10 tips voor het beste beeld in Windows 10

Door: Edmond Varwijk | 12 januari 2016 09:17

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Grotere beeldformaten en een flink hogere pixeldichtheid: de beeldontwikkelingen gaan snel én je kunt nu al profiteren van de nieuwe mogelijkheden, ook in Windows 10. Door een tweede beeldscherm aan te sluiten of te upgraden naar een scherm met een ultrahoge resolutie.

Tip 1: Update de drivers

Voor perfect beeld heeft Windows drivers nodig. Een goede driver voor de grafische kaart én een driver voor de monitor. Vooral de laatste wordt nog wel eens vergeten, maar is minstens zo cruciaal. Om te zien welke drivers Windows nu herkent, klik je met de rechtermuisknop op Deze pc en kies je dan Beheren. Open Apparaatbeheer en open het onderdeel Beeldschermadapters. Controleer of de juiste adapter is herkend. Klik met de rechtermuisknop op de adapter en kies Eigenschappen > Stuurprogramma > Stuurprogramma bijwerken. Windows 10 controleert nu online of er een nieuwere driver is en zal die downloaden en installeren. Ontbreekt de juiste driver, check dan op de website van de producent van de grafische kaart of daar mogelijk een nieuwere driver beschikbaar is, die natuurlijk compatibel moet zijn met Windows 10. Download en installeer dan die driver. Start als de update is afgerond de computer opnieuw op.

De meeste drivers voor grafische kaarten zijn al gewoon via Windows Update te installeren.

Tip 2: Monitor-driver

Ook voor de monitor is een driver nodig. Die driver staat vaak op een cd die met de monitor wordt meegeleverd en is anders opnieuw via de website van de monitorfabrikant te downloaden. Open de cd in Windows Verkenner en lokaliseer de driver. Een monitordriver is slechts een klein bestandje met de extensie .inf. Om de extensie (de laatste drie letters van de volledige bestandsnaam) te zien, moet je wel via Beeld > Weergeven > Verbergen de optie Bestandsnaamextensies inschakelen. Klik dan met de rechtermuisknop op Deze pc en kies Beheren. Open Apparaatbeheer > Monitors. Klik met de rechtermuisknop op Algemeen PnP-beeldscherm en kies Stuurprogramma's bijwerken. Kies Op mijn computer naar stuurprogramma's zoeken en selecteer de cd-speler als locatie om te zoeken. Klik op Volgende en wacht op de melding dat het stuurprogramma is bijgewerkt. Herhaal dit voor de tweede monitor en start dan de computer opnieuw op.

Behalve voor de grafische kaart heeft ook de monitor een driver nodig.

Tip 3: Uitbreiden

Is de computer opnieuw opgestart en zijn de drivers goed geïnstalleerd, dan zul je op beide beeldschermen iets zien. Wat je ziet, kun je zelf bepalen. Je kunt op beide monitoren hetzelfde zien of je kunt van de twee schermen één groot bureaublad maken. Dat laatste is wat de meeste mensen willen, maar het is niet de standaardkeuze van Windows. Klik op Start en open Instellingen > Systeem > Beeldscherm. Open de lijst onder Meerdere beeldschermen en kies Deze beeldschermen uitbreiden. Bevestig met een klik op Toepassen. Het beeld zal even knipperen en daarna is het bureaublad van Windows ineens twee keer zo groot en over beide beeldschermen uitgespreid.

Maak van de twee beeldschermen één groot Windows-bureaublad.

Tip 4: Links/rechts wisselen

Wanneer je het bureaublad over beide beeldschermen uitbreidt, is de kans vijftig procent dat de beeldschermen ook zo naast elkaar staan dat je met de muis in één lange beweging van links op het linker beeldscherm helemaal naar rechts op het rechter beeldscherm kunt bewegen. In de andere vijftig procent van de gevallen merk je dat de computer denkt dat het linker beeldscherm rechts van het rechter staat, en dat is niet zo. Kun je gemakkelijk bij de kabels van de beeldschermen, dan kun je nu natuurlijk die kabels waarmee de beeldschermen op de computer zijn aangesloten losmaken en omgekeerd weer vastmaken, maar je kunt het ook in de software aanpassen. In hetzelfde scherm als waar je ervoor hebt gekozen het bureaublad uit te breiden, staat bovenin beeld een weergave van de twee monitoren.

Klik op Identificeren en op beide beeldschermen komt een getal te staan dat correspondeert met het getal in de miniatuurweergave. Staan de monitoren nu omgekeerd, klik dan met de muis in de miniatuurweergave op een van de twee beeldschermen en sleep die daar naar de andere kant van de andere monitor in de miniatuurweergave. Laat dan los en klik op Toepassen. Windows zal nu de configuratie aanpassen en na kort knipperen kun je wel op een logische manier van links naar rechts gaan met de muis van het ene beeldscherm direct over in het andere.

Deze twee beeldschermen staan dus precies andersom ten opzichte van elkaar dan Windows denkt.

Hoogteverschil

Behalve de beeldschermen direct naast elkaar te zetten, kun je ze in de miniatuurweergave ook op een andere manier ten opzichte van elkaar plaatsen, bijvoorbeeld onder en boven elkaar. Of de ene monitor hoger dan de andere. Laatste is vooral handig wanneer je twee ongelijke beeldschermen hebt, bijvoorbeeld een notebookscherm en een externe monitor.

De laatste is dan meestal groter en dan is het handig de twee in de miniatuurweergave precies zo naast elkaar te zetten als ze ook in werkelijkheid staan, bijvoorbeeld de onderkanten gelijk of de bovenkanten. Windows volgt de miniatuurweergave precies en zo kun je heel exact aangeven waar je terecht komt in bijvoorbeeld de kleine monitor wanneer je bovenaan de grote oversteekt. En zit daar in de miniatuurweergave geen monitor, dan laat Windows je daar ook niet van de ene naar de andere gaan, dan moet je eerst iets naar beneden.

Door de miniaturen te verslepen, zorg je ervoor dat de configuratie van Windows overeenkomt met de werkelijke positie van beide beeldschermen ten opzichte van elkaar.

Tip 5: Primaire monitor

Ongeacht hoeveel beeldschermen je ook aansluit, er is er maar één hoofdbeeldscherm. Het hoofdbeeldscherm is de monitor waarop het inlogscherm van Windows wordt getoond en waar in de standaardconfiguratie het startmenu zich bevindt. Er is altijd één monitor de primaire, maar wil je een andere monitor de primaire maken, klik dan in de miniatuurweergave op de monitor die niet de primaire monitor is. Onderin het venster komt nu de optie Dit beeldscherm instellen als hoofdbeeldscherm beschikbaar. Vink de optie aan en kies Toepassen.

Je kunt zelf bepalen welk beeldscherm het hoofdbeeldscherm is.

1 Reactie(s) op: 10 tips voor het beste beeld in Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 januari 2016 13:07 Anoniem
  Dat schalen werkt lang niet voor alle applicaties, b.v. bij Photoshop Elements blijft alles superklein op een hoge reolutie scherm.
  Hoe is dat op tre lossen?
  Harm
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.