Zo bouw je een NVMe M.2-ssd in je pc

Door: partner-redactie | 30 augustus 2018 13:18

Partnerbijdrage

Koop of stel je een nieuwe pc samen, dan is de kans groot dat je nieuwe moederbord voorzien is van een M.2-slot. Prettig, want NVMe M.2-ssd’s behoren tot de snelste ssd’s ter wereld. Het inbouwen is alleen net even anders als je van een ‘normale’ ssd gewend bent.

Een traditionele ssd is net als een laptop harde schijf uitgevoerd in het 2,5inch-formaat en sluit je net als een harde schijf met twee kabeltjes in je systeem. Een M.2-ssd ziet er totaal anders uit en is een compact insteekkaartje dat net groot genoeg is voor alle benodigde chips. Op moderne moederborden vind je een M.2-slot waar je een NVMe M.2-ssd zoals Samsungs SSD 970 EVO insteekt.

Let er wel op dat er twee soorten m.2-ssd’s zijn: een NVMe-variant die gebruik maakt van het razendsnelle pci-express en sata-variant die niet sneller is dan de traditionele 2,5inch-sata-ssd. Hoewel het bij desktop-pc’s vrijwel niet voorkomt, kan het zijn dat sommige moederborden alleen geschikt zijn voor de m.2 sata-variant. Kijk dus in de specificaties na of NVMe M.2-ssd’s ondersteund worden. Zie je in de specificaties termen als PCIe of NVMe of opgegeven snelheden die (ver) boven de 600 MB/s liggen? Dan zit je goed. Zie je in de specificaties enkel de term SATA voorbijkomen en liggen de snelheden onder de 600 MB/s? Dan ondersteunt je moederbord vermoedelijk alleen een op sata gebaseerde m.2-sd. In de praktijk ondersteunt ieder modern moederbord gelukkig beide typen M.2-ssd’s.

Installeren

De installatie van een NVMe M.2-ssd als de Samsung SSD 970 EVO is niet moeilijk en eenvoudiger dan de installatie van een 2,5inch-ssd. We laten je het in deze video stap voor stap zien.

Stappenplan inbouwen NVMe M.2-ssd

Stap 1: Open je systeem of leg je moederbord op tafel en zoek het m.2-slot.

Stap 2: Draai het schroefje los van het slot los.

Stap 3: Haal de ssd voorzichtig uit de verpakking, pak hem bij de zijkanten vast.

Stap 4: Steek de ssd voorzichtig in het m2-slot.

Stap 5: Druk de ssd naar beneden en draai het schroefje vast

Je ssd is nu geïnstalleerd. Maak je systeem af of weer dicht. Je kunt nu een besturingssysteem installeren en genieten van een razendsnel systeem.