Wat is de perfecte mobiele opslag?

Door: partner-redactie | 29 september 2017 10:25

Samsung Portable SSD T5
Partnerbijdrage

Hoeveel opslagcapaciteit je pc of laptop ook heeft, een extern opslagmedium zoals een externe schijf, usb-stick of externe ssd is eigenlijk altijd wel handig om te hebben. Niet alleen om je opslagcapaciteit uit te breiden, maar juist ook om bestanden mee te nemen. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een extern opslagmedium?

Wanneer je op zoek bent naar een extern opslagmedium, dan is de keuze overweldigend. Om je te helpen een goede keuze te maken, hebben we een aantal aandachtspunten voor je op een rij gezet die je helpen bij het uitkiezen van het perfecte externe opslagmedium.

Val- en schokbestendig

Samsung Portable SSD T5
Een usb-stick of externe ssd kan dankzij gebruik van flashgeheugen tegen schokken en valpartijen.

Een extern opslagmedium zul je vaak mee willen nemen. Het is daarom belangrijk dat je schijf tegen bijvoorbeeld vallen kan. Hoewel een 2,5inch-schijf zoals die in veel externe schijven en laptops gebruikt wordt robuuster is dan de 3,5inch-exemplaren die je terugvindt in pc’s, blijft het een mechanische schijf. Je kunt hem beter niet laten vallen. Een usb-stick is in dat opzicht een stuk handiger. Het gebruikte flashgeheugen bevat geen bewegende delen waardoor een onbedoelde valpartij je data niet aantast. Voor externe ssd’s geldt hetzelfde. Ook ssd’s maken gebruik van flashgeheugen dat tegen een stootje kan. Ten opzichte van usb-sticks wordt kwalitatief beter flashgeheugen gebruikt met een langere levensduur en een veel hogere snelheid.

Veilig door encryptie

Een draagbaar opslagmedium met hardwarematige encryptie is een veilig idee.

Hoewel je uiteraard zorgvuldig met je spullen omgaat, is de kans aanwezig dat je je externe opslagapparaat verliest. Het is natuurlijk jammer dat je een duur opslagapparaat kwijtraakt, maar uiteindelijk is je data veel meer waard. Want wil jij dat iemand anders toegang krijgt tot jouw bestanden? Een goed mobiel opslagmedium is daarom voorzien van hardwarematige encryptie. Samsungs Portable SSD T5 is bijvoorbeeld voorzien van veilige AES 256bit-versleuteling waardoor de data alleen na het invoeren van een wachtwoord toegankelijk is. Via een programma dat je kunt gebruiken op Windows of macOS kun je het wachtwoord invoeren. Handig is dat Samsung dit programma op een aparte altijd onversleutelde partitie heeft gezet, zodat je ook op iedere computer toegang hebt tot je data.

Niet wachten op je schijf

Doorgaans gebruik je een extern opslagmedium om bestanden ergens mee naar toe te nemen. In de praktijk zul je vaak vlak voordat je de deur uitstapt nog snel even een paar bestanden naar je externe schijf willen kopiëren. Daar wil je natuurlijk niet al te lang op wachten. Een usb-stick of externe harde schijf met usb3.0-ondersteuning is al een flink stuk sneller dan de externe schijven en usb-sticks van een paar jaar geleden. Maar omdat tegenwoordig vrijwel alle pc’s zijn voorzien van een razendsnelle ssd schiet dat eigenlijk nog steeds niet echt op.

Met een externe ssd als Samsungs Portable SSD T5 weet je zeker dat je niet op je opslagmedium aan het wachten bent. Met een lees- en schrijfsnelheid tot 540 MB/s is deze externe ssd ongeveer net zo snel als een normale ssd. Om echt alles uit de Portable SSD T5 te halen heb je wel een systeem met usb 3.1 Gen2 nodig, maar ook op oudere systemen voorzien van usb 3.1 Gen1 of usb 3.0 zal de schijf prima presteren. Omdat een externe ssd net als een interne ssd razendsnel is, is het met bijvoorbeeld de T5 geen probleem om ook ‘live’ met grote foto- of videobestanden te werken. Hiermee is een externe ssd ook prima geschikt om onderweg te werken.

Samsung Portable SSD T5
Een externe ssd als Samsungs Portable SSD T5 is uitstekend om ‘live’ mee te werken.

Moderne aansluiting

Usb-c is dé aansluiting voor de komende jaren en steeds meer laptops, pc’s en smartphones zijn voorzien van een usb-c-aansluiting. Ben je in de markt voor een nieuw opslagmedium, koop dan dus zeker een exemplaar voorzien van usb-c. Omdat usb-c backwards compatibel is met het ‘normale’ usb-a krijg je er vaak een verloopkabel bij. Ook Samsungs T5 wordt geleverd met een usb-c naar usb-a-kabel. Hierdoor kun je hem ook op oudere systemen gebruiken. Een voordeel van usb-c is dat deze aansluiting ook op steeds meer Android-smartphones gebruikt wordt. Hierdoor kun je de bestanden op de T5 ook op je smartphone gebruiken, handig voor bijvoorbeeld het meenemen van een paar films die niet op je smartphone passen.

Samsung Portable SSD T5
Usb-c is de aansluiting van de toekomst en vind je naast pc’s en laptops ook terug op smartphones.