8 tips om nóg veiliger op je mobiel te werken

Je smartphone bevat een schat aan informatie. Niet alleen privé, maar vaak ook zakelijk. Dat is best zorgwekkend, want gevaren liggen op de loer: diefstal, verlies of kwaadaardige apps die uit zijn op al je persoonlijke en zakelijke gegevens. Het blijkt dat veel mensen de beveiliging van hun smartphone nog steeds teveel gedoe vinden óf de noodzaak er niet van inzien. Wij geven je acht eenvoudige tips om een ramp te voorkomen, zowel privé als op de zaak.

Media has no description

© PXimport

1. Fysieke bescherming

Bij beveiligingsproblemen denken we meestal aan hackers, maar vergeten we vaak dat een gestolen telefoon net zo’n beveiligingsrisico oplevert. Immers, als iemand je telefoon steelt en daar staat allerlei gevoelige data op, dan heeft zo’n persoon direct toegang tot je volledige online leven. Dat kan, ook offline, flinke gevolgen hebben. Zorg er daarom voor dat je je toestel áltijd beschermt met een pincode. Dit is irritant in het gebruik, maar je vergeeft het jezelf niet als je toestel gestolen wordt.

Scherm je toestel áltijd af met een pincode.

© PXimport

2. Tracering

Zorg ervoor dat je je smartphone zo snel mogelijk kunt traceren wanneer je deze kwijt bent. Op een iPhone kan dit bijvoorbeeld door de functie Zoek iPhone in te schakelen, waarmee je op een computer of ander iOS-apparaat kunt zien waar je smartphone is (ook kun je met deze functie voorkomen dat een dief het toestel kan resetten). Daarnaast kun je het toestel op deze manier op afstand wissen. Android heeft een soortgelijke functie, genaamd Android Device Manager. Neem de tijd om dit soort functies te herkennen vóórdat er problemen zijn.

3. Updates, updates, updates!

Updates voor het besturingssysteem van je smartphone komen áltijd ongelegen. Je bent net in vergadering of je hebt je smartphone simpelweg nodig, met als gevolg dat je de update uitstelt. Dat is niet handig, want updates bevatten vaak belangrijke beveiligingsupdates. Privé loop je het risico dat hackers toegang krijgen tot je smartphone, inclusief je mail, en daarmee toegang tot je hele online bestaan. Voor bedrijven is het risico nog groter, immers, elke werknemer met een toestel dat draait op oude ‘onveilige’ firmware is een beveiligingsrisico. Het is belangrijk om een update te draaien zodra deze verschijnt. Immers, zodra updates beschikbaar zijn, is ook direct bekend welke beveiligingslekken er gedicht zijn, en kunnen hackers op zoek naar smartphones die de update nog niet gedraaid hebben om zo’n lek te exploiteren.

Installeer updates zodra ze beschikbaar zijn.

© PXimport

4. App-permissies

De meeste apps vragen ons om toestemming tot verschillende functies van onze smartphone (camera, locatie, contactpersonen, enzovoort). Veel mensen geven die toestemming zonder daar bij na te denken, maar het is lang niet altijd nodig. Wees voorzichtig met het geven van toestemming. Immers, je geeft ook niet iedereen die je huis bezoekt toegang tot alle belangrijke onderdelen van je leven. De controle op apps is groot, maar er zijn nog altijd apps die persoonlijke informatie verkopen, dus wees daar voorzichtig mee.

5. Alleen via de app-stores

Wie een (niet gejailbreakte) iPhone heeft, heeft geen keus, maar heb je een Android-toestel, dan kun je heel eenvoudig apps installeren buiten de Google Play Store om. We raden dit sterk af. Apps die in de officiële applicatiewinkel staan van bijvoorbeeld Apple en Google zijn gecontroleerd op malware, inbreuk op voorwaarden, enzovoort. Dat is nog altijd geen waterdichte garantie, maar wanneer je een app buiten deze systemen om installeert, is die controle er helemaal niet. Alsof je een willekeurige voorbijganger op straat je sleutelbos geeft. Geen goed plan.

Installeer apps alleen via de officiële App Stores.

© PXimport

6. Antivirus

Een paar jaar geleden had men je uitgelachen als je zei dat je antivirussoftware op je smartphone had, tegenwoordig kan het geen kwaad. Op iPhones blijft deze vorm van bescherming behoorlijk beperkt (vooral ook omdat Apple de touwtjes zelf strak in handen houdt), op Android-telefoons kun je er meer voordeel mee halen, als je besluit toch applicaties buiten de Play Store om te downloaden. Wanneer je bijvoorbeeld de gratis Antivirus-app downloadt van AVG, kun je jezelf beschermen tegen mobiele malware, maar bijvoorbeeld ook de toegang tot WhatsApp vergrendelen met een pincode of je toestel op afstand wissen als je hem bent verloren.

7. Draadloze netwerken

We maken steeds meer gebruik van openbare draadloze netwerken. Het is fantastisch dat er overal internet is, zéker voor mensen die graag elders willen werken dan op kantoor, maar tegelijkertijd vormt het een enorm beveiligingsrisico. Je weet vaak weinig tot niets over de configuratie, hoe de beveiliging in elkaar steekt enzovoort. Bij veel openbare draadloze netwerken hoeft een hacker niet heel veel moeite te doen om informatie te onderscheppen. Bezoek je alleen beveiligde websites (groen slotje linksboven) dan is de informatie die je daar verstuurt veilig, maar alle andere zaken kunnen prima onderschept worden. Je kunt dit soort problemen eenvoudig omzeilen door te werken via een VPN-verbinding (iets dat we áltijd aanraden als het gaat om openbare draadloze netwerken). Voor zakelijk gebruik zijn er daarnaast handige software-oplossingen die de veiligheid van het netwerk voor je monitoren, zoals Wandera (http://www.wandera.com/).

8. Hoe veilig ga jij te werk? Check het!

Het doel van dit artikel is niet om je bang te maken, slechts bewust. Het is belangrijk om je te beschermen tegen de gevaren die bestaan, maar je hoeft ook weer niet bang te zijn om je smartphone te gebruiken. Als je wilt weten of de manier waarop jij je smartphone gebruikt risico’s met zich meedraagt, dan heeft Vodafone daar een mooie oplossing voor bedacht: de Mobile Security Check (http://www.mobilesecuritycheck.nl). Door middel van een virtueel gesprek met het securityscript van Vodafone, ontdek je heel eenvoudig waar voor jou de risicogebieden liggen en wat je daar precies aan kunt doen. Zo kun je jezelf een hoop problemen besparen.

De Mobile Security Check van Vodafone geeft je inzicht in hoe (on)veilig je bezig bent.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten