12 hardware-tips voor een supersnelle pc

Door: redactie-computertotaal | 14 maart 2016 14:32

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Na een aantal jaar heeft iedere pc merkbaar last van slijtage. De systeemkast wordt erg heet, de harde schijf blijft maar ratelen en programma's starten tergend langzaam op. Tijd om je handen uit de mouwen te steken! Met onderstaande tips draait je computer weer als een zonnetje.

Tip 1 - Afstoffen

Bij systemen die al een tijdje meegaan, is het zinvol om de boel eens grondig af te stoffen. Uiteraard bedoelen we dan de binnenkant van de systeemkast. Als ventilators en koelgaten zijn dichtgeslibd, dan loopt de temperatuur binnen de behuizing behoorlijk op. Het gevolg is dat diverse hardware-onderdelen niet meer maximaal kunnen presteren, zoals de videokaart en processor. De behuizing van een desktop-pc maak je eenvoudig open door bijvoorbeeld twee schroefjes los te maken. Lees ook: Zo houd je Windows 10 fris en schoon.

Tip 1 - Een ventilator maak je zo nodig even los, waarna je stofresten met een compressor of kwastje verwijdert.

Het verwijderen van stof kan op diverse manieren. Een stofzuiger raden we in principe af, omdat je hiermee onderdelen gemakkelijk beschadigt wanneer de stofzuigermond gevoelige onderdelen raakt. Als alternatief veeg je stofresten weg met een klein kwastje. Via een compressor of busje perslucht lukt het om het stof van insteekkaarten, ventilators, koelgaten en het moederbord weg te blazen. Zijn er grote stofsubstanties in de desktop aanwezig, dan kun je voorzichtig de stofzuiger hanteren. Een voorwaarde is wel dat de zuigmond van plastic is.

Tip 2 - Extra RAM-modules

De virtuele bureaubladen van Windows 10 lenen zich uitstekend voor multitasken. Misschien gebruik je hierdoor vergeleken met eerdere Windows-versies meer programma's tegelijkertijd. Dit zorgt ervoor dat er meer werkgeheugen (RAM) gebruikt moet kunnen worden voor het snel laden van bestanden. Als je computer te weinig werkgeheugen heeft, is een traag systeem het gevolg. Je controleert eenvoudig of er sprake is van geheugentekort. Open alle programma's die je normaliter tegelijkertijd gebruikt, bijvoorbeeld een fotobewerker, muziekdienst, chatclient, tekstverwerker, e-mailprogramma en browser. Zodra alles eenmaal is opgestart, druk je op de sneltoets Ctrl+Shift+Esc voor het openen van Taakbeheer.

Tip 02 Gebruik het hulpprogramma Taakbeheer om het geheugenverbruik te controleren.

Navigeer naar het tabblad Prestaties en klik op Geheugen. Je ziet precies hoeveel geheugencapaciteit er nog beschikbaar is. Wanneer zo'n tachtig procent van het geheugen is gereserveerd, loont het de moeite om extra geheugen bij te plaatsen. Bezoek de website www.geheugen.com om uit te zoeken welke RAM-modules er compatibel zijn met jouw pc. De montage is eenvoudig gepiept, want je hoeft de RAM-modules alleen maar in een vrije geheugenbus te klikken. Het besturingssysteem herkent automatisch de aangesloten hardware. Let voor de aanschaf wel even op hoeveel RAM en welk geheugentype het moederbord van een desktop-pc of laptop ondersteunt. Naast de capaciteit speelt ook de snelheid van het werkgeheugen een belangrijke rol. Deze eigenschap staat in de specificaties aangegeven in megahertz (MHz). Hoe hoger de waarde hiervan is, hoe sneller het werkgeheugen presteert.

Tip 3 - Hogere kloksnelheid

In de vorige tip heb je al even kennisgemaakt met Taakbeheer. Als je dit hulpprogramma nogmaals opent en naar Prestaties / Processor navigeert, zie je hoeveel procent van de beschikbare rekenkracht er momenteel in gebruik is. Bij een hoog percentage is het zinvol om je processor te overklokken, mits jouw cpu deze functie ondersteunt. Vanwege een hogere klokfrequentie presteert het systeem dan sneller, omdat er binnen dezelfde tijd meer berekeningen mogelijk zijn. De chipfabrikanten Intel en AMD voeren bij de productie van veel processors een ruime veiligheidsmarge in, waardoor je een hogere klokfrequentie kunt instellen.

Tip 03 Vanuit het BIOS of de UEFI bieden veel processors de mogelijkheid om de klokfrequentie handmatig te verhogen.

Er is wel een risico aan overklokken verbonden, vooral oververhitting en snellere slijtage kunnen voor problemen zorgen. Bovendien vervalt mogelijk de garantie. Goed om te weten is dat het in de praktijk nauwelijks problemen geeft om de klokfrequentie met pakweg twintig procent op te voeren, maar helemaal zonder risico is overklokken dus niet. Het opschakelen van de processor kan op twee manieren. Je kunt in het BIOS of de UEFI de instellingen handmatig opvoeren. Dat is geen alledaags klusje, dus je moet wel weten wat je doet. Gelukkig zit er bij moderne moederborden vaak speciale software meegeleverd, waarmee je eenvoudiger kunt overklokken. Aan de hand van kant-en-klare profielen lukt het hiermee eenvoudiger om de processorsnelheid op te voeren.

Stresstest

Heb je de processor ingesteld op een hogere klokfrequentie? Middels een stresstest stel je het systeem continu bloot aan een maximale belasting. Op die manier achterhaal je eenvoudig of de verhoogde kloksnelheid nadelige gevolgen heeft voor de stabiliteit van het systeem. Je doet hiervoor een beroep op Prime95. Selecteer in dit programma de instellingen Just Stress Testing en In-place large FFTs om de stresstest uit te voeren. Laat het programma vervolgens een paar uur draaien. Valt het systeem niet uit? In dat geval blijft de computer bij een hoge belasting stabiel en is het overklokken geslaagd!

De stresstest van Prime95 belast de processor continu met honderd procent.

Tip 04: Snellere processor

Is overklokken niet mogelijk of blijft het gewenste effect achterwege? Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een snellere processor in te bouwen. Het loont bijvoorbeeld de moeite om een relatief trage Intel Core i3-processor te vervangen voor een Core i7-exemplaar. Het aanschaffen van een cpu is vaak wel een prijzige aangelegenheid, want dit is doorgaans het duurste onderdeel van de pc. Bovendien ben je voor de keuze afhankelijk van de beschikbare socket op het moederbord. Controleer daarom de specificaties van het moederbord om te zien welke type socket jouw pc accepteert.

Tip 4 - Controleer altijd of de nieuwe processor past op de socket van het moederbord.

De beoogde processor dient vervolgens dezelfde socket te ondersteunen. Weet je niet welke socket er op het moederbord is gehuisvest? Installeer dan het gratis tooltje CPU-Z om het type moederbord te achterhalen. Bekijk vervolgens de specificaties op de website van de fabrikant. Als je eenmaal een processor hebt uitgekozen, is het zaak om het onderdeel netjes in te bouwen. Hiervoor is het noodzakelijk om het moederbord tijdelijk van de behuizing te verwijderen. Je maakt eerst de cpu-koeler los van de oude processor voordat je het rekencentrum vervangt. Op de achterkant van de nieuwe processor doe je een laagje koelpasta, waarna je de cpu-koeler monteert. Breng alles terug in oude staat en geniet van een snellere pc! Meer hulp bij het vervangen van je processor? Hier vind je een stappenplan.

Tip 5 - Hardwareversnelling

Sommige videokaarten helpen de processor een handje door bepaalde rekentaken over te nemen. Gunstig, want de processor houdt hierdoor meer rekenkracht over voor andere zaken. Een voorwaarde is wel dat de gebruikte software hardwareversnelling door de videokaart ondersteunt. De bekende fabrikant NVIDIA produceert GeForce-kaarten met ondersteuning voor CUDA.

Zware applicaties die overweg kunnen met deze programmeeromgeving lopen hierdoor een stuk vlotter op je pc. Onder meer Adobe Premiere Elements Pro, AutoCad en sommige games ondersteunen deze technologie. AMD's videokaarten doen een beroep op de programmeercode OpenCL om zware rekentaken uit te voeren. Als je de processor wilt ontlasten, is het slim om een videokaart met ondersteuning voor hardwareversnelling in te bouwen.

Tip 5 - Aan de hand van de programmeertaal CUDA nemen GeForce-kaarten rekentaken van de processor over.

Tip 6 - Turbostand

Bepaalde processors van Intel en AMD overklokken zichzelf automatisch als het systeem daarom vraagt. Wanneer je bijvoorbeeld veel programma's tegelijkertijd hebt openstaan of een mooie game speelt, schakelt het rekencentrum vanzelf een tandje bij. Intel noemt deze technologie Turbo Boost, terwijl AMD de naam Turbo CORE gebruikt. Als je computer een geschikte processor aan boord heeft, controleer je in het BIOS van de pc of de turbostand is ingeschakeld.

Tijdens het opstartproces van het systeem druk je op een bepaalde sneltoets om het BIOS te openen, bijvoorbeeld F2 of Delete (de exacte toets is op sommige systemen verschillend). Vervolgens controleer je bij de instellingen van de processor (cpu) of de turbostand actief is. Haal vervolgens het maximale uit je processor.

Tip 6 - Als je processor een turbostand heeft, zet je die in het BIOS van de pc aan.

3 Reactie(s) op: 12 hardware-tips voor een supersnelle pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 maart 2016 14:27 Anoniem
  En als extra kan je speedfan installeren, controleert alle temperaturen in uw pc
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 maart 2016 17:26 Anoniem
  Nog een opmerking over tip 11 kijk niet alleen naar de netwerkkaart maar ook naar de kabel zelf je kunt een misschien een snelle netwerkkaart hebben maar als je kabel deze snelheden niet haalt ga je nooit de gewenste snelheen halen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 maart 2016 10:56 Anoniem
  Een aantal tips is nauwelijks de moeite. Een CPU vervangen? Ga meteen voor de volgende generatie. Binnen dezelfde (pin compatible) CPU-reeks is een upgrade bijna nooit de moeite.

  De turbomodus aanzetten? Hoeveel procent van de systemen zal al die jaren met de turbo UIT gedraaid hebben? Ik denk 0%.

  Overklokken? Zet dan je turbo juist uit. De turbo (ook een vorm van overklok op minder cores) kan de boel dan juist net de grens over jagen. Met een overklok en turbo uit heb je turbo snelheid op AL je cores!

  Ook de volgorde is onlogisch: beginnen met ventilator afstoffen? Een extra fan installeren? Na een upgrade is echt niet ineens te heet. De negatieve impact op prestaties is alleen bij oververhitting. Niet bij een paar graden hogere temperatuur.

  GPU is wel zinvol: je kan al gauw dubbele snelheden halen als je naar de FPS kijkt, terwijl de rest van je PC nog snel genoeg is.

  Volgorde wat mij betreft:
  SSD
  RAM (alleen indien nodig)
  Snellere GPU
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.