Voldoet de Ockel Sirius A Pro als volwaardige pc én mediaspeler?

Door: partner-redactie | 25 juni 2018 09:20

Partnerbijdrage

De Ockel Sirius A Pro laat zich lastig in één woord vangen. Het is namelijk een veelzijdige pocket-pc die je dankzij het geïntegreerde aanraakscherm ook nog eens onderweg kunt gebruiken. Redactielid Maikel Dijkhuizen ging een week lang met deze potentiële alleskunner aan de slag.

Als freelance tech-redacteur heb ik computers in allerlei gedaantes voorbij zien komen, maar niets lijkt op de fraaie Ockel Sirius A Pro. Het is knap dat de makers zoveel hardwarecomponenten in een behuizing van slechts 8,55 × 16 × 2,14 centimeter weten te gieten. En dat inclusief 6inch-scherm en accu van 3500 mAh! Ik ben benieuwd in hoeverre dit compacte systeem in al mijn computer- en mediabehoeften kan voorzien. Kortom, kan ik mijn krachtige zelfbouw-desktop, ASUS Vivobook Pro 17-laptop en Nvidia Shield TV-mediaspeler de deur uitdoen?

Compacte werkmachine

Mijn zelfbouw-desktop is een hondstrouwe partner die me nog nooit in de steek heeft gelaten. Toch besluit ik om twee monitoren af te koppelen en op de Sirius A Pro aan te sluiten. Ik loop direct tegen een ‘probleempje’ aan, want Ockels pocket-pc beschikt over één displayport- en één hdmi-uitgang. Twee hdmi-schermen zonder geschikte adapter aansluiten, is dus op deze manier niet mogelijk. Dan voorlopig maar op één monitor aan de slag en voor later gebruik even een displayport-naar-hdmi-adapter bestellen. Ik prik een netwerkkabel in de behuizing en zet het apparaat aan. Het systeem dupliceert keurig de interface van Windows 10 op het aangesloten scherm. Voor de bediening staat het aanraakpaneel altijd paraat, maar ik vind het prettiger om via usb een draadloos toetsenbord en muis aan te sluiten. Nadat ik in de Windows-instellingen de desktop-modus en de juiste schaalgrootte heb geactiveerd, kan de werkdag beginnen. Na een paar uur teksten uitwerken maak ik de balans op. Het systeem bevalt prima als desktopvervanger. Programma’s starten vlot op en met 128 GB flash-opslag is er voldoende ruimte voor mijn documenten. Wel is het zaak om niet te veel (zware) software tegelijk uit te voeren, want dat resulteert in langere wachttijden.

Programma’s starten vlot op en is er voldoende opslagruimte voor alle documenten

Buitenshuis werken

Buitenshuis kan ik alleen op de Sirius A Pro werken wanneer er op locatie al een scherm klaarstaat, zoals op de redactie van de uitgeverij. Een scherm meenemen naar een flexplek is uit praktische overwegingen lastig. Zo ontbreekt het meestal aan voldoende ruimte en een nabijgelegen stopcontact. Kortom, ik kijk per werksituatie of ik de laptop of Sirius A Pro meeneem. Hoewel het geïntegreerde scherm van de pocket-pc voor langdurige werksessies te klein is, voldoet het wel als mobiele oplossing voor lichte werkzaamheden onderweg. Met mijn forse werk-laptop zit ik in de trein bijvoorbeeld net iets te breed en bovendien kunnen medereizigers meegluren. Dankzij deze computer in pocketformaat werk ik onderweg tamelijk anoniem, terwijl ik wel toegang heb tot Windows 10 en alle benodigde desktop-applicaties. Even een tekst voor een opdrachtgever aanpassen of nieuwe software uitproberen is zo gepiept! Zeker voor gebruik op openbare plekken is het fijn dat de Sirius A Pro nagenoeg geen geluid maakt. Vanwege de afwezigheid van een koelventilator wordt de behuizing wel behoorlijk warm.

Het 6inch-scherm voldoet prima voor lichte werkzaamheden onderweg

Multimediamonster

Dankzij het compacte formaat kan ik de Sirius A Pro moeiteloos in mijn tv-meubel kwijt. Genoeg reden om de mediaprestaties eens aan de tand te voelen. Vanuit de Microsoft Store haal ik de apps Netflix en Kodi binnen, waarna ik de Sirius via hdmi op mijn home cinemaset aansluit. Na het aanpassen van wat scherminstellingen verschijnen Netflix-streams in een haarscherpe beeldkwaliteit op mijn oled-tv. Via het geïntegreerde scherm kan ik overigens ook onderweg van series en films genieten. De Netflix-app onder Windows 10 beschikt hiervoor over een handige downloadknop, maar ik kan de video’s ook via een openbare wifi-verbinding streamen. De populaire mediasoftware Kodi functioneert eveneens zonder morren op de Sirius A Pro. Het ingebouwde flashgeheugen bevat te weinig capaciteit om volwaardige blu-ray-rips te herbergen, dus ik sluit via de usb3.0-poort een externe schijf met mediabestanden aan. Als alternatief past er ook een micro-sd-kaart in de behuizing. Kodi scant in rap tempo mijn volledige mediacollectie, waarna alle titels in een gestroomlijnde bibliotheek verschijnen. Even een titel aanklikken en kijken maar! Nu alleen nog even een geschikte afstandsbediening scoren, want dat werkt vanaf de bank wel zo prettig.

De populaire mediasoftware Kodi functioneert zonder morren op de Sirius A Pro

Conclusie

Een groot pluspunt van de Sirius A Pro is dat deze veelzijdige machine zich leent voor allerlei (mobiele) taken. Zo functioneert het apparaat prima als werkmachine, mits je niet al te zware desktop-applicaties gebruikt. Voor veelgebruikte taken heb ik eigenlijk geen traditionele desktop meer nodig. Mooi meegenomen is dat de pocket pc ook onderweg inzetbaar is, al vereisen langdurige werksessies wel een extern scherm. Tot slot valt er ook op het gebied van mediaprestaties weinig aan te merken. Van mp3-bestand tot blu-ray-rip: de Sirius A Pro speelt met de juiste mediasoftware alles af! De hdmi-uitgang ondersteunt hierbij een prima beeldkwaliteit, dus het apparaat kan de concurrentie met conventionele mediaspelers gemakkelijk aan.