Welke gevaren kun je online oplopen?

Door: partner-redactie | 09 maart 2019 15:30

Partnerbijdrage

We zijn altijd en overal online, maar delen onze gegevens ook steeds meer met bijvoorbeeld een winactie, de gemeente, reisbureaus enzovoort. Persoonlijke gegevens zijn veel waard. Wat zijn de grootste gevaren van nu en hoe bescherm je je ertegen?

Grote kans dat je al eens gehackt bent. Online zwerven grote datasets rond met veel oude gegevens. Maar dit zijn vaak niet de diensten waar hackers actief zijn.

Denk aan kleinere diensten, die hebben vaak niet de middelen om de gegevens van gebruikers goed te beschermen.

Tips

1. Gebruik voor iedere dienst een ander wachtwoord. Hackers weten dat internetters vaak één wachtwoord voor meerdere diensten gebruiken, want voor iedere dienst een ander wachtwoord is vaak zo'n gedoe.

2. Schaf een wachtwoordmanager aan! Hiermee maak je automatisch voor ieder account een nieuwe wachtwoord aan. Apps en plugins zorgen ervoor dat je gegevens op website automatisch worden ingevuld.

Benieuwd of je ooit wel eens gehackt bent? Dat kan door je mailadres op deze website (HaveIBeenPwnd.com) in te vullen, kun je precies zien in welke grote datalekken dat mailadres ooit naar buiten is gekomen.

Blijf alert! Geef niet altijd je gegevens weg. Zorg ook voor een goede antivirussoftware zoals bijvoorbeeld Bitdefender. Deze antivirussoftware geef bijvoorbeeld een melding wanneer een link in een e-mail niet betrouwbaar is.

Lees meer