10 tips om je kabels weg te werken

Door: Martin Gijzemijter | 07 december 2015 13:56

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Een pc met al z'n randapparatuur kan voor nogal wat rommel zorgen achter het bureau. Tijdens het aansluiten ligt het allemaal netjes, maar na verloop van tijd raken kabels door de war en wordt het een helse klus om oude randapparatuur te vervangen voor nieuwe. Gelukkig zijn er oplossingen.

Tip 01: Labelen

In principe zijn er twee manieren om orde in de chaos te scheppen als het om kabels gaat: labelen en bundelen. Het grootste deel van dit artikel gaat over bundelen, omdat er eindeloos veel inventieve manieren zijn waarop je dit kunt doen. Maar labelen, hoe eenvoudig ook, is een stap die we niet willen overslaan. Wanneer je naar je kabels kijkt, wordt een deel van de chaos veroorzaakt doordat het vaak onmogelijk te zien is welke kabel waarheen leidt. Door een labeltje (dit kan een dun strookje etiket zijn) om de kabel te plakken en daarop te schrijven waarvoor deze kabel dient, wordt het direct al een stuk duidelijker. Kleurcoderen kan ook, in dat geval plak je een strookje gekleurd etiket aan het begin én het eind van de kabel, zodat je eenvoudig kunt zien welke kabel waarvoor is.

De eerste stap in het creëren van orde, is het identificeren van de kabels en ze labelen.

Tip 02: Broodsluitingen

Je kunt een klein fortuin uitgeven aan oplossingen die je helpen je kabels wat beter te ordenen, en een paar daarvan zullen we in dit artikel ook echt wel bespreken. Maar leuker (en goedkoper) is natuurlijk wanneer je alledaagse voorwerpen kunt gebruiken en daar geen cent aan uit hoeft te geven. Het ziet er misschien iets minder fancy uit, maar het gaat natuurlijk om het resultaat. Want wist je dat je die clipjes waar ze in de supermarkt de zak mee dichtmaken waar het brood in zit, perfect zijn voor het 'labelen' van je kabels? In de eerste tip hadden we het over etiketten, maar als je niets wilt plakken is dit een perfecte oplossing. De clips sluiten zich perfect om de kabel (soms zelfs meerdere kabels) heen, maar zijn ook heel eenvoudig weer te verwijderen. En door ze een kleurtje te geven en/of er iets op te schrijven, houd je ze nog prima uit elkaar ook.

De één z'n brood is de ander z'n kabeloplossing.

Tip 03: Broodsluitingen 2

Wat nu als je de verpakking van je brood niet is gesloten met een plastic clip, maar met van die kleine strookjes met ijzerdraad erin? Dat is helemaal perfect, want nu kun je de kabels niet alleen labelen, maar tegelijkertijd óók gemakkelijker bundelen. Het ijzerdraad in deze sluitingen is sterk genoeg om de kabels bij elkaar te houden, terwijl het strookje plastic nét dik genoeg is om iets op te schrijven. Inkleuren kan natuurlijk ook. Wel even oppassen dat er geen scherpe uiteinden aan het ijzerdraad zitten waarmee je de kabels eventueel zou kunnen beschadigen.

Met de broodsluitingen van ijzerdraad kun je je kabels bundelen.

Tip 04: Kabelbinders

Als het écht om een flinke bos kabels gaat en een broodsluiting is niet sterk of niet lang genoeg, dan bieden tie-wraps een prima oplossing. Gewoon te halen bij de bouwmarkt en nog in verschillende kleuren ook, wat weer handig is voor de identificatie. Ze zijn meestal te dun om op te schrijven, maar het is natuurlijk een kleine moeite om er een etiket om te vouwen of aan te prikken voor je hem dichtdoet. Waar je wél rekening mee moet houden is dat je hem niet te strak aantrekt, anders kom je er niet meer tussen met een schaar om hem los te knippen zonder je kabel te beschadigen. Bind ook niet te veel kabeltjes bij elkaar. Het is handiger om meerdere kleine bundeltjes te maken (bijvoorbeeld muis en toetsenbord, beeldscherm en computer) zodat je niet de hele bundel hoeft los te knippen wanneer je alleen maar je muis wilt vervangen.

Tie-wraps zijn veel sterker, maar wel een stuk lastiger te verwijderen.

Tip 05: Wol

Een trucje dat voornamelijk gebruikt wordt om draadbreuk te voorkomen bij de kabeltjes van (in-ear-)koptelefoons, werkt ook prima om je kabels zich wat beter te laten te gedragen. Door wol om je kabels te vlechten, raken ze niet alleen een stuk minder snel in de knoop, je kunt ze natuurlijk ook nog eens van begin tot eind in één oogopslag herkennen. In theorie zou je deze techniek ook kunnen gebruiken om kabels te bundelen, maar dat is alléén nuttig bij kabels waarvan je zéker weet dat je ze voorlopig niet hoeft te vervangen. Zo'n wolhuidje is niet zomaar even verwijderd. Handiger is waarschijnlijk om, zodra je de kabels eenmaal hebt omvlecht (ps. dit duurt wel even), ze bij elkaar te binden met de overgebleven wol. Een uitgebreide uitleg over het vlechten van kabels vind je hier. En heb je geen zin om zelf te vlechten, dan kun je dit soort kabeltjes ook gewoon kopen, maar daar betaal je flink voor.

Door je kabels te omvlechten worden ze niet alleen cool, maar ook minder knoopgevoelig en je herkent ze meteen!

Aan het plafond

De oplossingen in dit artikel zijn uitstekend voor wanneer je kabels op de grond of op/bij je bureau liggen. Maar wat als je het hogerop moet zoeken en je niet graag aan de slag gaat met een boor (of je woont in een huurhuis waarin dat niet mag)? In dat geval is de Hanggo een fantastische oplossing. Hanggo's zijn klemmetjes je die in de hoek van muur en plafond duwt, en die zichzelf vervolgens vastklemmen door druk naar buiten toe uit te oefenen. Ze zijn eigenlijk bedoeld voor slingers, maar kunnen een gewicht tot twee kilo dragen. Ze zijn dus prima in staat om zelfs zware stroomkabels via het plafond naar de juiste plek te leiden.

2 Reactie(s) op: 10 tips om je kabels weg te werken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 december 2015 15:39 Anoniem
  tip 11…
  vraag wel aan je ouders of het mag voor dat je begint en het risico op huisarrest loopt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 december 2015 13:20 Jorispeterse
  Huisarrest als je je kabeltjes netjes wegwerkt?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.