13 tips voor de Verkenner

Door: Toon van Daele | 14 juni 2017 07:16

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Of je nou een document wilt zoeken, een aantal bestanden naar een usb-stick wilt kopiëren of een diavoorstelling wilt starten: de kans is groot dat je daarvoor Windows Verkenner aanspreekt. Deze bestandsbrowser zit al vele jaren in Windows, maar heeft intussen wel enkele wijzigingen en uitbreidingen gekend. Met de talrijke tips en trucs uit dit artikel haal je nóg meer uit deze verkenner.

Tip 01: Sneltoetsen

De snelste manier om met Windows Verkenner om te gaan is wellicht via het toetsenbord. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je de belangrijkste toetscombinaties dan goed in de vingers hebt. Een overzicht van de twintig handigste Verkenner-sneltoetsen.

Windows-toets+E start de Verkenner op (file explorer);
Windows-toets+pijltje verplaats het Verkenner-venster naar een deel van het scherm;
Alt-toets toon de lettertoetsen waarmee je bepaalde onderdelen kunt opstarten;
Alt+PijltjeRechts stap voorwaarts in de navigatie;
Alt+PijltjeLinks stap terug in de navigatie;
Alt+PijltjeOmhoog ga naar de bovenliggende map;
Alt+D ga naar de adresbalk;
Alt+P open of sluit het venster met de voorbeeldweergave (preview);
Alt+Enter open het eigenschappenvenster van het geselecteerde item;
Tab of F6 navigeer tussen de diverse interface-delen van het Verkenner-venster;
Ctrl+F1 vouw het lint uit of minimaliseer het;
F2 wijzig de naam van het geselecteerde item;
F3 ga naar het zoekveld;
F4 open het uitklapmenu van de adresbalk;
Shift+F10 open het contextmenu van het geselecteerde item;
F11 schakel tussen venstermodus en volledig scherm;
Ctrl+N open nieuw Verkenner-venster (met dezelfde map geopend);
Ctrl+Shift+N creëer een nieuwe submap in de huidige map;
Ctrl+W sluit het huidige venster;
Ctrl+Z maak de vorige actie ongedaan.

Tip 01 Met de Alt-toets maak je de lettertoetsen zichtbaar.

Tip 02: Mapweergave

Wil je dat de inhoud van mappen altijd op dezelfde manier wordt getoond? Dat kan. We nemen een map met fotobestanden als voorbeeld. Navigeer naar zo’n map en open het menu Beeld in het Verkenner-lint. In de rubriek Indeling selecteer je bijvoorbeeld (Extra) Grote pictogrammen, waarna je in de rubriek Huidige weergave zowel de sorterings- als de groeperingscriteria kunt vastleggen, Oplopend of Aflopend. Zitten de gewenste criteria niet in de standaardlijst, klik dan op Kolommen kiezen. Er komen dan tal van items beschikbaar, waaronder een hele reeks op basis van metatags, zoals exif-data in fotobestanden en allerlei audiotags. Die moeten dan uiteraard wel aanwezig zijn in je bestanden, wil de Verkenner daar rekening kunnen mee houden. De kolommen die je hier selecteert zijn automatisch zichtbaar als je voor de weergave Details kiest.

Wil je de weergave zoals je die voor de huidige map hebt ingesteld als standaard voor alle mappen gebruiken? Klik dan op Opties / Weergave, druk op de knop Op mappen toepassen en bevestig met Ja. Via de knop Mappen herstellen keer je weer terug naar de standaardsituatie.

Je kunt allerlei details selecteren om je map op te laten sorteren of groeperen.

Tip 03: Snelle werkbalk

Net als bij andere programma’s van Microsoft, waaronder applicaties uit de Office-suite, bevat ook het lint van de verkenner de miniwerkbalk Snelle toegang (niet te verwarren met de rubriek Snelle toegang, zie tip 6). Je vind deze standaard helemaal boven in beeld, nog boven de menu’s Bestand, Start, Delen en Beeld. Standaard vind je hier slechts twee knopjes terug: een voor het opvragen van de eigenschappen en een voor het aanmaken van een nieuwe map. Via het kleine pijltje tref je nog een viertal andere mogelijkheden aan. Je kunt echter nog heel wat andere opties uit de Verkenner aan dit snelmenu toevoegen. Open een van de menu’s uit het lint en klik een willekeurige optie met de rechtermuisknop aan. In het contextmenu van de meeste opties zie je Toevoegen aan werkbalk Snelle toegang staan. Zodra je dit aanklikt wordt de bijhorende optie als een knopje aan de werkbalk Snelle toegang toegevoegd. Eruit verwijderen doe je door in de werkbalk te rechtsklikken op het icoontje en te kiezen voor Verwijderen van werkbalk Snelle toegang.

Met de werkbalk Snelle toegang is zowat elke optie maar één muisklik van je verwijderd.
Veelgebruikte handelingen geef je een plaats in de werkbalk Snelle toegang

Tip 04: Fotobeheer

Het lint past zich aan, aan de hand van het bestand/de bestanden die je selecteert. Open je een map met fotobestanden en klik je op een beeld, dan verschijnt er naast Beeld ineens een extra menu: Beheren. Vanuit dit menu kun je een geselecteerde foto nu moeiteloos Linksom draaien of Rechtsom draaien, maar ook Als achtergrond gebruiken voor je bureaublad. Verder is er nog de knop Diavoorstelling die alle foto’s in de map in de vorm van een diapresentatie weergeeft. Klik de presentatie met de rechtermuisknop aan om de snelheid te kunnen verhogen of te verlagen. Klik je op een mp3-bestand, dan zie je het extra menu Afspelen, waarin je opties vindt om het liedje af te spelen of toe te voegen aan een afspeellijst.

Vanuit de Verkenner kun je foto’s draaien, als achtergrond instellen of een diavoorstelling starten.

Foute miniaturen

Het kan gebeuren dat op een bepaald moment de miniatuurweergaven van je afbeeldingen (of ook pictogrammen van snelkoppelingen) niet meer correct worden weergegeven. Probeer dit euvel in eerste instantie op te lossen met de ingebouwde Schijfopruiming. Zoek naar Schijfopruiming in het startmenu van Windows en plaats in elk geval een vinkje bij Miniaturen. Lukt het niet op deze manier, download dan Thumbnail & Icon Cache Rebuilder, plaats een vinkje bij Delete Thumbnail Cache – eventueel ook bij Delete Icon Cache – en druk op de knop Rebuild. Na afloop herstart je de pc.

Kloppen de miniatuurweergaven niet meer? Creëer ze dan opnieuw met deze tool.

Tip 05: Handige weetjes

Moet je vaak een paar specifieke bestanden uit een map selecteren om er een of andere handeling op toe te passen? Dan is wel zo makkelijk als je alle bestanden in de Verkenner een selectievakje hebben. Je hoeft je dan niet langer aan te klikken terwijl je de Shift- of de Ctrl-toets ingedrukt houdt. Open hiervoor het menu Beeld en zet in de categorie Weergeven/verbergen een vinkje bij Selectievakjes voor items.

Heb je een kaartlezer in je pc/laptop zitten en vind je het vervelend dat ook de lege stations hiervan in de Verkenner opduiken, ga dan naar het menu Beeld / Opties, open het tabblad Weergave en plaats een vinkje bij Lege stations verbergen. Hier tref je ook de optie Mapvensters in een afzonderlijk proces openen aan. Dat vergt wel wat meer geheugen, maar het voorkomt dat alle Verkenner-vensters worden afgesloten wanneer de Verkenner onverhoopt vastloopt.

Het tabblad Weergave bevat heel wat geavanceerde instellingen.
Je kunt mappen toevoegen zodat je ze in het vervolg met één klik open hebt

Tip 06: Snelle toegang

In tip 3 hebben we het al over de werkbalk Snelle toegang gehad, maar in de Verkenner treffen we ook nog een rubriek met dezelfde naam aan: die vind je helemaal bovenaan in het Navigatievenster. Hier tref je vaste onderdelen aan als Bureaublad, Downloads, Documenten en Afbeeldingen. Je kunt hier zelf ook andere mappen aan toevoegen zodat je ze in het vervolg met één klik open hebt. Navigeer in Verkenner naar de map die je aan de rubriek Snelle toegang wilt toevoegen, rechtsklik op die map en kies Aan Snelle toegang vastmaken. Weer weghalen kan uiteraard ook, via Uit snelle toegang verwijderen.

Een overzichtje van mappen die je vaak benadert, vind je terug via het menu Bestand in het rechterpaneel bij Vaak bezochte plaatsen. En voor wie de Bibliotheken uit Windows 7 mist, je haalt ze als volgt terug: open het menu Beeld, klik links op de knop Navigatievenster en selecteer Bibliotheken weergeven.

Voeg zelf de gewenste mappen toe aan de rubriek Snelle toegang.

8 Reactie(s) op: 13 tips voor de Verkenner

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 juni 2017 10:11 ht
  Windows Verkenner kan wel eenvoudig dubbele vensters tonen: sleep het venster helemaal naar rechts, dan vult het de rechterhelft van het scherm. Open een nieuw venster onder Bestand, en sleep dit helemaal naar links, en voila!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 juni 2017 08:29 Piet Kramp
  Het kan heel eenvoudig, door op de windowstoets en op de pijltoets naar rechts te drukken komt het geopende venster rechts te staan. Open nu een nieuw venster onder bestand en plaats dit venster links door weer op de windowstoets en de pijltoets naar links te drukken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 juni 2017 16:25 franshagen
  Met Clover kan je zoveel tabbladen maken als je wil. Maar… dan verdwijnt de optie "Ongedaan maken" (links boven) !!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 juni 2017 13:30 rveijkwwnl
  Er is ook het welbekende "Total Commander (Total Cmd) van Ghisler.com" welke al bestaat sinds Windows 3.11, welke veel meer tools erbij in zich heeft dan de genoemde tools alhier, heette voordat Windows aanspraak ging maken op het naampie ook wel Windows Commander.

  Als je het aanschaft is het een lifetime licentie, want die heb ik al sinds Win3.11 en wordt sindsdien gewoon geaccepteerd, je moet alleen wel de 'key' heel goed bewaren in een apart mappie.
  De licentie is wel persoonsgebonden, dus voor persoonlijk gebruik alleen, maar heeft geen beperking op het aantal computers want ik heb er al telkens eigen computers ermee 'besmet' bij hernieuwde installaties sinds 3.11

  Je kan het wel niet benoemen of het is wel aanwezig erin, en wil je het erin hebben, wel, zie forum hé.

  Ronald
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 juni 2017 23:04 Merel_ct
  Wij kennen Toon Van Daele als de eminente auteur van talloze nuttige goed geschreven artikels. Toch bizar dat Nederlandse tijdschriften elke Vlaamse "Van" Naam systematisch in de adel verheffen met een "van" Naam. Het is voor Nederlanders en Fransen onhaalbaar om een naam gewoon zonder fouten over te schrijven !

  Met dit artikel zal ik vermoedelijk veel nieuwe dingen ontdekken. Microsoft is er na zoveel jaren en versies nooit in gelukt om de "grootte" van mappen weer te geven, daarmee bedoel ik het volume van de inhoud in bytes, kB, of GB. Eigenlijk wel beschamend !

  Ik ken maar één enkel product dat dit kan : FolderSizeExplorer. Ik gebruik het regelmatig en het heeft interessante eigenschappen

  Het enige wat ik er spijtig aan vind is dat het volledige bestandspad niet wordt weergegeven in de titelbalk, wat Windows Verkenner wel toont. De auteur zou dit wel in de volgende versie inbouwen als optie. Er is een knop om de "FolderSize" van een selectie meteen te her-berekenen als het nodig is. Het indexeren van een schijf vraagt uiteraard wat geduld.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 juni 2017 16:10 Buur
  @merel_ct Wat dacht je van klikken op je folder/map/dir met de rechterknop -> properties/eigenschappen… Voilà.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juni 2017 21:58 Merel_ct
  @buur
  Doe het maar op je eigen geniale manier, beste buur. Als je dat met duizenden bestanden zal hebben gedaan, en op een lijstje zal hebben genoteerd, zal ik je volgend jaar komen bezoeken in de psychiatrie. Voilà.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 augustus 2018 17:07 Buur
  @Merel_ct
  Wil je van 1 map de "grootte" weergeven, of wil je in 1 oogopslag de grootte van alle mappen zien? Uit je geirriteerde antwoord bedoelde je blijkbaar dat laatste, maar dat kon ik niet uit de vraag halen.
  Je hoeft natuurlijk niet 1 voor 1 de bestanden aan te klikken en dan de grootte van de bestanden op te tellen, maar je kunt gewoon de map aanklikken met de rechtermuis, zoals ik zei. Werkt prima toch? Is op de Mac nog veel omslachtiger.
  Mocht je een overzicht van de grootte van al je mappen willen hebben, dan ben je inderdaad aan extra software toe, zoals bijvoorbeeld Treesize free, Fosi++ of inderdaad het veel minder nauwkeurige FolderSizeExplorer…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.