10 vragen en antwoorden over Windows 10

Door: Robbin Ooijevaar | 12 oktober 2015 09:29

How To

De Windows 10-upgrade morrelt al maanden aan 'de deur' van Windows 7/8.1 en misschien ben je inmiddels al overgestapt. We hebben de tien belangrijkste vragen over de upgrade naar Windows 10 op een rijtje gezet.

01 Blijft de gratis Windows 10-upgrade werken na 29 juli 2016?

De gratis Windows 10-upgrade werd dit jaar op 29 juli uitgebracht voor computers met Windows 7/8.1 en Windows Phone 8.1-apparaten. De enige voorwaarde voor de gratis upgrade is dat je deze uitvoert binnen een jaar. Na 29 juli 2016 kun je niet meer gratis overstappen. Als Windows 10 eenmaal geïnstalleerd is, dan blijft het besturingssysteem functioneren (inclusief nieuwe updates) gedurende de 'levensduur' van je apparaat. Lees ook: In 10 stappen wegwijs in Windows 10.

02 Welke virusscanners zijn geschikt voor Windows 10?

Vrijwel alle beveiligingsprogramma's ondersteunen Windows 10. Raadpleeg bij twijfel de website van de antivirussoftware voor een nieuwere versie. Het is overigens aan te bevelen om je beveiligingssoftware te verwijderen voordat je de Windows 10-upgrade uitvoert. Het is niet te voorspellen welke invloed jouw beveiliging heeft op de upgradeprocedure. Beveiligingsprogramma's kunnen vage problemen veroorzaken bij ingrijpende wijzigingen zoals een Windows-upgrade. Na de upgrade kun je het programma opnieuw installeren. Windows 10 heeft overigens al basisbeveiliging aan boord bestaande uit een firewall, SmartScreen en antivirusoplossing Windows Defender.

Nog geen geschikte virusscanner? Windows Defender biedt goede basisbescherming in Windows 10.

03 Ik wil nog niet upgraden naar Windows 10. Hoe kan ik dat uitstellen?

Als je alle updates voor Windows 7/8.1 installeert en je computer aan de systeemeisen voldoet, krijg je een melding dat je de gratis upgrade naar Windows 10 kunt reserveren. Vervolgens bepaal je zelf wanneer (en of) je de upgrade uitvoert. Dit kan tot 29 juli 2016.

04 Werken al mijn programma's nog na de Windows 10-upgrade?

Deze vraag is niet met een simpel 'ja' of 'nee' te beantwoorden. De installatieprocedure van de Windows 10-upgrade doet een compatibiliteitscontrole, maar dit biedt geen volledige garantie. Zorg dat je over de meest recente versie beschikt van je programma's. Veel software heeft hiervoor een ingebouwde updatefunctie. Gebruik PatchMyPC of een ander updateprogramma om je freeware bij te werken. Schakel eventueel overbodige programma's (tijdelijk) uit van de opstartprocedure via Ctrl+Shift+Esc (Windows Taakbeheer), tabblad Opstarten.

Gebruik PatchMyPC om de meest recente versie op te halen van je freewarecollectie.

05 Is de Windows 10-upgrade echt veilig en kan ik altijd terug naar mijn vorige situatie?

Een upgrade naar een nieuwe Windows versie is altijd een risico, maar meestal gaat het goed. Je kunt de upgrade binnen een maand terugdraaien naar Windows 7 of 8.1. Ook deze procedure is niet zonder risico, maar verloopt meestal probleemloos. Als je er echt zeker van wilt zijn dat je altijd terug kunt keren naar een eerdere situatie, maak dan eerst een 'image-bestand' van je volledige SSD/harde schijf naar een externe harde schijf.

06 Mijn apparaat werkt niet meer onder Windows 10, en nu?

Windows 10 biedt uitgebreide hardware-ondersteuning. Toch kan het gebeuren dat bepaalde apparaten niet direct functioneren zoals je gewend was. Meestal hebben meer mensen last van hetzelfde probleem. Raadpleeg eerst de website van de fabrikant en kijk of het apparaat officieel wordt ondersteund. Zoek via Google naar het merk en exacte type gevolgd door de aanvulling 'problem Windows 10' of 'driver Windows 10'.

07 Ik wil geen Windows 10. Hoelang kan ik Windows 7/8.1 nog blijven gebruiken?

Upgraden is niet verplicht. Je kunt Windows 7/8.1 dus blijven gebruiken en Microsoft zal ook voor deze besturingssystemen 'pleisters' (patches) en updates blijven uitbrengen. Microsoft ondersteunt Windows 7 mét SP1 tot 14 januari 2020. Voor Windows 8 met de 8.1-update ligt de 'houdbaarheidsdatum' op 10 januari 2023. Hierna kun je nog werken met je computer, maar vervalt de uitgebreide ondersteuning.

Geen zin in Windows 10? Windows 8.1 wordt nog tot 10 januari 2023 ondersteund.

08 Waarom zijn er zo veel problemen met Windows 10?

Als je op internet zoekt naar ervaringen met Windows 10, valt op dat veel mensen problemen ondervinden. Computers crashen na de upgrade, werken traag en apparaten weigeren dienst. Dit plaatsen we even in het juiste perspectief. Voor de stortvloed aan 'Windows 10-klagers' geldt hetzelfde als voor andere producten: hoe meer mensen hetzelfde complexe product gebruiken, des te meer mensen er problemen mee hebben. Tel hierbij op dat je mensen die prettig werken met Windows 10 vrijwel nooit terugvindt op fora en je hebt een aardig inzicht in een vertekende werkelijkheid. In de praktijk valt het gelukkig mee en is de kans op problemen na de Windows-upgrade klein en geniet je alle voordelen van de meest recente Windows-versie.

09 Heeft Windows 10 het op mijn privacy gemunt?

Privacy is in 2015 ver te zoeken. De meeste mensen hebben geen idee welke diensten toegang hebben tot bestanden, informatie en waar dit allemaal wordt opgeslagen. Dit geldt in het bijzonder voor smartphones, apps en gekoppelde diensten. Het eindresultaat is meer gebruiksgemak voor de eindgebruiker, maar ook een Walhalla voor de reclame-industrie. Windows 10 wil veel van je weten. Toch valt dit in het niet bij sommige smartphone-apps die we met één vingerbeweging ons complete adresboek, agenda, locatie en nog veel meer laten kopiëren. Toch raden we je aan de privacy-instellingen goed door te nemen.

De privacy-instellingen van Windows 10 zijn overzichtelijk en je kunt ze eenvoudig wijzigen.

10 Ik heb een andere vraag, waar kan ik terecht?

Heb je meer vragen over Windows 10, het gebruik ervan of ondervind je problemen? Dan kun je op veel plekken terecht. Help andere lezers en vind je antwoorden bij Vraag & antwoord op onze website. Je kunt ook terecht bij diverse vraagbaken van Microsoft. Het Engelstalige forum heeft de meeste onderwerpen en antwoorden.

Windows 10-ondersteuning (Engelstalig), www.tiny.cc/w10one

Windows 10-ondersteuning (Nederlandstalig), www.tiny.cc/w10onnl

3 Reactie(s) op: 10 vragen en antwoorden over Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 oktober 2015 11:21 Anoniem
  Bitdefender IS geeft niets dat problemen i.c.m. Windows 10…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 oktober 2015 16:34 darknessblade
  geef je 1000% gelijk gast.
  op mijn pc en laptop is het een hell
  win-update werd telkens uitgeschakeld bij elke reboot.
  in de event-logs was niets te vinden.
  virusscans werden ook de 1e 3 minuten uitgeschakeld.

  de gebruikte os waren win8.1 & win7
  zelfs windows help fora hielp niets.
  dus nooit meer bitdefender voor mij
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 april 2016 16:11 Anoniem
  Na de update kon ik in geen enkel MS Office document meer. Daarna is de harde schijf gecrahst! Windows 8 was een hel maar dit is nog veek erger.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.