Waterkoeling van ARCTIC - IJskoude efficiëntie

Door: partner-redactie | 26 mei 2016 13:04

Partnerbijdrage

ARCTIC is al jaren bekend van koeloplossingen voor computers. Denk hierbij aan koelpasta, ventilatoren, cpu-koeling en koeling voor grafische kaarten. ARCTIC heeft sinds dit jaar ook waterkoeling voor de cpu en grafische kaarten in het assortiment.

Dit zijn gesloten circuit-oplossingen, ook wel All-in-One (AIO)-waterkoeling. Bij een AOI-waterkoeling is er een gesloten watercircuit. Hierdoor heb je geen onderhoud nodig en is de installatie een stuk eenvoudiger dan bij een open circuit. ARCTIC heeft twee cpu-waterkoelers en twee waterkoelers voor grafische kaarten. ARCTIC heeft in 18 maanden gewerkt aan het ontwerpen van zijn waterkoeling.

Zowel gamers als overklokkers zijn op zoek naar topkwaliteit, om dit te bereiken heeft ARCTIC zijn koeling uitgebreid getest. Tijdens het ontwikkelen lag de focus op vier punten: betrouwbaarheid, efficiëntie, geluidsopbrengst en performance. Voor al zijn waterkoelingen gebruikt ARCTIC een krachtige waterpomp met een lage geluidsopbrengst. De pomp heeft een energieverbruik van slechts 2W.

Liquid Freezer

De Liquid Freezer 120 en 240 zijn de waterkoelingsoplossingen van ARCTIC voor je processor. Beide koelers maken gebruik van een Push/Pull-configuratie. Dit betekent dat aan beide kanten van de radiator een ventilator is bevestigd. De eerste ventilator ‘duwt’ de lucht door de radiator en de tweede ‘trekt’ de lucht er doorheen. Hierdoor ontstaat een uitstekende luchtcirculatie. Twee ventilatoren op lage snelheid behalen een hogere luchtverplaatsing met minder geluidsopbrengst dan een enkele ventilator die op een hogere snelheid draait.

ARCTIC maakt gebruik van zeer stille 120mm ventilatoren. De lage geluidsopbrengst, gaat niet ten koste van de hoeveelheid lucht die de ventilator verplaatst.

De Liquid Freezer 120.

De Liquid Freezer 120 maakt gebruik van twee 120mm ventilatoren en een radiator van 120 mm bij 150 mm. De omvang van de Liquid Freezer 120 maakt hem interessant voor als je systeemkast niet zo groot is. Hij past in alle systeemkasten die 120mm systeemventilatoren ondersteunen.

De Liquid Freezer 240.

De Liquid Freezer 240 heeft een twee keer zo grote radiator dan de 120 variant. Daarnaast heeft de 240 maar liefst vier 120mm ventilatoren. De Liquid Freezer 240 is een uitstekende keuze voor krachtige computerconfiguraties in een grote systeemkast die voldoende ruimte heeft.

Accelero Hybrid-III

Voor de grafische kaart heeft ARCTIC de Accelero Hybrid III-120 en -140 ontworpen. De eerste maakt gebruik van een 120 mm ventilator en bij de tweede is deze 140 mm. Het geheugen en de GPU op de grafische kaart wordt gekoeld met een waterkoelblok. Daarnaast wordt de Voltage Regulation Module (VRM) ook gekoeld. Dit gebeurt met een extra koelblok en een stille 80 mm ventilator.

Beide koelers zijn compatible met de alle high-end grafische kaarten. Ze zijn ook geschikt voor de recentelijk gelanceerde GeForce GTX 1070 en 1080.

De Accelero Hybrid III-120.

De Accelero Hybrid III-120 beschikt over een radiator van 150 mm bij 120mm. Deze is voorzien van een 120mm radiator.

De Accelero Hybrid III-140.

De radiator van de Accelero Hybrid III-140 is met een afmeting 140 bij 170 mm een stukje groter dan de 120 versie. Hier hoort dan ook een 140mm ventilator bij.

Topprestatie

Als we online zoeken naar reviews zien we dat de nieuwe waterkoeling van ARCTIC topprestaties neerzet. Zowel op het gebied van performance als geluidsopbrengst. De waterkoeling van ARCTIC is niet alleen interessant als je je processor en grafische kaart wilt overklokken, maar bijvoorbeeld ook voor gamers die over een krachtig gamesysteem beschikken en deze goed gekoeld willen hebben zonder al te veel geluidsopbrengst.

En ARCTIC staat niet stil. In het najaar van 2016 komt er een nog krachtigere waterkoeling uit voor de cpu, de Liquid Freezer 360. Deze koeling beschikt over maar liefst 6 ventilatoren in een ‘push/pull’ configuratie. Door de krachtige koelprestaties wordt de grens van het overklokken nog verder verlegd.