11 tips voor snelle en simpele back-ups

Door: ignace-de-groot | 05 januari 2016 11:24

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Tip 9 - Livemedium

Todo Backup heeft het terugzetten van gegevens of zelfs een complete partities erg gebruiksvriendelijk gemaakt. Maar wat doe je wanneer je systeem weigert op te starten omdat (bijvoorbeeld) je systeem- of bootpartitie corrupt is geraakt? Dan is het namelijk niet zo makkelijk om even Todo Backup op te starten en de bijhorende partitie-images terug te zetten. En toch kan het!

Todo Backup heeft namelijk in twee noodoplossingen voorzien. Eén ervan kun je desnoods nog geregeld krijgen nadat de rampspoed zich heeft voorgedaan, weliswaar vanaf een andere pc. Start Todo Backup op, klik op Tools (rechtsboven) en kies Create Emergency Disk. Je hebt nu de keuze tussen het creëren van een opstartmedium op basis van Linux of op basis van WinPE (een uitgeklede Windows-variant, zeg maar). Beide voldoen als het je bedoeling is een schijf- of partitie-image van en met Todo Backup te kunnen terugzetten. Je klikt in de grafische gebruikersinterface dan op Browse to recover en kiest het juiste image-bestand. Wil je ook bestandsback-ups terugzetten dan moet je voor de WinPE-versie gaan. Je kunt kiezen tussen een iso-bestand (dat je naderhand zelf naar een opstartmedium moet omzetten, bijvoorbeeld met een programma als CDBurner XP), een cd/dvd of een usb-stick.

Het is een goed idee een live-medium met Todo Backup achter de hand te houden.

Tip 10 - Pre-OS

Als je Windows-installatie niet meer doorstart is er nog een makkelijkere uitweg, maar dan moet je deze wel hebben ingesteld voordat het euvel zich voordeed. Dat gaat als volgt. Open Tools en kies Enable PreOS. Even later volgt de bevestiging en rond je de korte procedure af met OK. De optie is nu gewijzigd in Disable PreOS, wat maakt dat je deze functie ook weer kunt uitschakelen. Als het goed is zorgt deze functie ervoor dat je bij het opstarten van je systeem eerst een bootmenu te zien krijgt van waaruit je een afgeslankte versie van Todo Backup kunt opstarten, dus nog voor een (eventueel corrupt geworden) Windows een kans krijgt. Net als bij het live-medium kun je dan van hieruit een hersteloperatie initiëren. Gezien Todo Backup hiervoor de bootsector aanpast, verkiezen we zelf toch de 'veiliger' methode van een extern opstartmedium uit tip 9.

Een afzonderlijke bootingang maakt een opstart vóór Windows mogelijk.

Schijf naar schijf

Tip 11 - Klonen

Zoals we al eerder kort aangaven, kan Todo Backup ook een rechtstreekse schijf- of partitiekopie maken, dus naar een tweede aangesloten schijf. Daarvoor klop je aan bij Clone, waar je in eerste instantie de gewenste bronschijf of -partitie aanduidt. Druk op de knop Next en geef te kennen naar welke doelschijf of -partitie je die wilt kopiëren. Hier vind je weer de optie Sector by sector clone terug (vergelijkbaar met tip 8) maar tref je ook een nieuwe optie aan: Optimize for SSD. Als je doellocatie een SSD of een zogenoemde AF-schijf (advanced format) is, zorg dan dat je deze optie aanstipt, zodat de partitie correct wordt uitgelijnd. Bij twijfel plaats je hier bij voorkeur toch een vinkje. Houd er wel rekening mee dat alle bestaande gegevens op de doellocatie overschreven zullen worden. Zet de operatie in gang met de knop Proceed.

Ook rechtstreekse schijfkopieën zijn mogelijk.

Shredden

Todo Backup biedt tevens een functie aan waarmee je data op een geselecteerde schijf of partitie kunt 'shredden'. Je gegevens worden dan overschreven, zodat ze niet meer te herstellen zijn. Zo'n functie lijkt misschien vreemd binnen een back-upprogramma, toch heeft zo'n mogelijkheid wel degelijk een plaats binnen een image- en kloontool. Het kan namelijk goed zijn dat je alles vanaf je oude (kleinere) schijf naar een nieuwe schijf wilt overzetten, waarna je die oude schijf tweedehands verkoopt of cadeau doet. In dit geval wil je natuurlijk wel graag dat alle data op die schijf verdwenen zijn. Ga naar Tools en kies Wipe Data. Zorg ervoor dat je de juiste schijf of partitie selecteert, kies het aantal keren dat je originele gegevens met pseudo-toevallige data worden overschreven - drie keer is blijkbaar het minimum, wat zeker volstaat - en bevestig met Proceed en met Ja. Houd er rekening mee dat zo'n procedure erg tijdrovend kan zijn.

Het 'shredden' van een (grote) partitie is een langdurig proces.

0 Reactie(s) op: 11 tips voor snelle en simpele back-ups

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.