10 tips om je bestanden centraal op te slaan

Door: Edmond Varwijk | 26 maart 2015 09:44

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Als je al je bestanden centraal wilt opslaan, heb je flink wat keuze. Sommige van die keuzes heb je bovendien al in huis of zijn gemakkelijk te realiseren, voor andere moet je mogelijk naar de winkel. Wij helpen je de beste keuze te maken en geven een paar superhandige tips.

Tip 01: Centrale opslag

De klassieke manier van bestanden bewaren op de pc is inmiddels de minst handige en meest risicovolle manier om bestanden te bewaren. Eén fout van jezelf of een andere gebruiker van de computer, één virus, één defecte harde schijf en alles is weg. Centrale opslag scoort op al deze punten beter. Centrale opslag heeft vaak een bescherming tegen per ongeluk verwijderde bestanden, is eenvoudiger te back-uppen en is vaak beter beschermd tegen een virus of hardwarefout. Lees ook: Zo beveilig je eenvoudig je cloud-opslag.

Door je bestanden centraal op te slaan, kun je ook gemakkelijker controleren wie er toegang heeft en bepalen wie er niet bij mag. Bovendien heb je met centrale opslag vanaf elk apparaat altijd toegang tot de laatste versie van een bestand in plaats van dat verschillende versies over verschillende apparaten zwerven.

Tip 02: Via router

Om bestanden centraal op te slaan hoef je niet meteen naar de winkel te rennen. Een optie die vaak onbenut blijft, is de mogelijkheid om een geheugenstick of externe harde schijf met een usb-kabel op de router aan te sluiten en zo te delen op het netwerk. Toegang vanaf internet is vaak ook mogelijk, maar dan wel beperkt tot het lastigere ftp. Maar misschien heb je ook niet meer nodig. Kijk of jouw router over een usb-poort beschikt en sluit eens een usb-stick of harde schijf aan. Log dan in op de router en verken de mogelijkheden. Bij de meeste routers zijn de opties erg beperkt maar de Fritz!Box-routers van AVM kennen ook voor deze basismogelijkheid veel opties. Met de MyFritz!App kun je zelfs vanaf je smartphone toegang krijgen tot de bestanden op de gedeelde opslagruimte.

Tip 02 Beschikt de router over een usb-poort, dan is er vaak ook de mogelijkheid opslagruimte delen via de router.

Tip 03: Netwerkschijf

Biedt de router onvoldoende mogelijkheden, dan is echte centrale netwerkopslag nodig. Je denkt dan al snel aan een NAS, maar dat is niet altijd de beste keuze. Een NAS is duur en complex. NAS is de afkorting van Network Attached Storage, maar een NAS die weinig meer biedt dan een harde schijf met een netwerkaansluiting, is nauwelijks nog te koop. Bovendien wordt het dan ook geen NAS genoemd, maar een netwerkschijf. Een netwerkschijf staat voor eenvoud en is gemaakt voor het delen van bestanden met andere gebruikers op het netwerk. Zoek je eigenlijk alleen opslagruimte om te delen, koop dan dus niet gelijk een NAS maar denk aan een beperkte maar daardoor goedkope en eenvoudig te gebruiken netwerkschijf, zoals een Seagate Central of FANTEC CL-35B1. Of kies gewoon voor een cloudoplossing zoals OneDrive, iCloud of Google Drive. Let bij de aanschaf van zo'n eenvoudige netwerkschijf vooral op de snelheid van de netwerkpoort. Gigabitsnelheid (oftewel 1 GB) is wel gewenst.

Tip 03 De Seagate Central is een prima oplossing als je vooral bestanden centraal wilt opslaan en delen.

Tip 04 De QNAP QGenie is een mobiele harde schijf die zowel met een netwerkkabel als via wifi gebruikt kan worden.

Tip 04: Kabel of wifi

Sommige apparaten voor centrale opslag hebben geen echte netwerkpoort meer maar kunnen alleen bestanden delen via het draadloos netwerk. Dat is zeker handig, maar dit maakt het gebruik van de gedeelde opslagruimte wel traag. Wil je snelheid of verwacht je ook muziek en films centraal te gaan opslaan, dan is wifi niet de juiste keuze. Die bestanden zijn zo groot dat een wifi-netwerk al snel te langzaam en te storingsgevoelig is om ook echt plezier van het gebruik van de centrale opslag te hebben. Kies dan beter een opslagapparaat dat nog met een echte netwerkkabel met het thuisnetwerk verbonden kan worden.

Verwacht je vooral kleinere documenten te delen of maar enkele foto's en zijn er ook niet zo heel veel gebruikers op de wifi-verbinding in huis, dan kan centrale opslag via het draadloos netwerk prima voldoen.

1 Reactie(s) op: 10 tips om je bestanden centraal op te slaan

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 maart 2015 11:37 Anoniem
  Freenas is ook steeds een mogelijkheid. Zeer leuk om mee te beginnen en je leert bij.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.