Tip 05: Koeling verwijderen
De processor produceert veel warmte. Om die warmte kwijt te raken, zit er een koelelement op. Tussen het koelelement en de cpu blijft altijd een piepklein beetje lucht zitten (zelf al lijkt het koelblok heel glad aan de onderzijde) en lucht is een slechte wamtegeleider. Dit wordt opgelost door er een heel klein beetje koelpasta tussen te doen. Na verloop van tijd droogt koelpasta uit, waardoor er weer lucht tussenkomt en de processor oververhit kan raken. Je kunt verse koelpasta aanbrengen nadat je de koeler hebt verwijderd en de cpu en het koelelement goed hebt schoongemaakt.
We gaan er in deze stap even van uit dat je een standaard socket 1150 Intel-koeler gebruikt. Gebruik je een andere koeler, kijk dan even in de bijbehorende handleiding. Haal de ventilatorstekker los van het moederbord en maak ruimte om de processor. Verwijder eventueel het geheugen als het te dicht op de processorkoeler is geplaatst. Draai alle vier de bevestigingsschroeven naar links en trek ze één voor één omhoog tot ze los van het moederbord zitten. Vaak zit de koeler nog een beetje vastgeplakt op de processor, probeer met kleine draaiende bewegingen het element los te krijgen en trek hem voorzichtig recht omhoog.
Tip 06: Koelpasta
Het schoonmaken en opnieuw aanbrengen van de koelpasta is een secuur klusje. Voor het reinigen kun je schoonmaakalcohol gebruiken. Gebruik wattenstaafjes om langs de kiertjes te komen en een pluisvrij doekje om grote oppervlaktes schoon te vegen. Het is belangrijk dat de oppervlaktes goed schoon zijn om luchtbellen te voorkomen. De meeste koelpasta's zijn erg giftig, dus probeer zo min mogelijk in contact te komen met het goedje en was je handen na het karweitje goed schoon.
Koelpasta kun je bij vrijwel elke computerzaak kopen. Het wordt meestal in een spuitvormige tube geleverd, zodat je de pasta eruit kunt drukken. Spuit een heel klein drupje op de het midden van de processor. Een klein druppeltje is ruim voldoende om de minuscule kieren tussen de processor en de koeler op te vullen. Koelpasta zelf is geen koelmiddel en het koelt niet beter als je er een dikke laag op smeert. Strijk de koelpasta egaal over de cpu uit met bijvoorbeeld een oud (bank)pasje. Als het gehele oppervlak is bedekt, plaats je de koeler terug. Draai de vier drukpennetjes van de koeler in de juiste positie (met de klok mee) en boven de vier gaten die om de processor zitten. Druk voorzichtig de pennetjes schuin tegenover elkaar in de gaten en doe dit daarna ook bij de andere twee. Vergeet niet de fan weer aan te sluiten op het moederbord.
Tip 07: Nieuwe koeler
Soms gaat een ventilator stuk, is een koeler niet goed schoon te krijgen of wil je een stillere koeler plaatsen. Als je de koeler vervangt, is het belangrijk dat de nieuwe koeler past op de processorsocket. Met het gratis programma CPU-Z zie je in een oogopslag welke processorsocket je gebruikt. Onder het tabblad CPU achter Package staat op welk socket jouw processor zit. Kun je de pc niet meer starten, dan kun je ook het merk en type moederbord op Google invoeren of de handleiding erbij pakken. Let op bij het plaatsen van de nieuwe koeler, hierbij is namelijk vaak al een laag koelpasta vooraf aangebracht op de onderzijde. Je kunt deze dan direct op de schoongemaakte CPU plaatsen en je hoeft dus geen aparte koelpasta op de cpu meer te smeren. De montage van een nieuwe koeler verschilt per type en socket. Hanteer de handleiding om te zien hoe deze gemonteerd wordt.
Tip 08: Waterkoeling
Een alternatief voor luchtkoeling is waterkoeling. Een kant-en-klare gesloten waterkoeler heeft als voordeel dat deze een stuk minder ruimte inneemt dan een standaard luchtkoeling. Ook wordt er op de achter- of bovenkant van de systeemkast een extra ventilator met radiator geschroefd. Deze fan blaast op zijn beurt ook weer warme lucht uit het systeem. Hierdoor ontstaat een betere luchtdoorvoer en daar daalt de temperatuur binnen de systeemkast weer door. Dat heeft weer een positieve uitwerking op overige componenten zoals het moederbord, grafische kaart en harde schijven.
Echter, een waterkoeling is niet per definitie stiller dan luchtkoeling, want om de vloeistof rond te pompen is er altijd een pompje actief.
2 Reactie(s) op: 12 tips voor een koele pc