Zo heb je op elk moment een accuraat inzicht in je financiën

© PXimport

Zo heb je op elk moment een accuraat inzicht in je financiën

Geplaatst: 26 maart 2018 - 04:53

Aangepast: 14 december 2022 - 13:42

Partnerredactie

Vraag jij je aan het einde van de maand ook af waar al je geld is gebleven? Naar je idee heb je niets bijzonders gedaan, maar het kan ook weer niet allemaal zijn opgegaan aan vaste lasten. Gelukkig kun je tegenwoordig met een druk op de knop exact zien hoe jouw inkomsten en uitgaven eruitzien en hoe je flink kunt besparen.

Media has no description

© PXimport

Om een verhelderend inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven was het vroeger nodig om stapels rekeningafschriften door te spitten en al je bonnetjes te bewaren en uit te pluizen. Een tijdrovende en saaie klus, maar dat is allang niet meer nodig. Want er bestaan tegenwoordig slimme huishoudboekjes die je al het vervelende werk uit handen nemen. Via fraaie tabellen en grafieken krijg je meteen een verhelderend kijkje in je financiële huishouding en helpt het huishoudboekje jou om geld te besparen. Je hebt hiermee als het ware een persoonlijke financiële adviseur.

Gegevens inladen

Een huishoudboekje werkt opvallend eenvoudig. Je begint met het aanmaken van een (gratis) account. De volgende stap is het importeren van transactiegegevens. Dat zijn gegevens over de bedragen die je hebt ontvangen en alles wat je weer hebt uitgegeven. Intikken dus? Welnee, alles wat je nodig hebt is bij jouw bank te vinden. Via jouw vertrouwde online bankomgeving kun je deze transacties in één keer downloaden. Dat bestand sla je lokaal op en importeer je vervolgens in het huishoudboekje. Wil je ook contante betalingen bijhouden voor nog meer inzicht? Ook die kun je in het huishoudboekje invoeren.

Huishoudboekje Computer!Totaal

© PXimport

Automatisch rubriceren

Tijdens het importeren van het transactiebestand van de bank gebeurt er iets bijzonders. Al je inkomsten en uitgaven worden namelijk automatisch gerubriceerd. Dit houdt in dat ze netjes op soort gerangschikt worden in rubrieken. Zo heb je bijvoorbeeld een rubriek voor salaris, boodschappen, autokosten, ziektekosten, huur of hypotheek, noem maar op. Op die manier zie je concreet waar je geld vandaan komt én naartoe gaat.

Dat is meteen ook de sleutel om je financiële huishouden beter te stroomlijnen. Een opvallend hoge supermarktrekening is rond de feestdagen of een verjaardag vast niet zo vreemd, maar in andere gevallen kan het reden zijn eens te kijken of hier niet op te besparen valt. Want wat je niet uitgeeft aan onnodige dingen, kun je weer gebruiken voor leuke dingen, of opzij leggen voor de vakantie of een nieuwe auto. Automatisch rubriceren gebeurt op basis van zogenaamde rubriceerregels. Die zitten er standaard al in en daarnaast kun je zelf extra exemplaren aanmaken om het rubriceren nog verder te verfijnen.

Huishoudboekje Computer!Totaal

© PXimport

Leren van het verleden

Transactiegegevens importeer je bijvoorbeeld eens per week of per maand. Met heel weinig moeite heb je dan altijd een actueel beeld van je financiële situatie. Door in het huishoudboekje per jaar zogenaamde budgetten op te stellen, zie je in één oogopslag waar je geld hebt overgehouden en waar je iets te royaal bent geweest. Een budget is het bedrag dat jij per maand schat nodig te hebben voor elke rubriek. Zodra je de transactiegegevens van je bank verwerkt, zie je automatisch in welke maanden het budget voldoende was en hoeveel je hebt overgehouden. Was er een tekort? Dan weet je dat je naar de uitgaven in die rubriek moet gaan kijken, of dat het budget iets opgerekt moet worden.

Huishoudboekje Computer!Totaal

© PXimport

Vergelijken met anderen en belastingaangifte vereenvoudigen

Ideaal is dat je jouw situatie ook nog eens volledig anoniem kunt vergelijken met soortgelijke huishoudens. Het werkt erg verhelderend om te zien hoe jij het doet in vergelijking met een representatief deel van de Nederlandse huishoudens. Het huishoudboekje helpt je ook nog eens met je belastingaangifte. Al je inkomsten en uitgaven staan er immers al in, van al je bankrekeningen en spaarrekeningen. Zo kun je onder andere zien welk totaalbedrag je afgelopen jaar aan ziektekosten of studiekosten kwijt was, of hoeveel je naast je vaste baan hebt bijverdiend.

Huishoudboekje Computer!Totaal

© PXimport

Inzicht in de toekomst

Budgetten bieden veel inzicht in je bestedingen, omdat je achteraf automatisch ziet wat de daadwerkelijke uitgaven zijn geweest. Wil je ook weten waar je de komende tijd aan toe bent? Dat kan via de saldoprognose. In een grafiek zie je in één oogopslag een schatting van het saldoverloop over de komende dertig dagen. Stel dat het erop lijkt dat er een tekort ontstaat? Dan kun je dat mooi op tijd vanaf je spaarrekening aanvullen, zodat je niet rood komt te staan en geen rente hoeft te betalen.

Ook de financiële kalender biedt inzicht in de toekomst. Je ziet er gedetailleerd welke terugkerende inkomsten en uitgaven je de komende maanden tegemoet kunt zien. Deze kalender wordt volledig automatisch voor je gevuld en dat lukt steeds beter naarmate er meer historische data in je huishoudboekje staat. Dus wil je snel een zo compleet mogelijke financiële kalender hebben? Download en importeer dan zoveel mogelijk banktransacties voor een vliegende start.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten