Zo kies je de beste antivirus voor jouw pc

Door: partner-redactie | 26 februari 2018 11:51

Partnerbijdrage

Het wereldje van de malwarebescherming is bijna even veranderlijk als de bedreigingen voor je apparatuur zelf. Wat nu de beste antivirus voor jouw pc is, kan dat morgen niet meer zijn. Vooral als je jaarlijks betaalt voor beveiliging is het toch elke keer de vraag: wat is de beste beveiliging voor mijn pc?

Wanneer je niets doet, word je in Windows 8 en 10 standaard beschermd door Windows Defender. Windows 7 heeft geen eigen virusscanner. Het is echter ten zeerste af te raden om met een onbeveiligde Windows te werken, ook als je denkt nooit besmet te raken met malware. Het doel van de meeste malware is namelijk om onontdekt te blijven. Zorg daarom dat je Windows 7 eerst van beveiliging voorziet voordat je ermee werkt. Bij Windows 8 en 10 heb je gratis basisbescherming van Defender, dus is er wat minder spoed bij de keuze om je systeem te voorzien van (extra) bescherming.

Windows Defender staat standaard op Windows 8 en Windows 10.

Ben je bereid te betalen?

Je hebt de keuze tussen betaalde en gratis beveiliging op je pc. Ben je bereid te betalen voor veiligheidssoftware? In principe op het gebied van detectie en verwijdering doen de virusscanners van de gratis varianten niet onder voor de betaalde. Betaalde varianten gaan (meestal) wat verder in hun beveiliging. Denk bijvoorbeeld aan het preventief blokkeren van nog onbekende malware op basis van het gedrag. Zo wapen je jezelf ook beter tegen zogenaamde ‘zero day’-aanvallen, waarbij je systeem wordt aangevallen via een nog onbekende kwetsbaarheid, in bijvoorbeeld Windows of Adobe Flash.

Welke functies zoek je?

Veel betaalde security-software is voorzien van allerlei extra’s, denk aan een uitgebreide firewall, ouderlijk toezicht, systeemoptimalisatie, bescherming van persoonsgegevens, anti-phising en heel veel meer. Afhankelijk van de versie. Antivirus biedt vooral optimale malwarebescherming. Veel bedrijven bieden ook een Internet Security aan, die daarbij ook nog een firewall en bescherming van persoonsgegevens biedt. De derde variant die veel geboden wordt, is het totaalpakket, zoals Bitdefender’s Total Security. Zo’n pakket biedt niet alleen alles dat antivirus en internet security ook bieden, maar zorgt ook voor beveiliging voor je smartphone en eventueel je Mac.

Ga dus zelf na welke functies je een handige aanvulling vindt. Ouderlijk toezicht kan natuurlijk perfect werken, maar als je geen (jonge) kinderen hebt is het onnodig. Hetzelfde geldt voor anti-spam en anti-phising: gebruik je webmail, zoals Hotmail of Gmail, dan heb je er niks aan.

Windows is zelf voorzien van een goede firewall, maar het kan altijd beter. Sommige beveiligingssoftwarepakketten hebben daarom een eigen firewall aan boord. Deze kun je helemaal naar wens instellen, zodat je precies nagaat welke programma’s er met internet mogen communiceren en in welke mate.

Bescherming voor persoonsgegevens, inloggegevens of betaalgegevens kan natuurlijk nooit kwaad. Evenals een bestandskluis en blokkades van schadelijke en dubieuze sites.

Wanneer je ook andere apparaten als smartphones wilt beschermen, is het vooral handig om na te gaan of de uitgebreide beveiligingspakketten ook een VPN voor je smartphone bieden. Met een VPN-verbinding kun je met een gerust hart met een open wifinetwerk verbinden. Een ander belangrijk onderdeel van mobiele beveiliging is diefstalbeveiliging. Dit is standaard aanwezig in Android en iOS, maar voor wie net even wat meer opspoor- en beheerfuncties zoekt kan ook goed terecht bij deze pakketten.

Producten als Bitdefender Total Security zijn enorm uitgebreid.

Testlabs

Het belangrijkste onderdeel blijft natuurlijk de malwarebescherming. Hoe goed is je beveiligingssoftware in staat malware te ontdekken én te verwijderen? Dit kun je zelf lastig nagaan. Gelukkig zijn er speciale laboratoria, die de malwarebestrijders continu testen. Bijvoorbeeld AV-Comparatives (www.av-comparatives.org), AV Test (www.av-test.org) en SE Labs (https://selabs.uk). Op deze sites kun je uitgebreide rapportages bekijken over de prestaties van vele beveiligingsaanbieders. Natuurlijk is zo’n test een steekproef, als een beveiliger vandaag uitstekend scoort, betekent dat nog niet dat het morgen ook nog zo is. Maar als je jaarrapportages van verschillende laboratoria erbij pakt kun je een goede indruk krijgen hoe een product in praktijk beveiligt.

Bij AV-Comparatives kun je zien hoe goed de virusscanner malware bestrijdt.

Reviews

Beveiliging is een ding, maar je wilt natuurlijk ook weten of het product overzichtelijk is en niet als een molensteen aan je systeem hangt, waardoor al je andere taken traag werken door de beveiliging. Pluis daarom de reviews eens door. In Computer!Totaal zijn vaak individuele reviews te vinden. Ook worden er in groepstests beveiligingsproducten met elkaar vergeleken.

Systeemeisen

Als je over een wat oudere pc beschikt, dan is het natuurlijk ook van groot belang voor de aanschaf (of installatie) na te gaan of je systeem de beveiligingssoftware wel aan kan. Vaak worden minimale systeemeisen en aanbevolen systeemeisen gebruikt. Voldoet je systeem alleen aan de minimale eisen, houd er dan wel rekening mee dat je systeem wat trager kan reageren, omdat het zwaar belast wordt.

Meer online veiligheid? Bezoek dan de pagina van onze partner Bitdefender

2 Reactie(s) op: Zo kies je de beste antivirus voor jouw pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 februari 2018 17:40 henkzelf
  De gratis ingebouwde beveiliging in Windows 10 in de vorm van het 'Windows Defender beveiligingscentrum' werkt perfect en houd eventuele virussen en onveilige software prima tegen.
  Alle gratis of betaalde virusscanners belasten het systeem onnodig met de nodige extra traagheid en conflicten met een juiste Windows 10 werking tot gevolg.
  Om Malware op te sporen en te verwijderen kan je naast het Windows Defender beveiligingscentrum de gratis Malwarebytes gebruiken maar zorg wel dat je de premium (proefversie) uitzet onder instellingen/account.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 maart 2018 17:27 rveijkwwnl
  Even een opmerking, Comodo heeft als enige een gratis Firewall, bij alle anderen moet je daarvoor betalen.

  Ronald
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.