Zo kies je de beste grafische kaart

Door: partner-redactie | 30 augustus 2017 10:36

ASUS ROG STRIX RX VEGA 64
Partnerbijdrage

Zowel AMD als NVIDIA ontwerpen tegelijkertijd met een gpu een complete grafische kaart. Hoewel deze reference designs doorgaans als eerste koop zijn, loont het doorgaans de moeite om te wachten op een door een gespecialiseerde fabrikant als ASUS zelf ontworpen kaart.

De juiste aansluitingen

AMD en NVIDIA bepalen bij het ontwerpen van een reference design welke beeldaansluitingen ze plaatsen. Maar of dat altijd de meest handige keuzes zijn? AMD’s Radeon RX Vega 64 heeft bijvoorbeeld drie displayport-aansluitingen en één hdmi-aansluiting. Displayport is voor moderne beeldschermen de beste aansluiting. Maar wat als je zowel een scherm met hdmi hebt en je pc op je televisie wilt aansluiten? Ook vr-headsets als de Oculus Rift en HTC Vive gebruiken de hdmi-uitgang. Let er dus goed op welke aansluitingen je nodig hebt. ASUS voorziet ROG STRIX grafische kaarten bijvoorbeeld van twee displayport-aansluitingen, twee hdmi-aansluitingen en een dvi-aansluiting.

ASUS ROG STRIX aansluitingen
Let er bij het kopen van een grafische kaart op dat je de door jou gewenste aansluitingen krijgt.

Fraai uiterlijk

Hoewel het bij een grafische kaart natuurlijk om de prestaties gaat, is het voor veel gamers ook belangrijk dat een kaart er goed uitziet. Steeds meer behuizingen zijn voorzien van een raampje dat uitzicht biedt op de voor gaming belangrijke onderdelen waaronder de grafische kaart. Hoewel de reference designs er al een stuk beter uitzien dan een paar jaar geleden, blijven het saaie vierkante kaarten waar weinig spannends aan te zien is. Fabrikanten als ASUS doen bij hun eigen kaarten wel alles aan om het ontwerp zo fraai mogelijk te maken. De ROG STRIX-kaarten bieden zelfs instelbare rgb-verlichting die dankzij ASUS Aura Sync ook nog eens met moederborden, geschikte behuizingen en randapparatuur als toetsenborden gesynchroniseerd kan worden.

ASUS ROG STRIX RX VEGA 64
De ASUS' ROG STRIX RX VEGA 64 biedt instelbare rgb-verlichting.

Betere koeling

Uiteraard voldoet de koeling van een reference design aan de eisen van de gebruikte gpu. Helaas is het in de praktijk vaak wel zo dat de koeloplossing maar nét voldoet en bovendien erg luidruchtig is. Fabrikanten van grafische kaarten kunnen met de koeloplossing dan ook het grote onderscheid maken. Neem nu de MaxContact-koeler die ASUS toepast op de ROG STRIX RX VEGA 64. In plaats van één ventilator, gebruikt ASUS drie grotere ventilatoren. Die bieden meer koelcapaciteit terwijl ze toch tot drie keer zo stil zijn. De koeloplossing is zelfs zo efficiënt, dat de ventilatoren uitschakelen als de gpu-temperatuur lager is dan 55 graden Celsius.

ASUS ROG STRIX heatsink
Een custom kaart zoals ASUS' ROG STRIX RX VEGA heeft een betere koeling.

Let op het formaat

Let er bij het kiezen van een grafische kaart op het fysieke formaat. De kaart moet immers in je behuizing passen. Soms is het nadeel van een betere koeloplossing dat deze meer ruimte inneemt. ASUS ROG STRIX RX VEGA 64 neemt door de goede heatsink ook in de breedte wat meer ruimte in. Gelukkig zul je daar in de praktijk weinig last van hebben, want we gebruiken steeds minder andere insteekkaarten. Daar staat tegenover dat wanneer je op zoek bent naar een extra kleine grafische kaart voor bijvoorbeeld een ITX-systeem je niet om de zelf ontworpen varianten heen kunt.

Betere prestaties

De betere koeloplossing van een eigen variant zorgt doorgaans voor een stillere kaart. Tegelijkertijd geeft de betere koeling ook de ruimte om de gpu en het geheugen een tikje sneller te laten lopen. Een hogere kloksnelheid zorgt namelijk voor meer warmte, maar daar heeft een goed ontworpen koeling genoeg capaciteit voor. Een eigen kaart zoals een kaart uit ASUS’ ROG STRIX-reeks is daardoor sneller dan een reference kaart. ASUS maakt bij de ROG STRIX-kaarten bovendien gebruik van een zelf ontworpen power design wat de kaart stabieler maakt. Met meegeleverde software kun je de kaart eenvoudig overklokken voor de beste prestaties of deze juist zo stil mogelijk laten werken. Prettig, want hoe mooi een kaart ook is: uiteindelijk gaat het om de prestaties.

ASUS ROG STRIX RX VEGA 64
ASUS gebruikt voor de ROG-kaarten een zelfontworpen power design voor een betere stabiliteit.

Wat is een reference design?

Zowel AMD als NVIDIA ontwerpen naast een gpu ook een complete grafische kaart rondom de gpu: het zogenoemde reference design. Hoewel je hierbij misschien denkt aan een conceptontwerp, kun je ze als consument gewoon kopen. Vaak wordt het reference design door verschillende fabrikanten verkocht, doorgaans is een sticker op de ventilator het enige verschil. Een groot voordeel van een reference design is dat deze doorgaans wat eerder op de markt verschijnt dan de eigen ontwerpen van fabrikanten als ASUS. Wil je dus altijd per se direct het nieuwste van het nieuwste hebben, dan ontkom je doorgaans niet aan een reference design.

AMD Radeon RX Vega
Een reference design zoals deze Radeon RX Vega 64 van AMD is volledig door AMD of NVIDIA ontworpen.

ASUS Auto-Extreme Technology

Ten opzichte van andere fabrikanten maakt ASUS als enige in de industrie gebruik van het Auto-Extreme productieproces. Dit is een volledig geautomatiseerd productieproces waarbij geen mensen gebruikt worden tijdens de assemblage van een grafische kaart. Er worden dus enkel robots gebruikt om de componenten op de printplaat te plaatsen. Hierdoor hoeft de kaart tijdens de productie niet meerdere keren te worden verwarmd waardoor de kwaliteit en levensduur van de kaart aanzienlijk zijn verbeterd.