10 tips voor het beste beeld in Windows 10

© PXimport

10 tips voor het beste beeld in Windows 10

Geplaatst: 12 januari 2016 - 07:17

Aangepast: 14 december 2022 - 12:13

Edmond Varwijk

Grotere beeldformaten en een flink hogere pixeldichtheid: de beeldontwikkelingen gaan snel én je kunt nu al profiteren van de nieuwe mogelijkheden, ook in Windows 10. Door een tweede beeldscherm aan te sluiten of te upgraden naar een scherm met een ultrahoge resolutie.

Tip 1: Update de drivers

Voor perfect beeld heeft Windows drivers nodig. Een goede driver voor de grafische kaart én een driver voor de monitor. Vooral de laatste wordt nog wel eens vergeten, maar is minstens zo cruciaal. Om te zien welke drivers Windows nu herkent, klik je met de rechtermuisknop op Deze pc en kies je dan Beheren. Open Apparaatbeheer en open het onderdeel Beeldschermadapters. Controleer of de juiste adapter is herkend. Klik met de rechtermuisknop op de adapter en kies Eigenschappen > Stuurprogramma > Stuurprogramma bijwerken. Windows 10 controleert nu online of er een nieuwere driver is en zal die downloaden en installeren. Ontbreekt de juiste driver, check dan op de website van de producent van de grafische kaart of daar mogelijk een nieuwere driver beschikbaar is, die natuurlijk compatibel moet zijn met Windows 10. Download en installeer dan die driver. Start als de update is afgerond de computer opnieuw op.

 

© PXimport

De meeste drivers voor grafische kaarten zijn al gewoon via Windows Update te installeren.

Tip 2: Monitor-driver

Ook voor de monitor is een driver nodig. Die driver staat vaak op een cd die met de monitor wordt meegeleverd en is anders opnieuw via de website van de monitorfabrikant te downloaden. Open de cd in Windows Verkenner en lokaliseer de driver. Een monitordriver is slechts een klein bestandje met de extensie .inf. Om de extensie (de laatste drie letters van de volledige bestandsnaam) te zien, moet je wel via Beeld > Weergeven > Verbergen de optie Bestandsnaamextensies inschakelen. Klik dan met de rechtermuisknop op Deze pc en kies Beheren. Open Apparaatbeheer > Monitors. Klik met de rechtermuisknop op Algemeen PnP-beeldscherm en kies Stuurprogramma's bijwerken. Kies Op mijn computer naar stuurprogramma's zoeken en selecteer de cd-speler als locatie om te zoeken. Klik op Volgende en wacht op de melding dat het stuurprogramma is bijgewerkt. Herhaal dit voor de tweede monitor en start dan de computer opnieuw op.

 

© PXimport

Behalve voor de grafische kaart heeft ook de monitor een driver nodig.

Tip 3: Uitbreiden

Is de computer opnieuw opgestart en zijn de drivers goed geïnstalleerd, dan zul je op beide beeldschermen iets zien. Wat je ziet, kun je zelf bepalen. Je kunt op beide monitoren hetzelfde zien of je kunt van de twee schermen één groot bureaublad maken. Dat laatste is wat de meeste mensen willen, maar het is niet de standaardkeuze van Windows. Klik op Start en open Instellingen > Systeem > Beeldscherm. Open de lijst onder Meerdere beeldschermen en kies Deze beeldschermen uitbreiden. Bevestig met een klik op Toepassen. Het beeld zal even knipperen en daarna is het bureaublad van Windows ineens twee keer zo groot en over beide beeldschermen uitgespreid.

 

© PXimport

Maak van de twee beeldschermen één groot Windows-bureaublad.

Tip 4: Links/rechts wisselen

Wanneer je het bureaublad over beide beeldschermen uitbreidt, is de kans vijftig procent dat de beeldschermen ook zo naast elkaar staan dat je met de muis in één lange beweging van links op het linker beeldscherm helemaal naar rechts op het rechter beeldscherm kunt bewegen. In de andere vijftig procent van de gevallen merk je dat de computer denkt dat het linker beeldscherm rechts van het rechter staat, en dat is niet zo. Kun je gemakkelijk bij de kabels van de beeldschermen, dan kun je nu natuurlijk die kabels waarmee de beeldschermen op de computer zijn aangesloten losmaken en omgekeerd weer vastmaken, maar je kunt het ook in de software aanpassen. In hetzelfde scherm als waar je ervoor hebt gekozen het bureaublad uit te breiden, staat bovenin beeld een weergave van de twee monitoren.

Klik op Identificeren en op beide beeldschermen komt een getal te staan dat correspondeert met het getal in de miniatuurweergave. Staan de monitoren nu omgekeerd, klik dan met de muis in de miniatuurweergave op een van de twee beeldschermen en sleep die daar naar de andere kant van de andere monitor in de miniatuurweergave. Laat dan los en klik op Toepassen. Windows zal nu de configuratie aanpassen en na kort knipperen kun je wel op een logische manier van links naar rechts gaan met de muis van het ene beeldscherm direct over in het andere.

 

© PXimport

Deze twee beeldschermen staan dus precies andersom ten opzichte van elkaar dan Windows denkt.

Hoogteverschil

Behalve de beeldschermen direct naast elkaar te zetten, kun je ze in de miniatuurweergave ook op een andere manier ten opzichte van elkaar plaatsen, bijvoorbeeld onder en boven elkaar. Of de ene monitor hoger dan de andere. Laatste is vooral handig wanneer je twee ongelijke beeldschermen hebt, bijvoorbeeld een notebookscherm en een externe monitor.

De laatste is dan meestal groter en dan is het handig de twee in de miniatuurweergave precies zo naast elkaar te zetten als ze ook in werkelijkheid staan, bijvoorbeeld de onderkanten gelijk of de bovenkanten. Windows volgt de miniatuurweergave precies en zo kun je heel exact aangeven waar je terecht komt in bijvoorbeeld de kleine monitor wanneer je bovenaan de grote oversteekt. En zit daar in de miniatuurweergave geen monitor, dan laat Windows je daar ook niet van de ene naar de andere gaan, dan moet je eerst iets naar beneden.

 

© PXimport

Door de miniaturen te verslepen, zorg je ervoor dat de configuratie van Windows overeenkomt met de werkelijke positie van beide beeldschermen ten opzichte van elkaar.

Tip 5: Primaire monitor

Ongeacht hoeveel beeldschermen je ook aansluit, er is er maar één hoofdbeeldscherm. Het hoofdbeeldscherm is de monitor waarop het inlogscherm van Windows wordt getoond en waar in de standaardconfiguratie het startmenu zich bevindt. Er is altijd één monitor de primaire, maar wil je een andere monitor de primaire maken, klik dan in de miniatuurweergave op de monitor die niet de primaire monitor is. Onderin het venster komt nu de optie Dit beeldscherm instellen als hoofdbeeldscherm beschikbaar. Vink de optie aan en kies Toepassen.

 

© PXimport

Je kunt zelf bepalen welk beeldscherm het hoofdbeeldscherm is.

Tip 6: Meer taakbalken

Standaard toont Windows alleen op de primaire monitor de taakbalk en het startmenu. Dat is zeker bij grotere beeldschermen niet handig. Wil je liever op elk beeldscherm de taakbalk zien, klik dan met de rechtermuisknop op de taakbalk en kies Eigenschappen. Zet een vinkje bij Taakbalk weergeven op alle beeldschermen. Met de twee dropdownmenu's eronder kun je bepalen of je de taakbalkknoppen (dat wil zeggen de weergave op de taakbalk van de geopende programma's) op elke taakbalk wilt zien, of alleen op het beeldscherm waar dat venster is geopend. Verder kun je aangeven wat je op de andere taakbalken wilt zien: gecombineerde knoppen of allemaal losse knoppen. Klik daarna op Toepassen of OK als je ook het venster met de taakbalk- en startmenu-eigenschappen wilt sluiten.

Tip 7: De achtergrond

Met één groot bureaublad wil je ook één mooie foto als achtergrond van het bureaublad zien. Ook dit is mogelijk, maar er zijn ook andere opties. Klik op Start / Instellingen / Persoonlijke instellingen. Selecteer bij Achtergrond of je een Afbeelding / Effen kleur of Diavoorstelling op de achtergrond van het Bureaublad wilt. Selecteer via Bladeren de kleur, de afbeelding of (als je een diavoorstelling wilt) de map waar de foto's van de diavoorstelling zich bevinden. Selecteer dan bij Kies de gewenste weergave de optie Over meerdere schermen. De keuze is direct live, verlaat daarna dit deel van de instellingen.

 

© PXimport

Selecteer enkele mooie hoge resolutiefoto's voor een prachtige wisselende achtergrond gespreid over alle monitoren.

DPI, PPI en HiDPI

DPI staat voor Dots Per Inch en is eigenlijk de eenheid die de scherpte van een afdruk of printer aanduidt. DPI is namelijk het aantal inktdruppels dat een printer per inch (2,54 cm) kan toepassen. Hierbij geldt: hoe hoger de hoeveelheid DPI, hoe scherper de afdruk. Ten onrechte wordt DPI ook gebruikt bij beeldschermen. Wat men eigenlijk bedoeld is PPI, namelijk Pixels Per Inch. Het aantal beeldpuntjes per 2,54 cm. Hoe hoger de hoeveelheid PPI, hoe scherper het beeld.

Lange tijd was een PPI van 72 het gemiddelde en waren fabrikanten vooral druk grotere beeldschermen te maken. Apple doorbrak dit en kwam met zijn Retina-scherm. Geen 72 pixels per 2,54 centimeter, maar wel 200, 300 of zelfs 400 op de iPhone 6. Zitten er meer pixels in dezelfde 2,54 centimeter, dan betekent dit automatisch dat de pixels zelf steeds kleiner moeten zijn en dus dat het beeld scherper wordt. En daar was het Apple nou net om te doen. Inmiddels is Apple al niet meer de enige die monitoren toepast met zo'n hoge pixeldichtheid, meer fabrikanten doen dat. Maar omdat de naam Retina alleen door Apple gebruikt mag worden, gebruiken de andere fabrikanten een alternatieve aanduiding, zoals HiDPI. Monitoren met pixels zo klein, dat het blote oog ze niet meer kan waarnemen.

 

© PXimport

Links de letter A op een gewone monitor, rechts op het Retina-beeldscherm van de iPad 3, met veel kleinere pixels en een veel hogere PPI.

Tip 8: HiDPI problematisch?

Veel pixels is voor Windows geen probleem als het beeldscherm ook gewoon groter is. Alle onderdelen zoals het startmenu en een OK-knop schalen dan gewoon mee, het wordt alleen groter. Bij een Retina-scherm of HiDPI-monitor is het echter wel een probleem. Bij een dergelijk scherm neemt het aantal pixels enorm toe en blijft het beeld even groot. Het gevolg is dat onderdelen zoals het startmenu, ineens veel kleiner worden. Onwerkbaar klein. En ook bij het browsen merk je het. Afbeeldingen op een website zijn vaak geoptimaliseerd voor een bepaalde weergave en kunnen maar beperkt groter of kleiner worden weergegeven. De vergroting die nodig is om de foto dan relatief net zo groot op een HiDPI-monitor weer te geven, wordt vaak niet ondersteund waardoor je ineens hele kleine foto's en afbeeldingen in websites krijgt. Gelukkig is ook Windows 10 meer dan elke andere versie van Windows voordien, geschikt om ook dit probleem op te lossen.

 

© PXimport

Een FullHD-wallpaper op een monitor met een HiDPI-resolutie maakt het enorme verschil duidelijk. De impact op andere onderdelen van het besturingssysteem is even groot, ze worden onwerkbaar klein.

Tip 9: Schalen

Geen zin om telkens mis te klikken? Windows 10 heeft de oplossing en in tegenstelling tot Windows 8 en 8.1 werkt het nu ook echt. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies Beeldscherminstellingen. Dit is hetzelfde scherm dat je eerder via de optie Instellingen in het startmenu opende. Onder de miniatuurweergave van de beeldschermen zie je het onderdeel De grootte van tekst, apps en andere items wijzigen met daarachter een percentage. 100% (de standaardkeuze) is dat alle beeldschermonderdelen op hun ware grootte worden weergegeven. Is dat te klein, bijvoorbeeld doordat je een HiDPI-monitor met hoge pixeldichtheid gebruikt, sleep dan de schuif naar rechts. Je hebt keuze tussen 125%, 150%, 175% en 200%. De laatste werkt bijvoorbeeld op een 4K-monitor het beste. Klik op Toepassen en kies voor Nu afmelden. Dit laatste is nodig om de aanpassing ook echt voor alle onderdelen door te voeren.

 

© PXimport

Verhoog op een HiDPI-monitor de verschaling en alle beeldelementen zoals menu's en pictogrammen worden net zo groot als op een gewone monitor.

Tip 10: Geavanceerd

Gebruik je verschillende monitoren met een verschillende resoluties en pixeldichtheid, dan geeft Windows 10 je de optie de grootte per monitor te variëren, iets wat Windows 8.1 nog niet kon. Selecteer hiervoor in het scherm met de Beeldscherminstellingen eerst in de miniatuurweergave de monitor en selecteer daarna de voor die monitor ideale schaalfactor. Een tweede voordeel van Windows 10 boven eerdere versies van het besturingssysteem is de mogelijkheid de verschaling per onderdeel in te stellen. Klik bij de Beeldscherminstellingen op Geavanceerde beeldscherminstellingen > Tekstgrootte en andere items afzonderlijk aanpassen. Wil je alleen de grootte van de tekst van pictogrammen en de taakbalk wijzigen, dan kan dat bij Alleen de tekengrootte wijzigen. Selecteer het onderdeel, de tekengrootte, vink eventueel de optie Vet aan en klik op Toepassen.

 

© PXimport

Behalve het hele scherm te schalen, kun je bijvoorbeeld ook alleen de tekengrootte van de titelbalk van elk programma verhogen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000