Zo beperk je de schade bij een online hack

Door: partner-redactie | 07 februari 2017 11:40

Partnerbijdrage

Door hacks van criminelen bij o.a. Yahoo, Last.fm en tal van andere online diensten, kwamen de afgelopen tijd de persoonlijke gegevens van miljoenen gebruikers op straat te liggen. Maar ook individuele gebruikers zijn steeds vaker slachtoffer, soms omdat een bekende weet in te breken op hun account. Account gehackt? Dit is wat je kunt doen.

Dat hackers bij een online dienst die jij gebruikt inbreken, kun je niet altijd voorkomen. Wel kun je het risico dat je schade lijdt zelf tot een absoluut minimum beperken. Account gehackt? Met het volgende stappenplan hou je de schade beperkt.

Stap 1 – Raak niet in paniek

Het kan zijn dat je in het nieuws hoort dat persoonlijke data van een online account dat jij gebruikt is buitgemaakt door hackers. Als dat zo is, word je vaak ook via een mailtje geïnformeerd en krijg je allerlei instructies, bijvoorbeeld om je wachtwoord te veranderen. In andere gevallen ontdek je het pas als een onbekende jouw account gebruikt om berichten te verspreiden.

In alle gevallen geldt dat het belangrijkste is dat je niet in paniek raakt. Wel is het zaak om snel actie te ondernemen, dus snel naar stap 2.

Stap 2 – Check of je nog toegang hebt

Belangrijk is om snel te checken of je nog gebruik kunt maken van het account met het huidige wachtwoord, of na het ontvangen van een link waarmee je het wachtwoord kan ontvangen. Is dat het geval? Ga dan direct naar stap 3.

Heb je geen toegang meer tot je account? Gelukkig bieden steeds meer online diensten hulp met wat je dan moet doen, bijvoorbeeld Facebook, Google en Outlook.com. Volg de instructies en neem desnoods contact op met support. Gelukt? Ga dan naar stap 3. Zo niet, stel dan eventueel vrienden en familie op de hoogte en ga naar stap 4.

Stap 3 - Verscherp de beveiliging van het account

Als je nog / weer toegang hebt tot je account, dan is het goed om de beveiliging aan te scherpen. Zorg er onmiddellijk voor eventuele wachtwoorden worden vernieuwd en check de mailadressen die zijn ingesteld voor als het wachtwoord hersteld moet worden. Het handige Identity Safe garandeert dat je nieuwe wachtwoorden moeilijk zijn te achterhalen en bewaart ze op een veilige plek. Check ook of dit account misschien inmiddels gelinkt is met diensten of apps die je niet kent.

Ondersteunt het account waar het om gaat tweestapsverificatie? Schakel dit dan in. Hiermee maak je het voor hackers erg moeilijk om in de toekomst gebruik te maken van je account, zelfs als ze over de juiste inloggegevens beschikken.

Stap 4 – Controleer je andere accounts

Steeds meer online accounts zijn met elkaar gelinkt. Denk bijvoorbeeld aan (online) apps die je met Facebook gebruikt of allerlei diensten die misschien zijn gekoppeld aan je online opslag. Het is belangrijk om in kaart te brengen welke andere online diensten gekoppeld zijn aan het account waar de inloggegevens van waren ontvreemd. Zorg ervoor dat je ook deze gekoppelde accounts van nieuwe wachtwoorden voorziet en vernieuw eventuele rechten om informatie met andere online diensten uit te wisselen. Zo weet je zeker dat hackers niet gebruik kunnen maken van een achterdeurtje.

Stap 5 – Beveilig je computer en andere apparaten

Niet zelden worden inloggegevens van accounts onderschept doordat gebruikers de beveiliging van een computer of mobiel apparaat niet in orde hebben. Ook komt het voor dat dit gebeurt nadat ze via bijvoorbeeld een mailtje zijn omgeleid naar een nepsite die speciaal is ingericht om inloggegevens te verzamelen.

Een gratis virusscanner biedt in zulke gevallen dan ook onvoldoende bescherming. Alleen met een complete beveiliging als Norton Security Deluxe worden al je apparaten tegen virussen, spyware, malware en beschermd en voorkomen persoonlijke gegevens of transacties worden onderschept.

Meer weten over online netwerken? Je leest het in het dossier 'Netwerken'.

0 Reactie(s) op: Zo beperk je de schade bij een online hack

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.