Winnen: Een TP-LINK pakket voor het perfecte thuisnetwerk

Door: partner-redactie | 14 maart 2016 16:00

Partnerbijdrage

Wie wil het nu niet: een perfect functionerend netwerk. Zowel draadloos als bekabeld bloedsnel internetten en streamen zonder stotteren. Het kan! Als je maar begint bij een degelijke basis. We leggen je uit hoe je aan de slag kunt gaan!

Router

Bij een thuisnetwerk is deze basis de router. Hoewel een router maar één klein kastje is, zitten er vier apparaten in verwerkt: een router, netwerkswitch, draadloos toegangspunt én een firewall. Het is dan ook vrij logisch dat als dat éne kastje niet goed werkt, het hele netwerk daaronder te lijden heeft.

De meeste routers in het midden en hoge segment – zoals de TP-LINK Touch P5 of razendsnelle Archer C2600 - bieden tegenwoordig dual-band en AC-wifi met drie of vier antennes en zijn eenvoudig achter de router van uw provider te installeren. Hierdoor verbeter je het netwerk en beschik je omgerekend over een gecombineerde, theoretische, draadloze doorvoersnelheid van 1900 Mbit of zelfs 2600 Mbit/s. Houd bij een draadloze verbindingen echter rekening met natuurlijke verliezen door interferentie en muren.

Kabel en homeplug

Met een degelijke router heb je een perfecte basis voor een thuisnetwerk. Vanuit de router kun je weer kabels trekken naar apparaten die vast in het netwerk opgenomen zijn. Denk aan mediaspelers, Smart TV’s, streaming audio-apparaten of bijvoorbeeld ip-camera’s.

Waarom zou je voor een kabel kiezen als het ook draadloos kan? Simpel: hoewel draadloos steeds beter wordt, is het nog niet zo snel en betrouwbaar als een kabelverbinding. Een draadloos netwerk kan altijd uitvallen of last krijgen van storingselementen in de omgeving. Daarom raden we altijd kabel aan bij apparaten die een stabiele en betrouwbare verbinding nodig hebben.

Als een kabel trekken vervelend of geen optie is, kun je kiezen voor een homeplug: een netwerkstekker. Bijvoorbeeld de TP-LINK TL-WPA4530-KIT of TL-PA8030 KIT. Deze zet een netwerkverbinding op via het lichtnet, waarbij met de eerstgenoemde ook nog een extra wifi punt wordt gecreëerd. Handig natuurlijk!

Een homeplug biedt een ‘semi-bekabelde’ verbinding zonder dat je gaten moet boren of kabels hoeft te leggen. Een homeplug heeft wel last van verlies in snelheid over lange afstanden, waardoor hij niet zo snel is als een gigabit-kabel.

Netwerkswitches

Heb je aan de vier poorten op je router niet genoeg? Dan biedt een switch een ideale uitbreiding. Een switch is letterlijk plug and play. Gewoon een kabel erin en de rest van de poorten kun je gebruiken voor uitbreiding van het netwerk. Handig voor bij de tv waar bijvoorbeeld ook een game-console en streamer staat!

Wifi-tips

Zorg ervoor dat het draadloos toegangspunt zo centraal mogelijk staat in huis. Wifi straalt namelijk in een bolvorm af. Als je het toegangspunt centraal zet, is de dekking optimaal. Zorg er ook voor dat je de router op een vrij kanaal instelt. Veel apparaten staan standaard op kanaal 6. Dat is echter zelden een vrij kanaal. Zoek met een app – wifi analyzer bijvoorbeeld – naar een vrij kanaal en stel de router daarop in.

Verbind indien mogelijk altijd met het 5 GHz netwerk. Dat is sneller en stabieler dan 2,4 GHz. Het bereik is echter minder groot. Kortom: op zolder zul je wellicht voor 2,4 GHz moeten kiezen.

Als je dead spots in huis hebt, is een tweede accesspoint een uitkomst. Kan dat niet, dan is een extender een mogelijkheid. (Echter wel minder stabiel). Is je router dual-band, dan is een dual-band extender – denk aan de TP-LINK RE450 – een verstandige en snelle optie.

Winactie!

TP-LINK pakt uit! Doe mee en win een TP-LINK pakket t.w.v. €505,-

• TP-LINK Touch P5 t.w.v. €180,-

• TP-LINK TL-WPA4530 KIT t.w.v. €90,-

• TP-LINK RE450 t.w.v. €80,-

• Enkele TP-LINK gadgets t.w.v. €165,-

Vul hier in hoe jij dit complete thuisnetwerk zou gebruiken en waarom je dus zou moeten winnen, meedoen kan tot 18 maart.