10 slimme tips voor Ubuntu

Door: koen-vervloesem | 28 februari 2015 09:20

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Linux heeft nog altijd de reputatie uit zijn begintijd: een ingewikkeld, ontoegankelijk alternatief voor Windows, waarbij je ook nog eens je vertrouwde software en randapparatuur vaarwel moet zeggen. Met enkele tips laten we je zien hoe je het beste aan de slag kunt in Ubuntu.

01 Filter resultaten in de Snelzoeker

De Snelzoeker geeft je waarschijnlijk veel resultaten die je niet interesseren. Of soms zou je misschien juist meer resultaten willen zien. Gelukkig kun je deze zelf filteren. Klik, wanneer je een term in de Snelzoeker ingetypt hebt, rechts bovenaan op Resultaten filteren. Daar klik je aan voor welke categorieën je resultaten wilt zien en van welke bronnen de resultaten mogen komen. Helaas blijft je keuze van filters enkel tijdens je huidige sessie behouden. Wil je niet dat je zoektermen telkens naar websites zoals Amazon gestuurd worden, klik dan in de Systeeminstellingen op Beveiliging & Privacy en schakel in het tabblad Zoeken de optie Internetzoekresultaten meenemen uit.

De resultaten die de Snelzoeker teruggeeft zijn helemaal te filteren.

02 Zoek in programmamenu's

In Ubuntu ondersteunen de meeste programma's HUD (head-up display), een alternatief voor de klassieke menu's. In plaats van met de muiscursor diverse menu's te moeten afgaan, tik je kort de Alt-toets aan (lang erop drukken toont het menu) en typ je in het verschijnende tekstveld eenvoudigweg enkele letters uit het gewenste menu-item in. Met Enter open je het eerste voorgestelde menu-item en met de pijltjestoetsen navigeer je naar een volgende item. HUD leert ook van je menugebruik en past zijn voorstellen daarop aan. In Firefox krijg je ook pagina's uit je geschiedenis in de HUD te zien.

Met de HUD hoef je geen menu's meer te doorbladeren.

03 Online accounts

Ubuntu kan allerlei online accounts integreren, zodat niet elk programma dat die informatie nodig heeft, dat afzonderlijk moet doen. Ga daarvoor in de Systeeminstellingen naar Online-accounts, klik op Account toevoegen, kies een accounttype (Facebook, Google, Windows Live enzovoort) en geef je accountinformatie in. Daarna kun je per account instellen welke programma's toegang krijgen tot je account. Ook de interface van Ubuntu zelf integreert met je accounts. Heb je je Facebook-account bijvoorbeeld toegevoegd, dan zoekt de Snelzoeker ook in de beschrijvingen van online foto's van jou en je vrienden.

Integreer je online accounts in Ubuntu en kies welke programma's toegang krijgen.

04 MATE desktopomgeving

Vind je de interface van Ubuntu maar niets of is deze te zwaar voor je computer, installeer dan eens een andere desktopomgeving. Je kunt dan alle programma's blijven gebruiken, alleen het uiterlijk en de werking van Ubuntu verandert. Naast de andere officiële smaken van Ubuntu is ook MATE interessant. Installeer daarvoor in Ubuntu softwarecentrum het pakket genaamd mate-desktop-environment. Vanaf nu kun je in het aanmeldvenster van Ubuntu kiezen voor MATE of Unity (de standaardomgeving van Ubuntu) als je op het icoontje naast de gebruikersnaam klikt. MATE is een klassieke omgeving met een paneel met startmenu bovenaan, die je zeker snel aangeleerd krijgt.

MATE is een klassiekere desktopomgeving vergeleken met Unity.

05 Virusscanner

Vergeleken met Windows bestaan er voor Linux amper virussen. Toch kan het handig zijn om een virusscanner te installeren, alleen al om geen virus dat je onder Ubuntu binnenkrijgt (en daar geen schade aanricht) per ongeluk naar je Windows-machines door te sturen. Zo vind je in het Ubuntu softwarecentrum ClamTk, een grafische interface voor het opensourceproject ClamAV, dat gratis virusupdates heeft. Een andere virusscanner die op Ubuntu werkt is ESET NOD32 Antivirus 4 voor Linux, waarvan een gratis probeerversie bestaat. Bitdefender heeft een Linux-versie onder de naam Antivirus Scanner for Unices, waarvoor je voor persoonlijk gebruik een gratis licentie kunt aanvragen.

Met ClamAV haal je een gratis virusscanner voor Ubuntu in huis.

4 Reactie(s) op: 10 slimme tips voor Ubuntu

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 februari 2015 15:04 Anoniem
  Ubuntu geïnstalleerd volgens CompTotaal01/02/2015 naast Windows 8. Na herstart echter geen keuzemenu Windows of Ubuntu te zien. Heeft Koen Vervloesem misschien de oplossing?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 februari 2015 16:48 Kasander
  Vergeet Ubuntu toch en kies maar gelijk voor Linux Mint mate. Wordt gelijk geleverd met een normaal start-menu, de benodigde codecs en de meest gebruikte programma's. Het is installeren en werken!
  https://sites.google.com/site/ilovemyrpi/07—onder-andere/05—linux
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 februari 2015 17:00 Kasander
  Hee, m'n laatste reactie is verdrwenen!
  Nogmaals:
  Gast, je zegt dat je geen keuzemenu krijgt. Wat gebeurd er dan wel?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 maart 2015 07:12 Anoniem
  Ik heb meer met Cinnamon. Gelukkig zit die smaak al standaard in Linux Mint. En het is bovendien nog leuk verbouwbaar ook.
  http://www.linuxmint.com/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.