Zo bouw je een NVMe M.2-ssd in je laptop

Door: partner-redactie | 06 september 2018 14:23

Partnerbijdrage

Heb je een moderne laptop, dan is de kans groot dat je laptop is voorzien van een M.2-slot. Prettig, want NVMe M.2-ssd’s behoren tot de snelste ssd’s ter wereld. Het inbouwen is alleen net even anders als je van een ‘normale’ ssd gewend bent. We laten je zien hoe dat moet.

Een traditionele ssd is net als een laptop harde schijf uitgevoerd in het 2,5inch-formaat en bouw je in een 2,5inch-schijfpositie. Een M.2-ssd ziet er totaal anders uit en is een compact insteekkaartje dat net groot genoeg is voor alle benodigde chips. Je steekt een M.2-ssd zoals Samsungs SSD 970 EVO in een M.2-slot in je laptop.

Let er wel op dat er twee soorten M.2-ssd’s zijn: een NVMe-variant die gebruik maakt van het razendsnelle pci-express en sata-variant die niet sneller is dan de traditionele 2,5inch-sata-ssd. Sommige laptops zijn helaas alleen geschikt voor de M.2 sata-variant. Kijk dus in de specificaties van je laptop na of NVMe M.2-ssd’s ondersteund worden. Zie je in de specificaties termen als PCIe of NVMe of opgegeven snelheden die (ver) boven de 600 MB/s liggen? Dan zit je goed. Zie je in de specificaties enkel de term SATA voorbijkomen en liggen de snelheden onder de 600 MB/s? Dan ondersteunt je laptop vermoedelijk alleen een op sata gebaseerde m.2-ssd.

Installeren

De installatie van een NVMe M.2-ssd als de Samsung SSD 970 EVO is niet moeilijk en eenvoudiger dan de installatie van een 2,5inch-ssd. We laten je het in deze video stap voor stap zien.

Stappenplan inbouwen NVMe M.2-ssd

Stap 1: Maak het toegangsklepje of de onderkant open en zoek het M.2-slot.

Stap 2: Draai het schroefje van het M.2-slot los en verwijder eventueel de bestaande M.2-ssd.

Stap 3: Haal de ssd voorzichtig uit de verpakking, pak hem bij de zijkanten vast.

Stap 4: Steek de ssd voorzichtig in het m2-slot.

Stap 5: Druk de ssd naar beneden en draai het schroefje vast

Je ssd is nu geïnstalleerd. Maak je laptop weer dicht. Je kunt nu een besturingssysteem installeren en genieten van een razendsnel systeem.