Zorg dat je geen fotomoment mist op vakantie

Door: partner-redactie | 09 juli 2019 11:21

Partnerbijdrage

Ga je op vakantie? Dat is een ideale gelegenheid om lekker veel te fotograferen met je smartphone! Loop eerst deze checklist na, zodat je zeker weet dat je een goede back-up van al je telefoonfoto’s hebt, er genoeg opslagcapaciteit van het juiste type vrij is en je weet hoe je jouw foto’s overzichtelijk indeelt.

Eerst een back-up, daarna op reis

Via de kabel

Het is heerlijk om al je foto’s bij elkaar op je smartphone te hebben, zodat je ze altijd onder handbereik hebt. Vergeet niet om er voor je op vakantie gaat een back-up van te maken. Dat kan door jouw smartphone met de meegeleverde usb-kabel aan een computer te koppelen. Bevestig op het telefoonscherm dat je deze computer vertrouwt, waarna hij als extra schijf in Windows Verkenner verschijnt. Jouw foto’s en filmpjes staan standaard in de map /DCIM/Camera. Heb je eigen albums aangemaakt, dan vind je deze ook in DCIM, en anders in de hoofdmap Pictures. Om er zeker van te zijn dat je alles meeneemt, kun je het beste DCIM en Pictures inclusief alle submappen naar de computer kopiëren.

Sneller met een geheugenkaart

Je hebt wel wat geduld nodig om alles via de kabel naar je computer te kopiëren, en bij sommige computers gaat het zelfs tergend langzaam. Gelukkig kan het veel sneller. Bij Android-telefoons kun je het geheugen namelijk meestal uitbreiden met een microSD-geheugenkaartje. Neem je de Samsung EVO Plus van bijvoorbeeld 256 gigabyte, dan heb je ineens een zee aan extra opslagruimte in je smartphone. Hiermee ontlast je het interne geheugen van de telefoon enorm. Foto’s en films die je maakt, kun je automatisch op het nieuwe geheugenkaartje laten opslaan. Je regelt dat eenvoudig via de instellingen van de camera-app.

Extra beeldmateriaal meenemen

Omdat het beeldmateriaal nu op een geheugenkaartje staat, hoef je dat kaartje alleen maar even uit de telefoon te halen, waarna je razendsnel een back-up maakt. Dat gaat veel sneller dan via een usb-kabel. Een adapter wordt meegeleverd, zodat het microSD-geheugenkaartje in de kaartlezer van jouw computer past. Eventueel kun je de foto’s en filmpjes van eerdere vakanties naar dit kaartje kopiëren, zodat je ook die altijd en overal bij je hebt. Vergeet niet om het kaartje na afloop terug te plaatsen in je smartphone!

Geheugen uitbreiden

Direct al je beeldmateriaal overgezet

Een geheugenkaartje in je telefoon heeft veel voordelen. Allereerst heb je zomaar ineens 64, 128 of 256 gigabyte aan extra geheugen. Je toestel gaat daardoor langer mee, want je hoeft niet onverwachts naar een duurder model met meer geheugen uit te kijken. Daarnaast stap je, zodra er een mooiere telefoon uitkomt die je graag wilt hebben, supereenvoudig over. Want omdat al je foto’s en filmpjes en eventuele andere bestanden op het geheugenkaartje staan, hoef je dat kaartje alleen maar in het nieuwe toestel te stoppen en je hebt meteen al jouw gegevens erop staan. Dat bespaart je het vervelende en langdurige proces van overzetten via een kabeltje of wifinetwerk.

Het juiste geheugen

Controleer voordat je een microSD-geheugenkaartje koopt hoeveel geheugenruimte er maximaal in jouw smartphone past (bijvoorbeeld 128 of 256 gigabyte). Vervolgens is het aan te raden om meteen voor deze maximale hoeveelheid te gaan. Want in de praktijk kun je nooit te veel geheugen hebben, hooguit te weinig. Koop je een te klein kaartje omdat dit goedkoper lijkt, dan kom je er na een tijdje misschien achter dat het geheugen alweer vol is zodat je alsnog een grotere geheugenkaart nodig hebt. Er past er maar ééntje in je telefoon, dus het is beter én goedkoper om het meteen goed te doen.

Samsung Evo Plus 256gb

Snelheid

De snelheid van een geheugenkaartje is enorm belangrijk. De leessnelheid bepaalt hoe snel je gegevens van het kaartje naar bijvoorbeeld jouw computer kunt overzetten. De Samsung EVO Plus haalt een duizelingwekkend tempo van maar liefst honderd megabyte per seconde. Daarmee kopieer je een bestand, map of video van drie gigabyte in slechts 38 seconden.

Daarnaast heeft elke geheugenkaart een schrijfsnelheid. Die is helaas vaak een stuk lager dan de leessnelheid. Bij de Samsung EVO Plus is dat echter gelukkig niet het geval! Dankzij de hoge schrijfsnelheid van negentig megabyte per seconde kun je snel achter elkaar door fotograferen, zonder vertraging omdat de foto’s nog moeten worden weggeschreven. Ook kun je filmen in de hoogste kwaliteit. Dat is zeker iets om op te letten, want ook met een smartphone kun je tegenwoordig filmen in 4K. En dat lukt alleen met een geheugenkaart die een hoge schrijfsnelheid heeft.

Overzicht

Naar de geheugenkaart

Alle foto’s en films die je op vakantie maakt, komen pas in het album Camera op de nieuwe geheugenkaart terecht vanaf het moment dat je dit zo hebt ingesteld in de camera-app. Zie je dit album twee keer in de app Galerij, Galerie of Foto’s, dan stonden er al foto’s of films op jouw telefoon voordat je de geheugenkaart kocht. Verplaats het beeldmateriaal dan uit het album in het interne geheugen van de telefoon naar het album op de geheugenkaart. Daarna staat alles weer netjes bij elkaar, en zo voorkom je dat je dingen niet meer terugvindt. Doe hetzelfde bij eventuele andere albums die je eerder hebt aangemaakt.

Extra albums

Je gebruikt albums om structuur in je fotoverzameling aan te brengen. In plaats van dat alles op één grote hoop in het album Camera zit, maak je bijvoorbeeld een album voor selfies, familiefoto’s, landschappen, dieren en noem maar op. Een album per stad, land, maand of iets anders kan natuurlijk ook. Zodra je een album maakt, selecteer je de geheugenkaart. Op die manier blijft al jouw beeldmateriaal op het kaartje staan en houd je zoveel mogelijk intern geheugen vrij voor andere zaken.

Alles meenemen

Ook foto’s die al op jouw computer staan en die je bijvoorbeeld met een camera of andere smartphone hebt gemaakt, kun je in een album op de geheugenkaart zetten. Dat gaat het snelst door het kaartje weer even in de pc te plaatsen, maar het mag natuurlijk ook via een usb-kabel. Zoals we eerder aangaven, bevinden al jouw albums zich in de hoofdmap DCIM of Pictures van de geheugenkaart.