11 tips voor snelle en simpele back-ups

Door: ignace-de-groot | 05 januari 2016 11:24

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Back-uppen is een klus die je gerust mag vergeten. Althans, nádat je die een keer goed hebt ingesteld en je er met een slimme tool voor zorgt dat het back-uppen voortaan automatisch kan gebeuren, zonder je verder onnodig lastig te vallen. EaseUS Todo Backup Free kun je gerust zo'n tool noemen.

Tip 1 - Versies

Je vindt de gratis versie van EaseUS Todo Backup hier. Om een goed overzicht te krijgen van de belangrijkste mogelijkheden van dit gratis pakket klik je Features aan. We lichten een paar dingen uit: je leest hier bijvoorbeeld dat het programma 'hot backup' ondersteunt waarbij ook bestanden die nog in gebruik zijn mee in de back-up kunnen, dat ook sector-by-sector-backups mogelijk zijn zodat je zeker bent van een compleet identieke schijfkopie, dat je kunt kiezen tussen incrementele en differentiële back-ups, dat schijfherstel ook mogelijk is als Windows zelf het niet meer doet en dat je bestanden selectief kunt terugzetten uit een schijfkopie.

Stuk voor stuk opties die je vaak alleen in betaalde back-uptools aantreft. Toch biedt ook EaseUS betaalde versies van dit programma aan en zijn er wel degelijk verschillen tussen deze pakketten. De betaalde varianten werken sneller, je kunt er een actief systeem mee overzetten naar een andere computer en ook naar ftp-servers back-uppen. Een volledig overzicht vind je hier. Het zijn interessante opties, maar wij houden het in dit artikel bij de gratis versie. Voor wie toch interesse heeft in een betaalde editie: installeer eerst de gratis variant en verwijder die weer: je krijgt dan automatisch een aanbod met aanzienlijke kortingen voor de betaalde versies.

De gratis versie is al zeer flexibel, de betaalde varianten bieden nog iets extra.

Tip 2 - Back-uptypes

Om het programma te kunnen downloaden, moet je eerst je e-mailadres invullen. Dit hoeft niet noodzakelijk je echte (hoofd)adres te zijn. De installatie is eenvoudig. Verwijder in het vijfde venster eventueel het vinkje bij Join in the Customer Experience Improvement Program en rond de installatie af. Bij de opstart van het programma klik je op Later om aan te geven dat je (op dit moment) niet geïnteresseerd bent in een betaalde licentie. Je belandt nu automatisch in het hoofdvenster van Todo Backup, waar je meteen wordt aangespoord een back-up te maken. Er staan maar liefst vier back-uptypes voor je klaar: Disk/Partition Backup, File Backup, System Backup en Smart Backup - de Clone-optie niet meegerekend. Gezien wij in eerste instantie onze gegevensbestanden willen back-uppen, zijn er in dit stadium twee opties interessant: File Backup en Smart Backup.

Tip 2 - Het programma biedt verschillende types back-ups aan.

Individuele bestanden

Tip 3 - Smart Backup

Smart Backup is vooral interessant wanneer jij - of ook medegebruikers als het om een gedeelde map gaat - regelmatig bestanden creëert of wijzigt op specifieke locaties. Immers, dit back-uptype maakt automatisch een nieuwe back-up aan wanneer het ontdekt dat je in het laatste halfuur wijzigingen in de gemonitorde locatie(s) hebt gemaakt. Achterliggend creëert Smart Backup hiervoor een slimme opeenvolging van volledige, differentiële en incrementele back-ups (zie kader 'Back-uptypes'), maar daar hoef je je als eindgebruiker niet zoveel van aan te trekken. Het belangrijkste is dat alles netjes op de achtergrond gebeurt en dat je - wanneer nodig - snel verloren gewaande data kunt terughalen.

Lijkt zo'n volautomatisch scenario je wel iets, klik dan Smart Backup aan en geen aan welke bestanden je mee wilt nemen in zo'n back-up. Standaard staan je documentenmap, je favorieten en je bureaublad geselecteerd, maar je kunt dit dus naar wens aanpassen door vinkjes te plaatsen of te verwijderen. Via het mapicoontje verwijs je vervolgens naar de gewenste doellocatie: die verschijnt dan achter Destination. Nog even op Proceed klikken en je 'slimme back-up' is ingepland.

Smart Backup is handig om bestanden op specifieke locaties zeer regelmatig te back-uppen.

Back-uptypes

We hoeven je vast niet uit te leggen wat met een volledige back-up (full backup) wordt bedoeld: hierbij worden alle bestanden van de bron- naar de doellocatie gekopieerd. Stel echter dat je de volgende dagen maar een paar bestanden hebt gewijzigd, dan is het natuurlijk zonde van de (processor)tijd en de schijfruimte om nogmaals een volledige back-up te maken. In dat geval creëer je beter een incrementele back-up: alleen bestanden die sinds de vorige back-up - van welk type dan ook - nieuw zijn of werden gewijzigd, worden dan geback-upt. Bij een differentiële (of cumulatieve) back-up worden telkens alle nieuwe of gewijzigde bestanden sinds de laatste volledige back-up geback-upt, dus ongeacht of je intussen nog andere differentiële of incrementele back-ups had gemaakt.

Een differentiële back-up gaat telkens uit van de laatste volledige back-up.

Tip 4 - Smart recovery

De nieuw toegevoegde back-up verschijnt nu in het hoofdvenster, met twee knoppen: Recovery en Advanced. Deze laatste knop geeft je onder meer toegang tot de optie Edit plan waarmee je de back-up alsnog kunt aanpassen, en tot Check Image waarmee je kunt nagaan of de back-up onverhoopt niet corrupt is geworden. Het mag misschien vreemd lijken, maar Smart Backup heeft al je bestanden in een image-bestand (met de extensie pbd) gegoten. Dat betekent echter niet dat het terugzetten een alles-of-niets-proces is!

Het blijft nog altijd mogelijk alleen specifieke bestanden terug te halen. Daarvoor gebruik je de knop Recovery. Todo Backup leest vervolgens het image-bestand in, zodat jij de inhoud net als in de verkenner door kunt bladeren. Klik op History Version om naar de gewenste back-upversie te gaan en selecteer alle nodige mappen of bestanden. Via het tabblad Types kun je je selectie ook beperken tot specifieke bestandstypes en met Add File Types kun je zelf nog andere bestandsextensies toevoegen, zoals *.htm. Geef aan naar welke locatie je de bestanden wilt terugzetten en of bestanden (met dezelfde naam) overschreven mogen worden. Bevestig met Proceed.

Selectief bestanden of betandstypes terughalen is geen enkel probleem.

0 Reactie(s) op: 11 tips voor snelle en simpele back-ups

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.