11 gaming-muizen getest

Door: Stephan Overbeeke | 25 mei 2019 17:10

Review

Anderhalf jaar geleden concludeerden we al dat er tegenwoordig ontzettend veel goede gaming-muizen te koop zijn. Nu is dat niet anders en zoeken fabrikanten meer en meer de uitersten op om jou te overtuigen. Wij vroegen de elf grootste merken om hun beste muis naar ons op te sturen en lieten ze alle hoeken van de kamer zien.

Voor we beginnen ruimen we een aantal misverstanden uit de weg. Zo kunnen we de maximale dpi waar fabrikanten graag de nadruk op leggen – en wat veel mensen hanteren als maatstaf van nauwkeurigheid – praktisch negeren. Dat gegeven zegt namelijk weinig over de daadwerkelijke prestaties van de muis. En het zijn precies de prestaties van een sensor die het verschil maakt tussen een gaming-muis waarmee je competities kan winnen of juist niet. Wil je een gaming-muis waarmee je met de absolute top mee kan doen? Dan wil je een sensor die uitstekend presteert binnen de praktische range van 400-1600 dpi.

Knoppen

Cruciaal zijn ook de gebruikte switches onder de muisknoppen. Een scherpe, snelle klik maakt ook het verschil tussen winnen en verliezen. Bij muizen onder de 50 euro vallen op dat vlak harde klappen. Vooral de knoppen aan de zijkanten voelen vaak sponzig. Voor een goede muis mag je grofweg uitgaan van 50 euro of meer, geen enkel exemplaar van onze tientallen muizen onder de 40 euro komt zonder kleerscheuren door de test.

Allemaal goed

Weinig van de in dit artikel besproken muizen vallen af als we naar sensorprestaties en switches kijken; de meeste merken hebben hun middenklassers en topmodellen goed op orde. Er is daarnaast ook niet zoiets als de perfecte muis voor iedereen. Prestaties kunnen we objectief testen, maar welke vorm, gewicht of extra’s (denk aan extra knoppen, aanpasbaar gewicht en zelfs oled-displays voor informatie) je wilt zul je zelf moeten beslissen. Mocht je nog weerstand hebben tegen draadloze muizen dan mag je dat vanaf nu wel loslaten, want de betere draadloze muizen uit deze test zijn even snel als hun broertjes met draad.

Denk vooral na over wat je zelf zoekt in een muis. Let daarbij op het gewicht, de afmetingen, het aantal knoppen en de specifieke zaken die elke muis uniek maakt. En natuurlijk: de maximale prijs die je voor al dat moois wilt betalen.

Ook voor de niet-gamer!

Hoewel alle geteste producten als gaming-muis aangeboden worden zijn ze ook erg interessant voor niet-gamers. Heb je wel eens in Photoshop gewerkt met een muis die niet pixelprecies zijn werk doet? Dat gaat ten koste van de productiviteit. Muizen zoals de Logitech MX Master richten zich weliswaar specifiek op productiviteit, maar ook gaming-muizen doen het uitstekend in taken waarbij nauwkeurig werken vereist is. Kom je niet verder dan mail, Office-software en het web dan maakt het niet veel uit, maar als je naast je gamen ook in Photoshop, Premiere, InDesign of andere grafische applicaties werkt, neem dat dan in overweging bij je muiskeuze.

Corsair M65 RGB Elite

De Corsair M65 is een naam die al wat langer meedraait en de RGB Elite is de 2019-revisie. De RGB Elite heeft een sensor die prima presteert en uitstekende switches onder elke knop. Waar de M65 voorheen zwaar was, is nu gekozen voor een aanpasbaar gewicht. Dat maakt de M65 erg toegankelijk.

Kwalitatief is hij uitstekend, onder andere door meerdere aluminium elementen, een zeldzaamheid. Ook zeldzaam is de sniper-knop bij je duim, waarbij je tijdelijk de muissensitiviteit verlaagt om nauwkeurig te kunnen snipen. Of al even handig: om nauwkeurig bepaalde handelingen uit te voeren in Adobe Photoshop of Premiere. Die knop is vrij zwaar gemaakt om onbedoeld klikken te voorkomen en dat is fijn.

De Corsair M65 is gemiddeld afgemeten en zal daarmee voor de meesten goed bruikbaar zijn. Hij is wat aan de brede kant, wat de hand merkbaar ontspannen houdt in gebruik. De bescheiden meerprijs boven de instapmodellen accepteren we graag gezien de aanpasbaarheid, bouwkwaliteit en het uitstekende softwarepakket om het geheel naar eigen wens in te stellen. Een verbeterpunt zien we wel: op de volgende revisie zou de kabel vervangbaar mogen zijn.

Corsair M65 RGB Elite

Prijs
€ 69,-
Website
www.corsair.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Uitstekende sensor en switches
 • Kwalitatief goed
 • Gewicht instelbaar
 • Minpunten
 • Sniper-knop niet voor iedereen
 • Vaste kabel

Cooler Master MM830

Cooler Masters jongste topmodel volgt eveneens het boekje om een goede gaming-muis te maken door voor een topsensor en goede switches te kiezen. Cooler Master gaat nog een flink aantal stappen verder. Zo treffen we vier duimknoppen aan, plus een oled-display net daarvoor dat je kunt gebruiken om informatie weer te geven over de instellingen, of om je eigen tekst of logo te laten weergeven. Dat zijn van die kleine dingen die fabrikanten toevoegen om een muis in deze prijsklasse toch op te laten vallen.

De basis is met een stevige bouwkwaliteit ook dik in orde. Het gebruikte PBT-plastic staat ook bekend om de duurzaamheid en alles van de switches tot het scroll-wiel voelt uitstekend aan. De iets minder gepolijste software zien we als een minder aspect en we merken dat de gliders vrij dun zijn. Een beetje druk richting de zijkanten van de muis en we merken weerstand op de muismat. Alternatieven als de Roccat Kone en de Steelseries Rival voelen net wat luxer aan, maar kwalitatief doet deze er niet voor onder. Houd er wel rekening mee dat de MM830 fors en aan de zware kant is, en mogelijk te zwaar voor fanatieke fps-gamers.

Cooler Master MM830

Prijs
€ 64,-
Website
www.coolermaster.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Prima mogelijkheden
 • Goede sensor
 • Fijne vorm voor grotere handen
 • Minpunten
 • Software kan beter
 • Hoog gewicht

SteelSeries Rival 600

De Steelseries Rival 600 is in alle opzichten een luxere muis. Hij is stevig, bovengemiddeld goed afgewerkt, en heeft aantrekkelijke rgb-verlichting. De kabel is vervangbaar en alle knoppen hebben een aangename, veelal iets zwaardere klik. Hij is iets langer dan gemiddeld, maar in grote lijnen nog altijd een muis voor gemiddeld formaat handen. De zijkanten zijn los te klikken, waarna je de acht extra gewichtjes naar eigen inzicht kan gebruiken om de muis te verzwaren of anders te balanceren.

De meest opvallende eigenschap is de extra sensor om te voorkomen dat de sensor beweegt bij het optillen van de muis, iets dat goed werkt en merkbaar is in fps-games. De sensor zelf is ook haarscherp, goed naar het oppervlak te kalibreren en hoewel de zijkanten iets glad aanvoelen merken wij daar uiteindelijk weinig van als we fanatiek aan het gamen zijn. De extra aandacht aan de sensor leidt wel tot een meerprijs, maar een tientje bovenop een reeds prijzige muis nemen we ook voor lief wanneer een fabrikant een daadwerkelijk nuttig doel voor ogen heeft zoals het verbeteren van de prestaties.

De Rival is met de luxe één van de duurste muizen met draad in deze test, maar ook de chicste. De derde muisknop schrijven we echter wel af omdat die zelfs met grote handen lastig te gebruiken is. Maar zelfs zonder die zien we hier één van de topmuizen van dit moment.

SteelSeries Rival 600

Prijs
€ 79,-
Website
www.steelseries.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Top sensor en switches
 • Luxe bouw en afwerking
 • Ruim aanpasbaar gewicht en balans
 • Minpunten
 • Derde duimknop lastig te bereiken
 • Prijzig

Roccat Kone AIMO

De Kone serie gaat al zo’n 10 jaar mee, en de jongste telg in de familie blijft ook trouw aan zijn dna. De Kone AIMO is wederom vooral een opvallend grote muis die zich op mannen met XL-handen lijkt te richten. Een doelgroep die het iets hogere gewicht vermoedelijk ook eerder zal waarderen dan als minpunt zal zien. Kleine pijnpunten uit vorige modellen zoals de iets mindere switches zijn opgelost en de rgb-verlichting is nog wat uitgebreid wat dit één van de fysiek meer indrukwekkende muizen maakt. Dit is ook deels te danken aan de uitstekende bouwkwaliteit en afwerking.

De sensor is uitstekend, en we zien ook een ruim aantal extra knoppen verdeeld over de hele muis. Met de software zijn die zoals gebruikelijk volledig naar eigen hand te zetten, plus te voorzien van een tweede actie dankzij de shift-knop onder de duim. Wel merken we op dat bij fanatiek fps-gamen de duimknoppen zich soms per ongeluk net wat makkelijk laten indrukken.

Al met al laat Roccat zo met de Kone AIMO weinig te wensen over als je een grote muis zoekt, waarbij de keuze tussen drie kleurstellingen de kers op de taart is. De adviesprijs van 79 euro is wat fors voor een topscore, zeker met het oog op de SteelSeries-muis. Maar hij is ook vaak voor 59 euro te vinden en dan is het een aanrader voor iedereen met grote handen.

Roccat Kone AIMO

Prijs
€ 79,-
Website
www.roccat.org
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Topsensor
 • Fijne vorm voor XL-handen
 • Veel en goede knoppen
 • Minpunten
 • Groot en zwaar
 • Duimknoppen mogen wat zwaarder

Gigabyte Aorus M5

Gigabyte heeft niet veel muizen in het assortiment en speelt erg op safe. De Aorus M5 heeft een typische rechtshandige vorm die vrijwel iedereen redelijk tot goed zal liggen, is voorzien van een uitstekende sensor en switches, rgb-lampjes en aanpasbare gewichten. Dat alles zit in een stevig hulsje en als geheel valt er niet veel op aan te merken.

De toevoeging van extra gliders voor de onderzijde is leuk, maar met het oog op zo veel goede muizen kun je je afvragen waarom je nu per se deze muis zou uitkiezen. Niets springt er tenslotte echt uit. Het voornaamste argument voor de M5 lijkt een plekje binnen een volledige Aorus-setup te zijn, want de Taiwanese fabrikant verkoopt tegenwoordig van alles, van monitoren tot ssd’s. Het blijft natuurlijk leuk als zowel je computer als je randapparatuur volledig synchroon oplichten.

Gigabyte Aorus M5

Prijs
€ 54,-
Website
www.aorus.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Goede prestaties voor het geld
 • Neutrale, toegankelijke vormgeving
 • Minpunten
 • Mist echt onderscheidend vermogen

ASUS ROG Gladius II Wireless

De Gladius II was de winnaar van onze test van gaming-mouses in 2017, dus dat de draadloze variant daarop goede zaken ging doen was te verwachten. De uitstekende bouwkwaliteit is ongewijzigd, en de goed gebalanceerde vormgeving is nog altijd uitstekend geschikt voor zowel kleinere tot middelgrote handen. De rubberen grips aan de zijkant voelen goed, elk van de switches voelt goed en kleine details zoals een vervangbare kabel en zelfs vervangbare switches geven vertrouwen voor een lange levensduur.

Om accuduur te sparen is de rgb-rand van de bedrade Gladius II weg, alleen het logo en het muiswiel blijven verlicht. Toch zal je ook die vermoedelijk uit willen zetten, want met de muis op de maximale prestaties ingesteld is de circa 20 uur met verlichting uit al niet heel denderend, zeker vergeleken met Logitechs directe concurrent die het dagenlang volhoudt op een lading. De Gladius II Wireless is ook een stuk zwaarder dankzij de accu, maar dat zullen sommigen juist waarderen.

Waar Asus softwaretechnisch zijn directe concurrenten op gebied van moederborden achter zich laat moeten ze hier de traditionele randapparatuurbouwers voor zich dulden: de software kan simpelweg nog wat uitgebreider. Maar dat zijn kleine kanttekeningen bij een niets minder dan uitstekende draadloze muis.

ASUS ROG Gladius II Wireless

Prijs
€ 109,-
Website
www.asus.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Top sensorprestaties
 • Lag-vrij draadloos en bluetooth-optie
 • Fijne vorm voor kleine tot middelgrote handen
 • Minpunten
 • Accuduur houdt niet over
 • Aan de zware kant
 • Software kan uitgebreider

Logitech Pro Wireless

Logitechs Pro Wireless is één van de duurste muizen in deze test, maar dat zul je niet direct zeggen als je alle 11 naast elkaar legt. Eenvoudig vormgegeven, geen fratsen, redelijk klein en de enige verlichting is de G van Logitech G(aming).

Kijken we verder, dan zien we echter stuk voor stuk prachtige elementen. De symmetrische vorm die zich voor links- en rechtshandigen leent zien we vaker, maar duimknoppen aan beide kanten waarbij je de ongebruikte kant afsluit doet hem aanvoelen alsof hij daadwerkelijk voor beide handen ook echt goed is. Ook zeldzaam is dat Logitech deze compacte muis toch ook redelijk voor grote handen lijkt te lenen. En hoewel elk van de muizen in deze test uitstekende switches biedt, gaat Logitech verder door ze intern met springveren nog scherper te maken, een verschil waar je eenmaal aangewend liever niet meer zonder speelt.

Logitech maakt vooral op technologisch vlak indruk door een draadloze muis, waarvoor een stevige accu nodig is, nog geen 80 gram te laten wegen en tegelijk één van de stevigste in de hele test te maken. Hij voelt niet luxe, maar het materiaal geeft geen millimeter mee. Dat hij dan ook nog eens met marge de langste accuduur kent van alle draadloze alternatieven is uitzonderlijk. Meer dan 60 uur zelfs - met de verlichting uit - is indrukwekkend wanneer er ook op gebied van prestaties geen concessies worden gedaan.

Al met al is Logitech objectief de ultieme muis en het toppuntje van echte muis-R&D met een ultiem niveau. Althans, zolang je een lichte muis prefereert, niet op een paar tientjes let en geen waarde hecht aan een flashy of luxe uitstraling.

Logitech Pro Wireless

Prijs
€ 129,-
Website
www.logitech.com
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Uitstekende sensorprestaties
 • De beste switches
 • Prima bouwkwaliteit
 • Uitzonderlijke accuduur
 • Goed geschikt voor rechts- en linkshandigen
 • Minpunten
 • Oogt en voelt gewoontjes
 • Lage gewicht en kleine vorm niet voor iedereen

Razer Mamba Wireless

Razer kent de fanatiekste fans en in onze ervaring soms stevige weerstand. De Razer Mamba Wireless zal de ideeën van zowel voor- als tegenstanders bevestigen. Objectief is het een prachtig vormgegeven, goed gebalanceerde muis voor de meeste rechterhanden. De sensor en switches zijn keurig, en Razers software is – na de initiële irritante verplichte registratie - in gebruik gepolijst en uitgebreid.

De weerstand komt doordat er veelal vergelijkbare producten zijn voor minder geld, en dat is ook hier het geval. De - in dit artikel niet geteste - Logitech G703 is heel vergelijkbaar en wat goedkoper. Tegelijkertijd zien we dat de Asus Gladius II weliswaar iets duurder is, maar wat meer luxe en mogelijkheden biedt. De Mamba Wireless doet weinig meer dan objectief gewoon prima en subjectief mooi zijn. Razer-liefhebbers zullen ermee weglopen en eerlijk is eerlijk: de Razer-meerprijs valt nog redelijk mee. Goede, snelle draadloze muizen zijn zelden veel goedkoper en deze is stiekem ook best chic.

Razer Mamba Wireless

Prijs
€ 99,-
Website
www.razerzone.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Nette bouw, topafwerking
 • Uitstekende sensor en switches
 • Goede software
 • Minpunten
 • Prijzig
 • Weinig onderscheidend

HyperX Pulsefire FPS PRO

De Pulsefire FPS PRO vinden we aan het betaalbare eind van de vergelijking en doet eigenlijk vooral wat we daar zouden verwachten: geen fouten maken. De gebruikte sensor presteert foutloos, de kliks van de muis voelen scherp en ook de duimknoppen voelen goed. Hij ziet er ook netjes uit, met bescheiden rgb-verlichting. Hij is niet zwaar, stevig genoeg en pas bij wat duurdere muizen zien we dat het kwalitatief altijd wat beter kan.

De vorm is een stevige hand vol, iets bovengemiddeld groot en vooral wat breder dan de meeste concurrenten. Hij is iets smaller aan de bovenzijde waardoor hij wat minder geschikt is voor gamers die op zeer lage dpi spelen en de muis dan veel optillen. Dat glijdt makkelijker uit je hand dan een muis die breder uitloopt. Het enige wat we missen is iets dat hem echt op doet vallen.

HyperX Pulsefire FPS PRO

Prijs
€ 54,-
Website
www.hyperx.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Uitstekende prestaties
 • Fijne switches
 • Fijne vorm voor grote hand
 • Minpunten
 • Niet voor actieve muis-lifters
 • Mist echt onderscheidend vermogen

MSI Clutch GM50

MSI volgt met de GM50 bijna dezelfde lijn als HyperX: een typische vorm en knopindeling, maar dan in een veel kleinere, opvallend lichte constructie. Het lage gewicht doet de GM50 in gebruik echter wel wat basic aanvoelen. Leuke verlichting geeft hem iets flair, en de switches doen wel degelijkheid vermoeden.

MSI kiest ook voor een iets goedkopere sensor, al is het in de praktijk nagenoeg onmogelijk om het verschil te merken en voelt hij scherp aan. De MSI GM50 is een zeer goede muis voor mensen met kleine handen, maar ook een die geenszins uitblinkt op dit prijspunt. Wat ons betreft een leuke overweging als je hem voor 45 euro of minder kunt vinden.

MSI Clutch GM50

Prijs
€ 54,-
Website
www.hyperx.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Compact en licht
 • Goede switches
 • Leuke rgb-verlichting
 • Minpunten
 • Mist luxe
 • Sub-top sensor in deze prijsklasse

Sharkoon Drakonia II

Deze jongste Drakonia is de enige muis onder de 50 euro, en zoals vaker laat Sharkoon zien dat je bij hen wat goedkoper uit bent zonder dat je dat direct merkt. Ook hier is de sensor top, voelt elk van de vele extra knoppen die deze muis kent goed aan en is de plastic kwaliteit zelfs nog wat beter dan de HyperX.

Hij is ietsje groter dan gemiddeld, maar voelt goed aan. Ook is het gewicht aanpasbaar, al zijn vooral de zes duimknoppen de meerwaarde in dit segment. Omdat er niet op kwaliteit wordt ingeleverd vinden we de Drakonia II qua prijs/kwaliteit een heel charmante muis, waarbij je vooral niet te veel moet verwachten van de wat oubollige software. We snappen alleen niet waarom er geen strak zwarte versie is; de glossy schubbenprint is erg uitgesproken en zal niet iedereen bevallen.

Sharkoon Drakonia II

Prijs
€ 45,-
Website
www.sharkoon.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Goede sensorprestaties
 • Veel fijne extra knoppen
 • Aanpasbaar gewicht
 • Minpunten
 • Software oubollig
 • Extreme schubbenprint

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat de toppers van de meeste merken sterk met elkaar concurreren. Uitstekende sensoren en switches zijn praktisch vanzelfsprekend geworden in het midden en hoge segment, en tegenover elk stukje luxe lijkt een meerprijs te staan. De realiteit is dat een voorkeur voor een merk reden genoeg kan zijn om een muis te kiezen, want zolang de vorm en afmetingen aan jouw subjectieve wensen voldoen kun je met al deze 11 muizen concurreren voor de winst in online games. Enerzijds fijn dat een miskoop onmogelijk is, anderzijds een enorme uitdaging voor ons om echt harde voorkeuren uit te spreken.

De Logitech Pro Wireless pakt wat ons betreft de winst dankzij de combinatie draadloos, uitzonderlijk laag gewicht, stevige kwaliteit, prestaties en ongekende accuduur voor een uitstekend presterende gaming-muis. Hij is overtuigend technologisch de knapste in deze test en de 129 euro waard, mits je niet verwacht dat hij luxe oogt of voelt. De Gladius II Wireless is een goedkoper, luxer ogend alternatief als je de muis liever wat groter hebt. Of de Razer Mamba als je fan bent van de groene slangen.

In het betaalbare segment is het een stuk lastiger, een leuke incidentele aanbieding kan genoeg zijn om het verschil te maken. Zowel de Aorus M5, HyperX Pulsefire FPS Pro, MSI GM50 en Sharkoon Drakonia II bieden een goede balans van zaken voor een redelijke prijs, concurreren goed met elkaar en zijn objectief absoluut geen miskoop. Het is maar net welke subjectieve voorkeuren je zelf hebt. De Cooler Master MM830, Corsair M65 RGB Elite, Roccat Kone AIMO en SteelSeries Rival 600 zetten ietsje hoger in en dat zien we duidelijk aan de mogelijkheden, bouwkwaliteit en afwerking. De M65 RGB Elite van Corsair valt op in positieve zin, al is het SteelSeries die op de valreep de Redactietip binnensleept door net een stapje verder te gaan met vervangbare kabel en extra sensor.

Nogmaals, veel blijft subjectief, dus denk in de eerste en laatste plaats vooral na over wat welke afmetingen, vorm of functies jij wilt.

Klik op de tabel voor een grotere versie.

Een muis voor iedere hand

Voor elke muis kijken we hoe hij bevalt voor verschillende handen. Handen met 20 centimeter of meer tussen pols en top middelvinger bestempelen we als groot, 17 centimeter of minder als klein, met middelgroot er tussenin. We beoordelen de muis met een palmgrip, dus een gebruiker die de muis met de volledige hand vastpakt. Pak je zelf een muis alleen met de vingertoppen vast, kijk dan naar de resultaten voor één handmaat kleiner.

Een goede muismat is goud waard!

Het effect van een goede muismat wordt veel onderschat. Hoe goed de sensor of glijprestaties van een muis zijn, de prestaties komen pas echt tot hun recht met een goede mat. Voor browsen of wat Excel-werk valt er te besparen, maar voor serieus gamen is een muismat onmisbaar. Muismatten komen in allerlei soorten en maten, van aluminium platen tot luxe textiele varianten. Een betaalbare stoffen uitvoering is meestal ruim voldoende en een veilige koop voor alle muizen in deze test. Tip: Pak een maatje groter, zeker als je fan bent van de moderne battle royale shooters.

0 Reactie(s) op: 11 gaming-muizen getest

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.