Wat is er nieuw in Bitdefender 2018?

Door: partner-redactie | 28 augustus 2017 09:48

Partnerbijdrage

In juli van dit jaar verscheen de 2018-versie van Bitdefender. Maar wat zijn de vernieuwingen en zijn deze de overstap waard?

De 2018-beveiligingssoftware van Bitdefender bestaat uit Antivirus Plus 2018, Total Security 2018 en het reeds door Computer!Totaal geteste Internet Security. De 2017-versie werd onlangs nog opgenomen in een grote vergelijkende test van virusscanners en kwam als een van de beste uit de bus. Bitdefender was sterk in het voorkomen, opsporen en verwijderen van narigheid, maar liet op het gebied van gebruiksgemak wat steekjes vallen. Hoe verbeter je een product dat goed scoort, maar wel constant in (tegen)beweging is in het veranderlijke wereldje van cybercrime.

Gijzelbescherming

Als je kijkt naar de functionaliteit, dan lijkt er weinig veranderd aan de 2018-producten van Bitdefender. Vernieuwingen zijn meer in de techniek te vinden. De Roemeense antivirusmaker heeft vooral ingezet op betere bestrijding van ransomware, wat geen overbodige luxe is. De virusvariant die je systeem of je belangrijkste bestanden gijzelt en pas teruggeeft na een anonieme Bitcoin-betaling is een ware epidemie geworden. Waarbij dit jaar alleen al twee enorme uitbraken zijn geweest van de Wannacry- en Petya-ransomware die gehele bedrijven en andere instanties hebben platgelegd.


bitdefender antivirus plus 2018

Door het gedrag van ransomware goed te analyseren weet Bitdefender een uitbraak in de kiem te smoren voordat bestanden worden versleuteld. Ook houdt de beveiligingssoftware belangrijke bestanden, zoals documenten en foto’s extra in de gaten, zodat ongewenste toepassingen er niet zomaar mee aan de haal kunnen gaan. Dit is natuurlijk bovenop de beveiliging van Bitdefender, waarbij ransomware herkend en gestopt wordt, of in geval van besmetting verwijderd - en in sommige gevallen zelfs ontsleutelt. Deze vorm van bescherming is natuurlijk uitermate geschikt om ransomware voor te blijven, maar maakt het ook lastiger voor andere vormen van malware.

Wanneer ransomware toch toe weet te slaan, is het noodzakelijk om een actuele back-up achter de hand te hebben. Een back-up-toepassing zit echter niet ingebouwd. Gelukkig zijn er handige gratis alternatieven zoals EASUS Todo Backup.

Scherp oog in het zeil

Maar pc-bescherming houdt meer in. Zo is er een handige wachtwoordkluis aanwezig en houdt Bitdefender 2018 bijvoorbeeld ook scherp je webcam in de gaten. Tenminste. Het houdt in de gaten of andere programma’s niet stiekem je webcam aanspreken. Spyware die de webcam aanzet en vervolgens ongemerkt beelden opneemt, die gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld afpersing is een zeer kwetsende ervaring, die je liever vermijdt.

Maar ook op een traditionelere manier is er aan Bitdefender gesleuteld. De firewall bijvoorbeeld is onder handen genomen en een stuk uitgebreider dan de standaard-Windowsfirewall. Alhoewel de configuratie hiervan soms wel wat ingewikkeld is.

Mobiele beveiliging

Ook de mobiele apps zijn verbeterd. Met het nieuwe ‘Account Privacy’ kun je nagaan of je e-mail-accounts gekaapt zijn. Op Android kun je apps op slot zetten, zodat ze alleen maar geopend kunnen worden met een vingerafdruk of pincode en met de Anti-Theft-functionaliteit kun je op afstand je mobiele apparaat terugvinden of beheren. Het enige puzzelstukje dat vooralsnog ontbreekt voor de mobiele beveiliging is een VPN-verbinding. Hopelijk weet deze z’n weg naar de 2019-versie van Bitdefender te vinden.