10 tips om je kabels weg te werken

Door: Martin Gijzemijter | 07 december 2015 13:56

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Tip 06: Papierklemmetjes

We hebben nog een McGuyver-oplossing voor je! In het Engels noemt men ze binder clips, we hebben even moeten zoeken naar de Nederlandse benaming: papierklemmetje. Deze papierklemmetjes zijn écht heel handig, uiteraard voor het bij elkaar houden van documenten, maar ook voor het ordenen van je kabels.

De klemmetjes blijven namelijk prima op hun plek, zelfs met een hoek van 90 graden. Dit betekent dat je de klemmetjes tegen een (vierkante) tafelpoot kunt klemmen, aan de onderkant van het tafelblad van je bureau, en zelfs aan je computer zelf. Dankzij de vorm van de metalen handvatten van de klemmetjes, kun je je kabels (zelfs die met een grote usb-stekker) perfect door de klemmetjes heen steken, waarna ze prima op hun plek worden gehouden. Uiteraard zijn deze klemmetjes niet geschikt voor kabels met hele grote stekkers, zoals stroomkabels. Overigens kun je de klemmetjes zelf ook gebruiken om kabels te bundelen. Een heerlijk veelzijdig huishoudelijke oplossing.

Papierklemmetjes zijn dankzij hun knijpkracht prima in staat om kabels te bundelen én op hun plek te houden.

Tip 07: Klittenband

De tot nu toe genoemde oplossingen kosten je waarschijnlijk maar een paar cent en zijn vaak ook al in elk huishouden te vinden. Ga je echter voor een iets professionelere uitstraling en ben je bereid om er iets meer aan uit te geven, dan is klittenband de oplossing van je problemen (doorgaans roepen we op de redactie dat duct tape de oplossing is voor al je problemen, maar dát lijkt ons in dit geval niet zo handig). Wanneer je op Google zoekt naar klittenband in combinatie met kabels, dan vind je direct winkels die voor een paar euro een rol klittenband aanbieden.

Het enige dat je hoeft te doen is een strookje van de rol te trekken, op maat te knippen en om de gewenste kabels te vouwen, waarna het klittenband zichzelf om de kabels geklemd houdt. Ook dit materiaal is beschikbaar in verschillende kleuren, waardoor identificatie kinderspel wordt. En het grootste voordeel: het is een herbruikbare oplossing. Even lostrekken, kabel vervangen, en je maakt hetzelfde klittenband weer vast.

Klittenband was ooit je held toen je nog geen veters kon strikken, en komt nu weer van pas als kabels ordenen een probleem is.

Tip 08: Kabelgoot

In dit artikel hebben we het vooral over de bos kabels die zich aan de achterkant van je computer bevindt. Maar wat als deze kabels om wat voor reden dan ook de halve kamer door moeten? In een ideale situatie verberg je deze kabels natuurlijk achter een plint, maar dat is niet altijd mogelijk en je wilt niet dat iemand struikelt. Daarbij ziet het er gewoon niet netjes uit.

Als er geen andere oplossing is om de kabels weg te werken, dan is een kabelgoot een prima alternatief. Wellicht denk je dan meteen aan die peperdure en loodzware rubberen gevaartes die je op de werkvloer weleens ziet liggen, maar zo gek hoeft het niet te zijn. Als je met Google zoekt naar een kabelgoot, vind je voor minder dan vijftien euro al prima goten (en ook hoekgoten) waarmee je je kabels netjes kunt verbergen op een veilige en stijlvolle manier. Besteed je iets meer, dan krijg je fraaiere goten die in verschillende vormen te leggen zijn.

Een kabelgoot kan je helpen als je kabels de halve kamer door moeten.

Tip 09: CableDrop

Zijn het niet de kabels die achter je bureau lopen maar vooral die naar je bureau toe (zoals die van de muis, telefoonopladers, usb-kabels enzovoort) waaraan je je ergert, dan zijn er andere oplossingen. Het is niet alleen irritant omdat ze niet zo mooi staan, maar je kent ongetwijfeld de situatie waarin je muis niet lekker beweegt omdat het gewicht van de draad eraan hangt, of waarin je oplaadkabel keer op keer van je bureau valt. De CableDrop is een fantastische manier om dat op te lossen. Voor iets meer dan een tientje krijg je negen halve bolletjes met een opening waarin je kabels kunt vastduwen. De CableDrop is zelfklevend en kan dus op ieder glad oppervlak geplaatst worden (dus niet alleen op je bureau, maar ook tegen de muur). Zo houd je het achter én voor je bureau netjes.

Klein, maar verdraaid handig, deze zelfklevende kabelklemmetjes.

Tip 10: Bankpas

De leukste tip hebben we voor het laatste bewaard, simpelweg omdat hij even creatief is als veelzijdig. Wanneer je een oude bankpas of creditcard hebt, dan leent deze zich prima voor het ordenen van kabels vlak achter je pc of op je bureau. Het enige dat je hoeft te doen is (bijvoorbeeld) drie gaten te perforeren aan de bovenkant van het pasje (boven én onder kan ook), en vervolgens van de rand van het pasje naar de gaatjes een opening te knippen.

Eigenlijk creëer je hiermee een gigantische broodclip (zoals genoemd in tip 2), met als voordeel dat je er meer dan één gaatje in kunt perforeren, zodat je verschillende setjes kabels kunt bundelen. Eventueel kun je (wanneer je alleen de bovenkant hebt geperforeerd), het pasje ook tegen je bureau plakken met dubbelzijdig tape. Zo vallen bijvoorbeeld oplaadkabels niet van je bureau én blijven ze van elkaar gescheiden. Het is wel even zoeken naar de juiste perforator als je andere kabels wilt bundelen dan bijvoorbeeld usb-kabels, omdat het gat van een standaardperforator vrij klein is.

Heb je nog een oud bankpasje? Ook daar kun je ideaal kabels mee bundelen.

2 Reactie(s) op: 10 tips om je kabels weg te werken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 december 2015 15:39 Anoniem
  tip 11…
  vraag wel aan je ouders of het mag voor dat je begint en het risico op huisarrest loopt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 december 2015 13:20 Jorispeterse
  Huisarrest als je je kabeltjes netjes wegwerkt?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.