12 tips voor een koele pc

Door: Robbert Brus | 01 oktober 2015 07:19

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 09: Waterkoeling plaatsen

De wijze waarop het koelblok bevestigd wordt, hangt af van het type waterkoeler en de socket die je hebt. Wij gebruiken in dit voorbeeld een Cooler Master Seidon 120V. Maak eerst de cpu schoon (zie tip 6). Bij de Cooler Master Seidon 120V zit een klem die onder het moederbord geplaatst moet worden. Aan de klem zitten vier lange bouten die door gaten rondom de processor geduwd moeten worden. Als de klem is geplaatst, monteer je eerst de radiator en de fan.

In de regel past de waterkoeling achter in de systeemkast op de plek waar de 120mm-fan zit. Als je de waterkoeling bovenin het systeem kwijt kunt, is dat een betere oplossing, omdat de warmte daar beter weg kan. Breng vervolgens een beetje koelpasta aan op de cpu en verspreid het egaal over het oppervlak. Over het koelblok komt ook een klem die door de vier bouten wordt aangetrokken. Plaats het koelblok met de klem op de cpu en draai het eerste moertje vast op de bout. Draai daarna het moertje er schuin tegenover vast en vervolgens de andere twee. Draai alles voorzichtig aan met een schroevendraaier en sluit de stroomstekkers van de fan en het koelblok aan op het moederbord.

Tip 09 Druk de waterkoeling met de klem door de boutjes en schroef de moertjes vast.

Tip 10: Extra fan

Bij een goede luchtdoorstroming wordt aan de voorkant (en soms onderkant) van het systeem koele lucht aangezogen en kan de warmte in het systeem aan de achterzijde (en soms ook de bovenzijde) weer naar buiten. Sommige systemen hebben maar één fan aan de voorzijde en gebruiken de ventilator in de voeding om de warme lucht af te voeren. In zo'n geval kun je winst behalen door een extra ventilator in de systeemkast te plaatsen. Kijk wel even in de handleiding welke afmetingen er in de systeemkast passen (hoe groter, hoe stiller meestal) en of je nog een stroomaansluiting op het moederbord of aan de voeding over hebt. Vaak zit er op het moederbord een speciale aansluiting voor een systeem-fan.

Tip 10 Met een extra fan voert de pc meer warme lucht af en wordt het veelal koeler in de systeemkast.

Tip 11: Grafische kaart

Het schoonmaken van de grafische kaart kan een lastig karweitje zijn. Bij veel fabrikanten vervalt de garantie als het koelelement wordt verwijderd. Doorgaans mag de ventilator wel losgehaald worden. Dit geld ook voor onze MSI-kaart. Haal voordat je de kaart loshaalt eerst eventuele voedingskabels van de kaart af en verwijder andere hinderende kabels. Schroef de kaart los van de systeemkast en trek hem recht uit het slot. Probeer hierbij niet in contact te komen met de onderdelen op de printplaat van de kaart. Gebruik bij voorkeur een antistatisch polsbandje of antistatische handschoenen. Probeer eerst het stof te verwijderen zonder de fan los te schroeven, als dat niet lukt verwijder dan voorzichtig de ventilator.

Onze grafische kaart zit met vier schroefjes vast. Helaas kunnen we hem niet helemaal verwijderen, omdat de kabel van de stroomaansluiting vastzit tussen de koelribben. Als de fan is gedemonteerd, kun je met een kwastje en perslucht de koelribben voorzichtig schoonmaken. Als alles stofvrij is, schroef je alles weer op het koelelement en plaats je de kaart terug in het slot. Vergeet niet alle kabels weer aan te sluiten.

Tip 11 Ook de grafische kaart is een stofmagneet die niet mag worden overgeslagen tijdens de schoonmaak.

Tip 12: Schoonmaken laptop

Een laptop vergt minstens zoveel onderhoud als een pc. Een laptop is zelfs nog gevoeliger voor oververhitting en raakt nog gemakkelijker verstopt. Hanteer voordat je de laptop openschroeft de handleiding om te zien of de laptop is ontworpen om open te maken. We zien helaas steeds meer een trend waarin fabrikanten voorkomen dat de gebruiker bij de componenten kan komen.

Sommige onderdelen worden zelfs vastgelijmd. Als de laptop wel open kan en mag, gaat dit gewoonlijk via een paneel aan de onderzijde. Sluit de laptop volledig af en verwijder de batterij voordat je met de klus begint. Schroef het paneel aan de onderzijde los en blaas met perslucht het zichtbare stof weg. Vaak is de ventilator een los onderdeel dat je kunt losschroeven. Tussen de fan en het koelelement zit geregeld een dikke laag stof. Je kunt het stof met de hand wegtrekken als de fan eruit is. Mag de laptop niet door de gebruiker worden geopend, probeer dan met wat perslucht tussen de openingen te blazen. Voorkom wel dat de fan gaat draaien, want anders gaat deze stuk.

Tip 12 De laptopventilator moet geregeld schoongemaakt worden.

2 Reactie(s) op: 12 tips voor een koele pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 oktober 2015 09:21 darknessblade
  voor de laptop heb ik het probleem dat ik het hele moederbord moet verwijderen om dan ook de fan te vervangen/cleanen

  als een GPU ook oververhit raakt is het ook mogelijk om daar nieuwe coolpaste op te doen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 oktober 2015 20:28 Anoniem
  nog nooit gehoord hier van stoffilters daar waar de fans zitten? Ik heb deze pc al bijna +10 jaar en nog NOOIT heb ik deze hoeven schoon te maken. Wel om de paar maanden even met de stofzuigers de stoffilters zuiver maken en voila. En ik heb al alles open gehad maar van veel stof niet veel last hier en dat dun laagje wat je zo hebt, dat kan geen kwaad.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.