Zo installeer je de QNAP NAS als een volwaardig mediacenter

Door: partner-redactie | 07 maart 2016 11:25

Partnerbijdrage

De NAS is al lang niet meer het saaie apparaat voor nerds om bestanden te bewaren. De nieuwste QNAP NAS-apparaten zijn veelzijdige huisgenoten die behalve goed in opslaan ook heel goed zijn in delen en streamen. Films, foto’s en muziek bewaar je dus niet alleen op de NAS, je speelt ze ook nog eens direct af op de tv en elk mobiel apparaat, en in de hoogste kwaliteit.

Een goede NAS is een drie-eenheid van goede hardware, opslagruimte en een slim besturingssysteem. QNAP snapt dit en levert mooie hardware in elke klasse, laat de gebruiker zelf de opslagruimte bepalen en biedt met QTS een zeer volwassen besturingssysteem dat bovendien helemaal naar eigen behoefte uitgebreid kan worden. Je installeert alleen die functionaliteit die jij gebruikt en aan alle andere mogelijkheden ben je geen geheugen of processorkracht kwijt. En dat alles zo gemaakt dat het bewaren, synchroniseren en delen ook van mediabestanden werkt met elke pc en Mac maar ook Android, iOS en zelfs Windows Mobile.

Stap 1 Schijven plaatsen

Het inrichten van een QNAP NAS begint met het plaatsen van de harde schijven. De voor deze workshop gebruikte QNAP TS-253A biedt plaats aan twee schijven. Het is aan te bevelen ook meteen twee schijven te plaatsen van hetzelfde merk, type en grootte. Vooral het laatste is belangrijk. Gebruik je schijven van verschillende grootte, dan bepaalt de kleinste van de twee de maximale opslag. De schijven plaatsen is erg eenvoudig en in de Nederlandstalige handleiding uitvoerig beschreven. De lades openen, de schijf erin leggen, vier schroefjes vastdraaien en het geheel terugplaatsen in de NAS. De lades klikken vanzelf op hun plek als bewijs dat ze goed zitten. Als je twijfelt over de te kopen schijven, veel shops die QNAP NAS verkopen geven graag advies en leveren de NAS dan vaak zelfs met de schijven er al in. Vraag erom!

Stap 2 De installatie starten

QTS is het besturingssysteem voor QNAP NAS-apparaten. De fundering van QTS is Linux maar daar merkt je niets van behalve dat het licht, snel en stabiel werkt. Alle configuratie gebeurt via de webbrowser en dat geldt ook voor de installatie. Sluit de NAS aan op elektriciteitsnet en netwerk en schakel het apparaat in. Wacht een paar minuten en open dan op een pc in hetzelfde netwerk, de browser. Ga naar start.qnap.com. Selecteer het aantal drive-bays, dat is het maximale aantal schijven dat in de NAS past. In dit geval 2-rekken. Selecteer dan het model, de TS-253A en klik op Start nu.

Stap 3 De firmware

Klik op Firmware om de firmware te downloaden en te installeren. Er zijn drie manieren om dit te doen maar Installeren via de cloud is het snelste en eenvoudigste.

Hiervoor heb je alleen de cloud-key nodig die op de zijkant van de NAS staat. Je kunt eenvoudig met je mobiele telefoon de bijbehorende QR-code scannen, een andere optie is de wizard in de browser te volgen. Klik op installatieproces voor de cloud en voer daarna de cloud-key in. Automatisch wordt de juiste firmware gedownload en de installatie gestart.

Stap 4 Een QNAP-account

QNAP werkt met een myQNAPcloud-account. Dat account geeft de NAS een unieke naam en maakt het mogelijk waar ook ter wereld je bent, snel en eenvoudig verbinding met de NAS te maken. Selecteer de optie Ik heb geen myQNAPcloud-account en wil er een aanmaken. Voer je mailadres en een wachtwoord en klik dan op Volgende stap. QNAP geeft de NAS een unieke naam, klik op Registreren om die naam voor jou vast te leggen.

Stap 5 De installatie voltooien

Nu gaat de QTS-installatie verder. Kies Gebruik thuis om de NAS optimaal in te richten voor onder meer multimedia. Klik dan op Start de slimme installatiegids. In vijf kloeke stappen bepaal je nu de hele configuratie van de NAS maar eigenlijk hoef je alleen bij de naam van het apparaat en het wachtwoord, nog zelf iets te doen. Voor het overige zijn de standaard keuzes goed. En daarmee is de NAS helemaal klaar voor gebruik.

Stap 6 Media down- en uploaden

Is de installatie klaar, dan opent de browser de loginpagina van de NAS. Je kunt inloggen met gebruikersnaam admin en het wachtwoord dat je eerder zelf hebt opgegeven. File Station is de standaard bestandsverkenner op de QNAP waarmee je direct toegang hebt tot alle mappen en bestanden op de NAS. Er is al een map voor Multimedia maar je kunt natuurlijk eigen mappen maken en daar bestanden naartoe uploaden.

Een andere package op de NAS is de Download Station. Hiermee kun je bestanden downloaden van internet via bittorrent, rss, http en https en nog meer. Eenvoudig het torrentbestand in de browser toevoegen of via de mobiele Download Station app voor iOS en Android, en de NAS download zelf de door jou geselecteerde bestanden.

Stap 7 Apps installeren

Dat Download Station en File Station al op de NAS zijn geïnstalleerd als extra functies bovenop het QNAP QTS-besturingssysteem, komt door de keuze voor configuratie van de NAS voor “Gebruik thuis” tijdens de installatie. Het aantal beschikbare toevoegingen is echter nog veel groter en de rekenkracht van de NAS kan gemakkelijk meerdere functies tegelijk aan. Extra apps installeren of ongebruikte apps verwijderen gaat eenvoudig via het AppCenter.

Stap 8 Media streamen

De QNAP is rijk aan functies om door foto’s te bladeren of muziek en films af te spelen. Voor foto’s en muziek zijn er Photo Station en Music Station, terwijl Video Station films en video’s laten afspelen en streamen of voorzien van ondertiteling. Daarnaast zijn er installeerbare versies van alle bekende mediacenters zoals Kodi.

QTS ondersteunt streamen van muziek en films via bluetooth, USB-apparaten aangesloten op de NAS, en elk DNLA- of UPnP-compatibel apparaat zoals veel hifi-systemen, Sony PS4, Microsoft Xbox, Apple TV, Chromecast en ook rechtstreeks naar elke HDTV of smart-tv.

Stap 9 Streamen in HD

De TS-253A is een van de QNAP NAS-apparaten met een HDMI-poort achterop de NAS. Hierop laat zich direct een HDTV aansluiten. De NAS kan dan behalve als streamingplayer ook direct als mediaspeler worden gebruikt. Installeer HybridDesk Station (HD Station) een package van bij elkaar horende apps speciaal voor het afspelen van muziek en films op een direct aangesloten tv. HD Station omvat onder meer HDPlayer voor het afspelen van muziek, films en videos, Kodi en Plex mediacenters, speler, speciale HD-versies van PhotoStation, VideoStation, MusicStation en FileStation, Chrome en Firefox om te kunnen surfen, Spotify voor streaming muziek, en Skype en Facebook om direct ook met vrienden te kunnen chatten.

Sluit dan de tv aan op de HDMI-poort van de NAS en schakel de TV in. Selecteer de juiste HDMI-ingang en behalve dat je de mediacontent op de NAS nu direct en in 1080p HD-kwaliteit direct op de tv kunt afspelen, kun je ook nog surfen op internet met de Google Chrome app. Een voor de bediening van de NAS als mediaspeler handige afstandsbediening, wordt gratis meegeleverd.

Tot slot

Gefeliciteerd, je hebt een NAS geconfigureerd, applicaties toegevoegd, en kunt nu mediabestanden bekijken op elk apparaat, zowel streaming als in hoogste kwaliteit rechtstreeks op de televisie. En toch is dit pas het tipje van de ijsberg als het gaat om de vele mogelijkheden die een QNAP NAS dankzij het QTS besturingssysteem te bieden heeft. Hoewel een NAS bij uitstek een apparaat is om uiteindelijk te vergeten omdat het gewoon betrouwbaar zijn werk doet, is het toch aan te bevelen regelmatig even in te loggen en te leren over nieuwe versies van het besturingssysteem en nieuwe apps om de NAS nog vaker en breder in te zetten.