10 tips voor het beste beeld in Windows 10

Door: Edmond Varwijk | 12 januari 2016 09:17

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Tip 6: Meer taakbalken

Standaard toont Windows alleen op de primaire monitor de taakbalk en het startmenu. Dat is zeker bij grotere beeldschermen niet handig. Wil je liever op elk beeldscherm de taakbalk zien, klik dan met de rechtermuisknop op de taakbalk en kies Eigenschappen. Zet een vinkje bij Taakbalk weergeven op alle beeldschermen. Met de twee dropdownmenu's eronder kun je bepalen of je de taakbalkknoppen (dat wil zeggen de weergave op de taakbalk van de geopende programma's) op elke taakbalk wilt zien, of alleen op het beeldscherm waar dat venster is geopend. Verder kun je aangeven wat je op de andere taakbalken wilt zien: gecombineerde knoppen of allemaal losse knoppen. Klik daarna op Toepassen of OK als je ook het venster met de taakbalk- en startmenu-eigenschappen wilt sluiten.

Tip 7: De achtergrond

Met één groot bureaublad wil je ook één mooie foto als achtergrond van het bureaublad zien. Ook dit is mogelijk, maar er zijn ook andere opties. Klik op Start / Instellingen / Persoonlijke instellingen. Selecteer bij Achtergrond of je een Afbeelding / Effen kleur of Diavoorstelling op de achtergrond van het Bureaublad wilt. Selecteer via Bladeren de kleur, de afbeelding of (als je een diavoorstelling wilt) de map waar de foto's van de diavoorstelling zich bevinden. Selecteer dan bij Kies de gewenste weergave de optie Over meerdere schermen. De keuze is direct live, verlaat daarna dit deel van de instellingen.

Selecteer enkele mooie hoge resolutiefoto's voor een prachtige wisselende achtergrond gespreid over alle monitoren.

DPI, PPI en HiDPI

DPI staat voor Dots Per Inch en is eigenlijk de eenheid die de scherpte van een afdruk of printer aanduidt. DPI is namelijk het aantal inktdruppels dat een printer per inch (2,54 cm) kan toepassen. Hierbij geldt: hoe hoger de hoeveelheid DPI, hoe scherper de afdruk. Ten onrechte wordt DPI ook gebruikt bij beeldschermen. Wat men eigenlijk bedoeld is PPI, namelijk Pixels Per Inch. Het aantal beeldpuntjes per 2,54 cm. Hoe hoger de hoeveelheid PPI, hoe scherper het beeld.

Lange tijd was een PPI van 72 het gemiddelde en waren fabrikanten vooral druk grotere beeldschermen te maken. Apple doorbrak dit en kwam met zijn Retina-scherm. Geen 72 pixels per 2,54 centimeter, maar wel 200, 300 of zelfs 400 op de iPhone 6. Zitten er meer pixels in dezelfde 2,54 centimeter, dan betekent dit automatisch dat de pixels zelf steeds kleiner moeten zijn en dus dat het beeld scherper wordt. En daar was het Apple nou net om te doen. Inmiddels is Apple al niet meer de enige die monitoren toepast met zo'n hoge pixeldichtheid, meer fabrikanten doen dat. Maar omdat de naam Retina alleen door Apple gebruikt mag worden, gebruiken de andere fabrikanten een alternatieve aanduiding, zoals HiDPI. Monitoren met pixels zo klein, dat het blote oog ze niet meer kan waarnemen.

Links de letter A op een gewone monitor, rechts op het Retina-beeldscherm van de iPad 3, met veel kleinere pixels en een veel hogere PPI.

Tip 8: HiDPI problematisch?

Veel pixels is voor Windows geen probleem als het beeldscherm ook gewoon groter is. Alle onderdelen zoals het startmenu en een OK-knop schalen dan gewoon mee, het wordt alleen groter. Bij een Retina-scherm of HiDPI-monitor is het echter wel een probleem. Bij een dergelijk scherm neemt het aantal pixels enorm toe en blijft het beeld even groot. Het gevolg is dat onderdelen zoals het startmenu, ineens veel kleiner worden. Onwerkbaar klein. En ook bij het browsen merk je het. Afbeeldingen op een website zijn vaak geoptimaliseerd voor een bepaalde weergave en kunnen maar beperkt groter of kleiner worden weergegeven. De vergroting die nodig is om de foto dan relatief net zo groot op een HiDPI-monitor weer te geven, wordt vaak niet ondersteund waardoor je ineens hele kleine foto's en afbeeldingen in websites krijgt. Gelukkig is ook Windows 10 meer dan elke andere versie van Windows voordien, geschikt om ook dit probleem op te lossen.

Een FullHD-wallpaper op een monitor met een HiDPI-resolutie maakt het enorme verschil duidelijk. De impact op andere onderdelen van het besturingssysteem is even groot, ze worden onwerkbaar klein.

Tip 9: Schalen

Geen zin om telkens mis te klikken? Windows 10 heeft de oplossing en in tegenstelling tot Windows 8 en 8.1 werkt het nu ook echt. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies Beeldscherminstellingen. Dit is hetzelfde scherm dat je eerder via de optie Instellingen in het startmenu opende. Onder de miniatuurweergave van de beeldschermen zie je het onderdeel De grootte van tekst, apps en andere items wijzigen met daarachter een percentage. 100% (de standaardkeuze) is dat alle beeldschermonderdelen op hun ware grootte worden weergegeven. Is dat te klein, bijvoorbeeld doordat je een HiDPI-monitor met hoge pixeldichtheid gebruikt, sleep dan de schuif naar rechts. Je hebt keuze tussen 125%, 150%, 175% en 200%. De laatste werkt bijvoorbeeld op een 4K-monitor het beste. Klik op Toepassen en kies voor Nu afmelden. Dit laatste is nodig om de aanpassing ook echt voor alle onderdelen door te voeren.

Verhoog op een HiDPI-monitor de verschaling en alle beeldelementen zoals menu's en pictogrammen worden net zo groot als op een gewone monitor.

Tip 10: Geavanceerd

Gebruik je verschillende monitoren met een verschillende resoluties en pixeldichtheid, dan geeft Windows 10 je de optie de grootte per monitor te variëren, iets wat Windows 8.1 nog niet kon. Selecteer hiervoor in het scherm met de Beeldscherminstellingen eerst in de miniatuurweergave de monitor en selecteer daarna de voor die monitor ideale schaalfactor. Een tweede voordeel van Windows 10 boven eerdere versies van het besturingssysteem is de mogelijkheid de verschaling per onderdeel in te stellen. Klik bij de Beeldscherminstellingen op Geavanceerde beeldscherminstellingen > Tekstgrootte en andere items afzonderlijk aanpassen. Wil je alleen de grootte van de tekst van pictogrammen en de taakbalk wijzigen, dan kan dat bij Alleen de tekengrootte wijzigen. Selecteer het onderdeel, de tekengrootte, vink eventueel de optie Vet aan en klik op Toepassen.

Behalve het hele scherm te schalen, kun je bijvoorbeeld ook alleen de tekengrootte van de titelbalk van elk programma verhogen.

1 Reactie(s) op: 10 tips voor het beste beeld in Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 januari 2016 13:07 Anoniem
  Dat schalen werkt lang niet voor alle applicaties, b.v. bij Photoshop Elements blijft alles superklein op een hoge reolutie scherm.
  Hoe is dat op tre lossen?
  Harm
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.