Zakelijke portretfotografie en fotobewerking met MSI

Door: partner-redactie | 09 april 2019 11:30

Partnerbijdrage

Dankzij de hulp van MSI kon een zestal deelnemers op zaterdag 2 maart een indrukwekkende masterclass volgen in de PromotionStudios in Den Bosch. Fotografen Linh Kruger en Timo Blanksma gaven de deelnemers inzicht in hun uitgebreide workflow op het gebied van zakelijke portretfotografie en fotobewerking. Van aanpak tot edit, elke stap in het proces kwam uitgebreid aan bod.

De juiste dynamiek

Dat de deelnemers zich goed hadden voorbereid op deze masterclass, bleek direct uit het aantal vragen dat werd gesteld nadat iedereen in de studio had plaatsgenomen. Vooral het fotograferen van personen zonder ervaring als model was voor de deelnemers een lastig punt. ‘Dat ze geen modeluiterlijk hebben, maakt het nog niet eens zo ingewikkeld’, legde Linh uit: ‘Mensen uit een bedrijf, of het nu een advocatenkantoor of tandartspraktijk is, hebben vaak totaal geen ervaring met poseren. Hierdoor zul je veel sneller een geforceerde blik of onnatuurlijke glimlach zien. Het is dan aan jou als fotograaf om ervoor te zorgen dat je iemand echt op diens gemak stelt. Ik investeer daarom in veel gevallen veel meer tijd in het contact met iemand dan in het daadwerkelijk fotograferen van die persoon. Bij zakelijke portretfotografie draait het namelijk niet alleen om het juiste licht en de mooiste scherpte. Het is veel belangrijker om je energie over te brengen en goed met mensen om te gaan.’

Foto: Therese Rijken

De lesstof in de praktijk brengen

Aan de hand van tal van voorbeelden uit hun werkervaring wisten Timo en Linh vervolgens alle vragen te beantwoorden. Daarna was het natuurlijk tijd om zelf aan de slag te gaan. Model Stacey de Klerk nam plaats in de spotlight, waarna uitgebreid geëxperimenteerd werd met diverse lichtopstellingen en de bijbehorende effecten. Een wat hardere schaduw aan de zijkant van het gezicht bleek binnen de groep een ware discussie te ontketenen. De vrouwelijke deelnemers vonden het licht niet flatterend, terwijl de mannen het juist wél mooi vonden. Nadat fotograaf Timo de plek van Stacey ingenomen had, bleek dit type licht weer op een mooie manier de mannelijke kaaklijn te accentueren. Zo werd maar al te goed duidelijk dat je nooit van één type licht kunt uitgaan.

Foto: Charlotte Brand

Na een tijdje durfden enkele deelnemers het aan om zichzelf door hun ‘collega’s’ te laten fotograferen. Dit bleek een flinke uitdaging. Het fotograferen van mensen die liever niet voor maar achter de camera staan, is namelijk de perfecte oefening om te leren hoe je een geportretteerde moet aansturen. Om hier beter mee om te leren gaan, gaf Timo ze nog een laatste tip mee: ‘Maak in het dagelijks leven extra veel foto’s met je telefoon van de mensen om je heen. Je kent deze mensen namelijk het beste. Door met je telefoon te fotograferen, leer je langs de kwaliteit te kijken en zie je het beste hoe de persoon erop staat. Zo leer je op den duur heel erg goed hoe je iemands karakter in een foto kunt weergeven.’

Foto: Danny van Dam

De PS63 Modern

Het middagdeel van deze masterclass stond in het teken van de portretbewerking. Hiervoor pakte MSI uit met zes high end notebooks, waarbij de gloednieuwe PS63 Modern natuurlijk niet mocht ontbreken. Met deze notebook richt MSI zich echt op de creatieve beeldmakers en fotografen, die flink wat power en een goede schermkwaliteit nodig hebben ‘on the move’.

Qua design vielen alle notebooks zeker in de smaak. Met name het kleurrijke toetsenbord viel direct op in de donkere fotostudio. Het doel van de bewerkingssessie was het combineren van het door de deelnemers gefotografeerde model met een nieuwe achtergrond. Hierbij is het van zeer groot belang om een mooie selectie te maken en goed het licht in beide foto’s met elkaar te laten blenden. Vooral bij het secuur uitknippen, waarbij je regelmatig moet in- en uitzoomen, bleken de prestaties van de PS63 Modern zeker niet tegen te vallen. Dankzij de i7-processor en NVIDIA Geforce MAX-Q-videokaart konden de deelnemers razendsnel wisselen tussen detail- en overzichtsweergaven. Ook complexere mogelijkheden in Photoshop waren hierdoor snel uit te voeren. Dankzij deze snelheid, en met wat hulp van Timo en Linh, lukte het alle deelnemers om binnen een uur hun zakelijke portretfoto’s tot in de puntjes af te ronden.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met MSI.