11 tips voor snelle en simpele back-ups

Door: ignace-de-groot | 05 januari 2016 11:24

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Tip 5 - Bestandsback-up

Via de functie Smart Backup wordt nagenoeg alles voor jou geregeld. Handig, maar misschien houd je liever zelf de controle. In dit geval kies je voor een 'klassieke' databack-up via File Backup. Duid vervolgens de gewenste bronlocaties aan voor je back-up en geef ook de doellocatie aan. Je merkt meteen dat dit venster heel wat meer bijkomende opties biedt dan de Smart Backup. We bekijken de belangrijkste opties.

Wil je deze back-up inplannen - en dus regelmatig uitgevoerd zien - klik dan op Schedule: off. Geef de frequentie voor de back-up aan (Daily, Weekly of Monthly) en stel in wanneer je die precies wilt laten uitvoeren. Je krijgt hier nog de keuze tussen een Full, Incremental en Differential backup (zie kader 'Back-uptypes') en verder kun je onder meer aangeven of de pc - voor zover mogelijk - automatisch moet ontwaken om de geplande taak uit te voeren. Ook de optie Image-reserve strategy is nuttig: hier kun je instellen of je oudere back-upimages wilt bewaren en zo ja, hoeveel. Alle wijzigingen leg je telkens vast met de knop Save.

Als je back-up eenmaal is ingesteld en ingepland, heb je er weinig of geen omkijken meer naar.

Tip 6 - Extra opties

Er zijn overigens nog wel meer instellingsmogelijkheden voor je back-up. Die bereik je via Backup options. In de rubriek Space leg je de compressiefactor voor het image vast (van None over Normal en Medium tot High) en geef je tevens aan of je het image vanaf een bepaalde grootte automatisch wilt laten opsplitsen. Dat kan bijvoorbeeld nuttig zijn wanneer je de images op een FAT32-medium wilt bewaren, aangezien de maximale bestandsgrootte daarbij 4096 MB is. In de rubriek Encryption kun je je images afschermen met een sterk wachtwoord. Met de schuifknoppen in de rubriek Performance maak je duidelijk hoeveel systeembronnen of hoeveel netwerkbandbreedte het back-upproces mag gebruiken. Bevestig ook hier je keuzes met Save.

De rest van het verhaal is eigenlijk identiek als bij de Smart Backup: je back-upplan verschijnt in het hoofdvenster, van waaruit je het kunt aanpassen. Ook kun je je gegevens weer selectief terughalen via de knop Recovery. Er is alvast wel één verschil: deze keer verschijnt ook de knop Backup naast het back-upplan. Die maakt het mogelijk op elk moment een extra back-up te maken volgens een zelf te kiezen type: Full, Incremental of Differential. Heb je inderdaad zo'n onmiddellijke back-up geactiveerd, dan bepaal je via de knop Operation wat je systeem na afloop hoort te doen: Do nothing, Shut down, Hibernate of Sleep. Kan het makkelijker?

Je back-ups comprimeren, opsplitsen of versleutelen? Het kan!

Complete partities

Tip 7 - Systeemback-up

Het kan natuurlijk ook nuttig zijn een back-up van je complete partitie of schijf achter de hand te hebben, dus inclusief programma's en systeembestanden. Immers, zo'n 'schijfkopie' maakt het mogelijk in één keer naar een vorige, stabiele toestand terug te keren. Daarvoor heb je de functie Disk/Partition Backup of eventueel System Backup nodig. Deze laatste is een stuk makkelijker maar geeft je weinig bewegingsruimte. Hiermee maak je namelijk automatisch een image van je huidige systeem en dat betekent voor Windows concreet: een kopie van de systeem- en bootpartitie. Gewoonlijk is dat een minuscule partitie aan het begin van je harde schijf evenals je complete C-schijf, of althans de partitie waarop Windows staat geïnstalleerd. Wij kiezen voor wat meer vrijheid in onze keuze en selecteren daarom Disk/Partition Backup - waar je beide vermelde partities trouwens net zo goed kunt selecteren.

Bij een System Backup valt er eigenlijk niets te kiezen wat bronlocaties betreft.

Tip 8 - Partitieback-up

Je zult meteen merken dat het scherm van zo'n schijf- of partitieback-up veel overeenkomsten vertoont met dat van een bestandsback-up. Alleen moet je hier geen mappen of bestanden selecteren maar complete schijven of individuele partities. De overige opties, zoals Schedule, Image-reserve strategy en Backup options, zijn nagenoeg hetzelfde gebleven.

Niet onbelangrijk is de optie Sector by Sector backup. Standaard staat deze niet geselecteerd, wat inhoudt dat Todo Backup alleen sectoren kopieert waar (volgens het bestandssysteem) gegevens staan opgeslagen. In veel gevallen is dat de bedoeling - en betekent dat meestal ook heel wat ruimtewinst voor het imagebestand - maar soms kan het toch nodig zijn hier een vinkje te plaatsen. Met name wanneer je een image wilt maken van een partitie waarop je verloren bestanden zoekt om te kunnen herstellen. Mocht er tijdens dat dataherstel onverhoopt iets fout gaan, dan is het immers altijd nog mogelijk het 'origineel' terug te plaatsen en opnieuw te beginnen. Is alles naar wens ingesteld, druk dan op de knop Proceed.

Ook het terugzetten van gegevens verloopt op gelijkaardige manier als bij tip 4. Echter, wil je uit zo'n partitieback-up specifieke bestanden herstellen, stip dan eerst File mode aan: je kunt dan door het imagebestand browsen alsof het een gewone partitie is.

Zorg wel dat je alle gewenste schijven of partities te pakken hebt.

0 Reactie(s) op: 11 tips voor snelle en simpele back-ups

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.