten te houden of je huis tegen inbrekers te beveiligen. Alleen wil je absoluut niet dat anderen ongevraagd meekijken met de camera’s. Toch gebeurd dit heel erg vaak, omdat veel gebruikers erg laks omgaan met de camera door de standaard-inlog onveranderd te laten. Zorg er daarom altijd voor dat je camera’s (en eigenlijk al je apparatuur in je thuisnetwerk, waaronder je router en NAS) een unieke inlog hebben. Een simpele stap, die helaas nog altijd te vaak over het hoofd wordt gezien.

Uitschakelen en niet verbinden

Een uitgeschakeld of onverbonden apparaat kan ook niet benaderd worden door kwaadwillenden. Sommige apparaten hebben ook helemaal geen internetverbinding nodig. Denk aan bijvoorbeeld je e-reader of een smart-tv terwijl je een Chromecast hebt. Sommige apparaten staan constant aan, zelfs als je ze niet gebruikt. In sommige gevallen hebben ze niet eens een uit-knop! Denk aan een smarthome-speaker, zoals een Sonos. Zet deze achter een schakelaar, waardoor je deze apparaten hard uit kunt zetten door ze niet meer van stroom te voorzien. Zo staan ze echt uit, en kan niemand er gebruik óf misbruik van maken. Ook prettig voor je energierekening.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten