Winactie: Onbeperkt cloud en gebruiksgemak met je eigen NAS en Q-nap TSx51+

Door: partner-redactie | 08 december 2015 15:00

Partnerbijdrage

Zou het niet handig zijn als je als altijd en overal toegang hebt tot al je documenten, muziek en films zonder dat je afhankelijk bent van de grillen van een cloudprovider? Met een NAS van Q-nap bouw je moeiteloos een eigen cloud en blijf je baas in eigen cloud.

Wil je met je notebook, pc, tablet of mobiel altijd en overal toegang hebben tot je bestanden, dan ligt de keuze voor een online opslagdienst voor de hand. De beloftes die diensten als OneDrive, Dropbox en Google Drive doen zijn inderdaad goed, maar de praktijk is vaak anders. De opslag zelden onbeperkt, zelden gratis en het aanbod wordt soms zomaar tussendoor aangepast en moet je ineens al je bestanden verhuizen en al je apps weer aanpassen. En als dat al niet genoeg is, staan de servers van deze clouddiensten vaak in landen waar de geheime dienst graag ook even meekijkt.

Alternatieven

Hét betere alternatief voor een online opslagdienst is een eigen bestandsserver of NAS. Te moeilijk? Niet wanneer je kiest voor een van de nieuwste generaties NAS-apparaten van QNAP zoals de TS-251+ en de krachtigere TS-451+. Je bepaalt zelf hoeveel opslag je wilt gebruiken en dankzij versie 4.2 van het QTS besturingssysteem van QNAP zijn beheer en gebruik beide een fluitje van een cent. Foto’s en documenten bewaren, synchroniseren en delen, gaat daarna automatisch dankzij de gratis apps voor Android, iOS, Windows Mobile, Windows en Mac OS X.

Stap 1 - QTS leren kennen

QTS is het besturingssysteem voor QNAP NAS-apparaten. De fundering van QTS is Linux maar wie dat niet wil, zal daar niets van merken. Om QTS te leren kennen start je de webbrowser en maak verbinding met het IP-adres van de NAS in het thuisnetwerk. Login met gebruikersnaam en wachtwoord. Dit is QTS. Op het Bureaublad staan de applicaties die tijdens de installatie al zijn toegevoegd. Bovenin beeld heb je de taakbalk met helemaal links de knop met de drie horizontale strepen voor het Hoofdmenu. Klik op Configuratiescherm. Dit is het hart van QTS, hier kun je de NAS helemaal naar je eigen hand zetten.

Stap 2 - Onderdelen toevoegen

Na de installatie is de functionaliteit van QTS beperkt tot het meest noodzakelijke, dat houdt de NAS lekker licht en snel. Maar je kunt er altijd functies aan toevoegen. Alle beschikbare uitbreidingen vind je in het App Center. Klik op Alle apps en blader door de vele apps die je kunt toevoegen. Je kunt er gericht zoeken maar ook eindeloos rondstruinen op zoek naar weer nieuwe leuke uitbreidingen. In de linkerkantlijn bij de QTS Essentials, staan de volgens QNAP belangrijkste uitbreidingen voor de NAS. Wil je meer informatie over een app, klik dan op de app en lees de toelichting. Om een app te installeren klik je op Toevoegen. Elke app die je installeert wordt ook toegevoegd aan het overzicht bij Mijn apps. Een app die je tijdelijk niet gebruikt kun je hier ook uitschakelen, een app die niet goed bevalt netjes verwijderen.

Stap 3 - Foto’s bekijken en delen

Een applicatie die zeker niet mag ontbreken is Photo Station. Foto’s bekijken en presenteren doe je in de Galerie. De basis van Photo Station is het onderdeel Management. Hier kun je foto’s taggen, onderverdelen in albums en ook op basis van kenmerken automatisch laten samenvoegen in een Slim album. Installeer de Photo Station Extension voor nog meer fotofuncties zoals automatische gezichtsherkenning en import van foto’s uit PDF-bestanden. Je kunt individuele foto’s delen maar ook een mooie fotoshow streamen naar een Apple TV, Google Chromecast of elke andere mediaspeler. Klik met de rechtermuisknop op een foto om deze eenvoudig te delen via e-mail, social media of bekende fotosites zoals Flickr of Picasa. Je kunt zelfs je Facebook-vrienden direct toegang geven met hun Facebook-account tot de foto’s op de NAS. Je configureert het via Instellingen, Sociaal netwerken, Verbinden met Facebook.

Stap 4 Direct afspelen

QNAP levert met de TS-251+ en TS-451+ standaard een IR-afstandsbediening mee. Deze kan gebruikt worden om 1080p video en films direct af te spelen op een via de HDMI-poort (achterop de NAS) aangesloten televisie. Installeer HD Station en HDPlayer evenals de onderliggende Kodi mediaspeler, voeg nog de CodexPack voor extra transcoderingsopties voor multimedia in verschillende formaten. Behalve films kijken kun je wanneer je een televisie rechtstreeks aansluit op de NAS deze ook gebruiken om te surfen op het internet.

Stap 5 - Bouw een cloud

Een eigen cloud bouwen gaat erg eenvoudig dankzij de myQNAPcloud. Deze helpt je altijd snel en eenvoudig verbinding te maken met de NAS zelfs wanneer je onderweg bent of zelfs in het buitenland reist. Met een eigen myQNAPcloud-account en door ook de NAS bekend te maken in de myQNAPcloud, is inloggen altijd mogelijk ongeacht het apparaat dat je gebruikt, een pc, een Mac, iPhone, Android-telefoon, het maak niet uit. Configureer myQNAPcloud door het Hoofdmenu te openen, kies dan myQNAPcloud, Beginnen. De myQNAPcloud-wizard helpt je de NAS gereed te maken voor gebruik in een cloud. Voeg uit de App Center de CloudLink app toe om toegang vanaf het internet vanaf de pc, tablet of smartphone nog verder te vereenvoudigen.

Stap 6 - Toegang vanaf overal

QNAP heeft een groot aantal apps in de Android, iOS en Windows Mobile-stores waarmee je deze mobiele apparaten eenvoudig kunt verbinden met de QNAP NAS. Zeker wanneer je gebruik maakt van de myQNAPcloud met CloudLink is er om bij je eigen bestanden te kunnen niets anders nodig dan je eigen myQNAPcloud-id met wachtwoord en de naam van de NAS. Open de appstore op je smartphone of tablet en zoek op QNAP. Met QPhoto, QMusic en QVideo kun je foto’s, muziek en video’s te streamen naar je mobiele apparaat én uploaden naar de NAS, en QFile is een verkenner voor de bestanden op de NAS.

Tot slot

Gefeliciteerd, je hebt een NAS geconfigureerd, applicaties toegevoegd, je eigen cloud ingericht en verbinding gemaakt vanaf je smartphone en tablet. En toch is dit pas het tipje van de ijsberg als het gaat om de vele mogelijkheden die een QNAP NAS dankzij het QTS besturingssysteem te bieden heeft. Hoewel een NAS bij uitstek een apparaat is om uiteindelijk te vergeten omdat het gewoon betrouwbaar zijn werk doet, is het toch aan te bevelen regelmatig even in te loggen en te leren over nieuwe versies van het besturingssysteem en nieuwe apps om de NAS nog vaker en breder in te zetten.

Deze actie is afgelopen

Meedoen is niet meer mogelijk.

Gefeliciteerd R. v.d. Smitte.