12 hardware-tips voor een supersnelle pc

Door: redactie-computertotaal | 14 maart 2016 14:32

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Tip 7 - SSD inbouwen

Een andere upgrade om je pc aanzienlijk te versnellen, is door je harde schijf te vervangen door een SSD. In tegenstelling tot een klassieke harde schijf, bevat een SSD geen roterende onderdelen. Hierdoor heeft dit opslagtype minder tijd nodig om data te vinden. Wanneer je alle systeembestanden van het besturingssysteem op een SSD bewaart, zal de computer aanzienlijk sneller opstarten.

Tip 6 - In de meeste desktop-pc's en laptops past een SSD van 2,5 inch.

Lijkt dat je wel wat? Schaf dan een SSD met voldoende opslagcapaciteit aan en kopieer de C-schijf naar deze nieuwe opslagdrager. Omdat een SSD meestal hetzelfde formaat heeft als een 2,5inch-schijf, kun je dit opslagtype in bijna iedere desktop kwijt. Wel is er vaak een aparte houder of beugel vereist. Pc's met een mSATA- of M.2-aansluiting kunnen ook smallere varianten van een SSD herbergen. Na de bevestiging sluit je twee SATA-kabels aan op het moederbord en de voeding. Tot slot is het nodig om de gegevens van je C-schijf van de harde schijf te verplaatsen naar de onlangs toegevoegde SSD. Dit proces noemt men klonen. Je doet hiervoor bijvoorbeeld een beroep op het gratis programma MiniTool Partition Wizard Free Edition. Hier lees je precies hoe dat werkt.

Tip 8 - Grafische kaart

Bij doorsnee pc's is er een videochip in de processor gemonteerd (shared videokaart). Aan de hand van complexe berekeningen stuurt dit onderdeel beeld naar de monitor. Voor eenvoudige pc-taken is zo'n shared videokaart voldoende, bijvoorbeeld voor het kijken van films en surfen in een browser. Moderne games stellen hoge eisen aan de videokaart wanneer je in de hoogste resolutie zonder haperingen wilt spelen. In dat geval is het beter om een losse videokaart (dedicated) aan te schaffen.

Tip 8 - Games en grafische programma's zien er met een goede dedicated videokaart mooier uit.

Een aparte grafische kaart is in staat om berekeningen sneller uit te voeren en beelden op de monitor vlotter te verversen. Ook voor liefhebbers van foto- en videobewerking is de aanschaf van een losse grafische kaart het overwegen waard. Bepaalde videokaarten nemen zelfs rekentaken van de processor over, mits de gebruikte software deze functie ondersteunt. Het inbouwen van een videokaart is in een desktop-pc een simpel karweitje. Stop de insteekkaart in een vrij PCI Express x16-slot van het moederbord en maak zo nodig het borgschroefje vast.

Tip 9 - Extra fan

Als je besluit om de klokfrequentie van de processor op te voeren of een sneller exemplaar in te bouwen, stijgt mogelijk de temperatuur binnen de systeemkast met enkele graden. Ook extra RAM-modules en een dedicated videokaart geven warmte af. Aangezien een hogere temperatuur een nadelig effect heeft op de systeemprestaties, is het slim om de warmteafvoer te optimaliseren. Bevestig om die reden waar mogelijk een extra ventilator in de behuizing. Een gemiddeld moederbord heeft hiervoor meerdere aansluitingen beschikbaar.

Tip 9 - Met een koelfan voert de pc warme lucht af.

Tip 10 - Meer vermogen

Bij het upgraden van een pc zien veel mensen de voeding over het hoofd. Zeker wanneer het systeem over snellere componenten beschikt, is het energieverbruik vaak hoger. Dit onderdeel moet dus krachtig genoeg zijn om alle onderdelen de benodigde energie te leveren. Mogelijk heb je om die reden een exemplaar met een hoger vermogen nodig. De grootste stroomverbruikers zijn de processor en videokaart. Indien je één van deze of zelfs beide onderdelen hebt vervangen, is het slim om de specificaties van de huidige voeding te controleren. Hulp nodig? Hier vind je een calculator die berekent hoeveel watt het voedingsblok minimaal moet leveren voor optimale systeemprestaties.

Tip 10 - Een snellere processor en videokaart vragen doorgaans meer vermogen van het voedingsblok.

Tip 11 - Netwerkadapter

Als je een pijlsnel thuisnetwerk ambieert, leg je een gigabit-netwerk aan. Dat is vooral een meerwaarde wanneer meerdere computers binnen het netwerk regelmatig zware filmbestanden streamen. Alle hedendaagse pc's hebben hiervoor een gigabit-adapter aan boord. Is jouw systeem al iets ouder en om die reden nog uitgerust met een 100Mbit-netwerkadapter? Vervang dit onderdeel dan voor een gigabit-netwerkkaart en sluit het component aan op een vrij PCI-slot van het moederbord.

Tip 11 - Een gigabit-netwerkkaart is voor enkele tientjes in iedere (online) computerwinkel verkrijgbaar.

Tip 12 - Upgradekit

Vind je het lastig om de juiste onderdelen voor je pc bij elkaar te sprokkelen en eigenhandig te vervangen? Overweeg dan de aanschaf van een zogeheten upgradekit. Veel (online) computerwinkels bieden namelijk kant-en-klare pakketten aan om de hardware van een pc te vervangen. Zo'n pakket bestaat meestal uit een moederbord, processor met cpu-koeler en RAM-modules. Een groot voordeel van een upgradekit is dat je zelf geen rekening meer hoeft te houden met de onderlinge compatibiliteit.

Tip 12 - Een upgradekit bestaat uit een moederbord met voorgemonteerde pc-componenten.

Fijn is bovendien dat in de meeste gevallen alles al is voorgemonteerd. Je hoeft het moederbord alleen nog maar te bevestigen aan de zijwand van de systeemkast. Hiervoor gebruik je afstandsbusjes, want het moederbord mag nooit direct in aanraking komen met de behuizing. Zorg voor een juiste montage, zodat alle poorten via de achterzijde van de pc goed bereikbaar zijn en de kleine stekkertjes van de behuizing op correcte wijze zijn aangesloten op de printplaat. Let bij het uitzoeken van een upgradekit goed op of er voldoende PCI Express-slots vrij zijn voor insteekkaarten, zoals een grafische adapter, geluidskaart en/of tv-tuner. Hou er ook rekening mee dat je misschien een compleet nieuwe Windows-versie moet aanschaffen.

3 Reactie(s) op: 12 hardware-tips voor een supersnelle pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 maart 2016 14:27 Anoniem
  En als extra kan je speedfan installeren, controleert alle temperaturen in uw pc
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 maart 2016 17:26 Anoniem
  Nog een opmerking over tip 11 kijk niet alleen naar de netwerkkaart maar ook naar de kabel zelf je kunt een misschien een snelle netwerkkaart hebben maar als je kabel deze snelheden niet haalt ga je nooit de gewenste snelheen halen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 maart 2016 10:56 Anoniem
  Een aantal tips is nauwelijks de moeite. Een CPU vervangen? Ga meteen voor de volgende generatie. Binnen dezelfde (pin compatible) CPU-reeks is een upgrade bijna nooit de moeite.

  De turbomodus aanzetten? Hoeveel procent van de systemen zal al die jaren met de turbo UIT gedraaid hebben? Ik denk 0%.

  Overklokken? Zet dan je turbo juist uit. De turbo (ook een vorm van overklok op minder cores) kan de boel dan juist net de grens over jagen. Met een overklok en turbo uit heb je turbo snelheid op AL je cores!

  Ook de volgorde is onlogisch: beginnen met ventilator afstoffen? Een extra fan installeren? Na een upgrade is echt niet ineens te heet. De negatieve impact op prestaties is alleen bij oververhitting. Niet bij een paar graden hogere temperatuur.

  GPU is wel zinvol: je kan al gauw dubbele snelheden halen als je naar de FPS kijkt, terwijl de rest van je PC nog snel genoeg is.

  Volgorde wat mij betreft:
  SSD
  RAM (alleen indien nodig)
  Snellere GPU
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.