© CIDimport

VPN, gratis of ervoor betalen?

Geplaatst: 1 mei 2018 - 10:41

Aangepast: 26 augustus 2022 - 15:55

Redactie ID.nl

Intussen is een VPN-verbinding onmisbaar om veilig het internet op te gaan, op je pc, maar vooral ook op je mobiel. Maar welke VPN-aanbieder kies je? Er zijn diensten die het gratis aanbieden, maar vaak is dat niet de veiligste keuze.

VPN, gratis of ervoor betalen?-15747845

© CIDimport

  Lees hier wat dit betekent.

Om je gegevensverkeer te beschermen is een VPN-verbinding onmisbaar, je leidt je internetverkeer versleuteld om, waardoor niet herleid kan worden welke sites je bezoekt, wat je verstuurd en zelfs niet waar je vandaan komt. Wat weer handig is om bijvoorbeeld regioblokkades te omzeilen.

VPN, gratis of ervoor betalen?-15788811

© CIDimport


Met meerdere verbindingslocaties kun je kiezen hoe je je internetverkeer ‘omleidt’.

Groot aanbod

Dat VPN-diensten populair zijn blijkt wel uit het groeiende aanbod van aanbieders. De verschillen zijn groot, let bij de keuze bijvoorbeeld op de beschikbare verbindingslocaties, netwerksnelheid, een eventuele datalimiet en vooral op het feit of de aanbieder gegevens opslaat. Het veiligst ben je af bij een VPN-aanbieder die geen gegevens opslaat (ook wel loggen genoemd). 

De meeste VPN-diensten zijn betaalde. De kosten variëren, maar houd rekening met enkele tientjes per jaar voor een betrouwbare VPN-aanbieder. Er zijn ook gratis aanbieders, maar wees daarbij altijd op je hoede. Want de aanbieder moet ergens zijn onkosten aan terugverdienen. Dat gebeurt soms door jouw internetverkeer te monitoren en de gegevens door te verkopen, waardoor je eigenlijk je dataverkeer helemaal niet beveiligt (integendeel zelfs). Onavo Protect is bijvoorbeeld een beruchte dienst. Deze VPN-app is van Facebook, een bedrijf dat op alle manieren over je schouder mee probeert te kijken. Andere bedrijven bieden VPN een week of een maand lang gratis aan om uit te proberen. Dat is handig als je bijvoorbeeld tijdelijk een VPN kunt gebruiken omdat je op vakantie gaat. Let echter wel op, vaak moet je je betaalgegevens invoeren en tijdig opzeggen voordat de VPN-aanbieder de dienst in rekening brengt nadat de gratis periode verloopt.

VPN, gratis of ervoor betalen?-15788812

© CIDimport


Dubbel beveiligd, dankzij Bitdefender Total Security.

Beveiligingssoftware

Ga ook altijd na waaraan gratis VPN-aanbieders geld verdienen. Is het wellicht om je te verleiden om een betaald abonnement te kiezen? Sommige betaalde antivirus- en internet security-programma’s hebben een gratis VPN-ingebouwd. Bitdefender bijvoorbeeld, dat samenwerkt met Hotspot Shield om je malwarebeveiliging uit te breiden met een VPN-verbinding. Je krijgt 200 MB per dag aan VPN-verkeer, wat in principe genoeg moet zijn om veilig te mailen en browsen. Eventueel kun je dit tegen betaling zonder limiet doen. Zo vang je twee vliegen in een klap, met zowel bescherming van je apparatuur als bescherming van je verbinding.

Meer online veiligheid? Bezoek de pagina van onze partner Bitdefender met o.a. quizzen, gratis checklist en nog meer artikelen!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten