13 tips voor de Verkenner

Door: Toon van Daele | 14 juni 2017 07:16

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Tip 07: Recente bestanden

De map Recente locaties uit vorige Windows-versies tref je niet meer aan in het Navigatievenster, waarschijnlijk omdat recentelijk gebruikte mappen en bestanden ook in de rubriek Snelle toegang terecht kunnen komen. Wil je toch graag die map Recente locaties terug, dan kan dat via een trucje. Druk op Windows-toets+R en voer exact het volgende commando uit: shell:::{22877a6d-37a1-461a-91b0-dbda5aaebc99}. De map Recente mappen wordt nu geopend in de verkenner. Druk daarna op het tabblad Start op de knop Aan Snelle toegang vastmaken om hem in de lijst te zetten.

Misschien vind je het vervelend dat bepaalde recente bestanden zichtbaar zijn? Dat regel je via het menu Beeld / Opties. Op het tabblad Algemeen tref je namelijk de knop Wissen aan, waarmee je (tijdelijk) de geschiedenis van de verkenner leegmaakt. Wil je de recente bestanden/mappen helemaal niet terugzien in Verkenner? In de rubriek Privacy zet je dan de vinkjes uit bij deze twee opties. Ze verdwijnen direct uit de rubriek Snelle toegang, en uit het lijstje Vaak bezochte plaatsen in het menu Bestand.

Recente mappen? Via een handig trucje heb je die zo weer teruggehaald!

Tip 08: Kopiëren naar

Veel gebruikers maken nauwelijks gebruik van Kopiëren naar, een functie die beschikbaar komt wanneer je een map of bestand met de rechtermuisknop aanklikt. Jammer, want hij is zo handig! Van hieruit kun je een item bijvoorbeeld in een gecomprimeerde map (zip) stoppen of als bijlage e-mailen. Wil je dat laatste via dit menu bij een fotobestand doen, dan verschijnt bovendien een dialoogvenster waarin je uit verschillende fotoformaten kunt kiezen, om te grote bijlagen te vermijden. Standaard bevat het menu niet zo heel veel opties, maar het is mogelijk om ook eigen items toe te voegen. Kopieer je bijvoorbeeld vaak bestanden naar een bepaalde map? Dan voeg je die actie gewoon toe. Dat gaat als volgt. Druk op Windows-toets+R en voer het commando shell:sendto uit. De Verkenner opent met de SendTo-map. Open een tweede verkennervenster en blader naar het programma (zoals Word of Excel) of de map toe die je wilt toevoegen. Sleep vervolgens het programma of de map met de rechtermuisknop ingedrukt naar de SendTo-map, waarna je een menu krijgt waarin je kiest voor Hier snelkoppelingen maken. De programma’s of mappen worden dan netjes aan het Kopiëren naar-menu toegevoegd.

Je bepaalt zelf welke items er allemaal verschijnen in het Kopiëren naar-menu.

Tip 09: Delen

Vanuit het contextmenu kun je dus bijlagen versturen of een zip-archief maken op basis van geselecteerde bestanden. Dat kan ook op een andere manier: via het menu Delen. Hier tref je namelijk ook de opties E-mail en Comprimeren aan. Verder vind je hier onder meer nog knoppen voor het Afdrukken en Op schijf branden van bestanden. Er is ook nog een knop Delen, maar die stuurt geselecteerde items alleen maar naar een beperkt aantal compatibele apps uit de Windows Store, zoals OneNote en Mail.

Het tabblad Delen: ook vanuit hier kun je e-mailen, comprimeren en op schijf branden.

Tip 10: Netwerkverbinding

Heb je een netwerkshare gecreëerd, bijvoorbeeld een gedeelde map op een nas, dan wil je die vast snel kunnen bereiken. Dat kan door daar een permanente netwerkverbinding van te maken, zodat de share als een station(sletter) vanuit je verkenner bereikbaar is. Open Verkenner en klik in het Navigatiepaneel op Deze pc. Open het tabblad Computer en klik op Netwerkverbinding maken. Duid de stationsletter aan die je aan deze locatie wilt koppelen en verwijs naar de gewenste map via de knop Bladeren – of vul zelf het unc-pad naar die locatie in (iets als \\nas\mijnshare). Als je deze verbinding altijd wilt hebben, ook na afmelden of opnieuw opstarten, dan plaats je een vinkje bij Opnieuw verbinding maken bij aanmelden. Bevestig met Voltooien. Wil je de netwerkverbinding naderhand toch weer ongedaan maken, klik dan het pijltje aan vlak naast Netwerkverbinding maken en kies Netwerkverbinding verbreken, waarna je de gewraakte connectie selecteert.

Best handig: een netwerkshare benaderen als een station.

Tip 11: Netwerklocatie

Misschien heb je ook wel toegang tot een of andere netwerklocatie, zoals een ftp-server bij je webprovider. Ook die kun je in principe makkelijk toegankelijk maken vanuit je verkenner. Open opnieuw het tabblad Computer en selecteer Een netwerklocatie toevoegen. Druk op Volgende (2x) en vul het juiste internet- of netwerkadres in (bijvoorbeeld ftp://www.mijnserver.nl). Klik op Volgende, verwijder het vinkje bij Anoniem aanmelden en vul je gebruikersnaam in. Klik nogmaals op Volgende, vul een geschikte naam in en klik weer op Volgende en op Voltooien. Vul desgevraagd je wachtwoord in, plaats eventueel een vinkje bij Wachtwoord opslaan en klik op Aanmelden. Via de knop Aan Snelle toegang vastmaken heb je deze locatie altijd snel bij de hand!

Breng ook je ftp-locaties gewoon onder bij je favoriete mappen.

Tip 12: Tabbladen

In browsers vinden we ze al jaren terug, maar Microsoft blijft ze koppig buiten Windows Verkenner houden: tabbladen. Gelukkig gaan andere software-ontwikkelaars hier wel mee aan de slag, en is er een handige tool die deze mogelijkheid alsnog aan Verkenner toevoegt: Clover. Download de tool en installeer die. De setupwizard in versie 3.3.2 blijkt wel in het Chinees te zijn, maar met een druk op de grote knop in het midden zet je de installatie in gang, waarna die is afgerond, kun je het venster sluiten. je het venster mag afsluiten. Zodra je nu de Verkenner opent, bevat die ook tabbladen! Via het plusje of met Ctrl+T open je een nieuw tabblad en met Ctrl+W sluit je actieve tabblad weer af. Met Ctrl+D geef je het tabblad een plaats tussen je favorieten zodat het altijd maar een muisklik van je vandaan is. Zo’n tabblad bookmarken kan overigens ook door het met de rechtermuisknop aan te klikken. Vanuit dat contextmenu komen trouwens nog meer opties beschikbaar, zoals Reopen closed tab of Close other tabs.

Tabbladen in de Verkenner … waar wacht Microsoft nog op?
Het is vreemd dat Verkenner standaard nog altijd geen tabbladen heeft

Tip 13: Gekleurde iconen

In Verkenner zien alle mappen er ongeveer hetzelfde uit. Je kunt die weliswaar afzonderlijk aanpassen via Eigenschappen / Aanpassen / Ander pictogram maar Folder Marker Free maakt het je een stuk makkelijker. De mogelijkheden zijn een stuk beperkter dan de commerciële versies, maar het is wel mogelijk de mapicoontjes van een zelf in te stellen kleur te voorzien of door een ander ontwerp te vervangen. Zo kun je bijvoorbeeld fotomappen rood kleuren, terwijl je mappen met zakelijke documenten van een groene kleur voorziet enzovoort.

Na de installatie vind je de optie Mark Folder terug in het contextmenu van een map. Van hieruit kun je dan snel een typisch icoon (Privé, Hoge Prioriteit, In Uitvoering en meer) selecteren of de map anders inkleuren. Klik op Meer Ikonen om het programmavenster te openen, van waaruit je nog meer mogelijkheden hebt. Op het tabblad Eigen Ikonen kun je via de knop Voeg toe ook andere icoontjes toevoegen.

Gebruik gekleurde mapicoontjes om je mappen veel sneller te herkennen.

Alternatieven

Veel gebruikers vinden het lastig dat Windows Verkenner nog altijd geen dubbel bestandspaneel heeft, wat het kopiëren of verplaatsen van bestanden makkelijker zou maken. Dat is voor een aantal mensen dan ook de reden om een andere bestandsbrowser te installeren, naast de ingebouwde Verkenner. Tot de populairdere alternatieven horen onder meer Multicommander en Double Commander. Beide voorzien in een Nederlandstalige interface en zijn ook als portabele editie beschikbaar. MultiCommander mikt wel iets meer op de gevorderde gebruiker. Heb je niet voldoende aan een dubbel bestandspaneel, dan kun je nog Q-Dir overwegen, dat maar liefst vier panelen aanbiedt. In elk paneel kun je bovendien meerdere tabbladen opnemen. Een leuke toevoeging is nog dat je bestandsnamen afhankelijk van de extensie een verschillende kleur kunt meegeven.

Double Commander: een dubbel bestandspaneel, inclusief tabbladen en extra opties.

8 Reactie(s) op: 13 tips voor de Verkenner

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 juni 2017 10:11 ht
  Windows Verkenner kan wel eenvoudig dubbele vensters tonen: sleep het venster helemaal naar rechts, dan vult het de rechterhelft van het scherm. Open een nieuw venster onder Bestand, en sleep dit helemaal naar links, en voila!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 juni 2017 08:29 Piet Kramp
  Het kan heel eenvoudig, door op de windowstoets en op de pijltoets naar rechts te drukken komt het geopende venster rechts te staan. Open nu een nieuw venster onder bestand en plaats dit venster links door weer op de windowstoets en de pijltoets naar links te drukken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 juni 2017 16:25 franshagen
  Met Clover kan je zoveel tabbladen maken als je wil. Maar… dan verdwijnt de optie "Ongedaan maken" (links boven) !!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 juni 2017 13:30 rveijkwwnl
  Er is ook het welbekende "Total Commander (Total Cmd) van Ghisler.com" welke al bestaat sinds Windows 3.11, welke veel meer tools erbij in zich heeft dan de genoemde tools alhier, heette voordat Windows aanspraak ging maken op het naampie ook wel Windows Commander.

  Als je het aanschaft is het een lifetime licentie, want die heb ik al sinds Win3.11 en wordt sindsdien gewoon geaccepteerd, je moet alleen wel de 'key' heel goed bewaren in een apart mappie.
  De licentie is wel persoonsgebonden, dus voor persoonlijk gebruik alleen, maar heeft geen beperking op het aantal computers want ik heb er al telkens eigen computers ermee 'besmet' bij hernieuwde installaties sinds 3.11

  Je kan het wel niet benoemen of het is wel aanwezig erin, en wil je het erin hebben, wel, zie forum hé.

  Ronald
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 juni 2017 23:04 Merel_ct
  Wij kennen Toon Van Daele als de eminente auteur van talloze nuttige goed geschreven artikels. Toch bizar dat Nederlandse tijdschriften elke Vlaamse "Van" Naam systematisch in de adel verheffen met een "van" Naam. Het is voor Nederlanders en Fransen onhaalbaar om een naam gewoon zonder fouten over te schrijven !

  Met dit artikel zal ik vermoedelijk veel nieuwe dingen ontdekken. Microsoft is er na zoveel jaren en versies nooit in gelukt om de "grootte" van mappen weer te geven, daarmee bedoel ik het volume van de inhoud in bytes, kB, of GB. Eigenlijk wel beschamend !

  Ik ken maar één enkel product dat dit kan : FolderSizeExplorer. Ik gebruik het regelmatig en het heeft interessante eigenschappen

  Het enige wat ik er spijtig aan vind is dat het volledige bestandspad niet wordt weergegeven in de titelbalk, wat Windows Verkenner wel toont. De auteur zou dit wel in de volgende versie inbouwen als optie. Er is een knop om de "FolderSize" van een selectie meteen te her-berekenen als het nodig is. Het indexeren van een schijf vraagt uiteraard wat geduld.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 juni 2017 16:10 Buur
  @merel_ct Wat dacht je van klikken op je folder/map/dir met de rechterknop -> properties/eigenschappen… Voilà.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juni 2017 21:58 Merel_ct
  @buur
  Doe het maar op je eigen geniale manier, beste buur. Als je dat met duizenden bestanden zal hebben gedaan, en op een lijstje zal hebben genoteerd, zal ik je volgend jaar komen bezoeken in de psychiatrie. Voilà.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 augustus 2018 17:07 Buur
  @Merel_ct
  Wil je van 1 map de "grootte" weergeven, of wil je in 1 oogopslag de grootte van alle mappen zien? Uit je geirriteerde antwoord bedoelde je blijkbaar dat laatste, maar dat kon ik niet uit de vraag halen.
  Je hoeft natuurlijk niet 1 voor 1 de bestanden aan te klikken en dan de grootte van de bestanden op te tellen, maar je kunt gewoon de map aanklikken met de rechtermuis, zoals ik zei. Werkt prima toch? Is op de Mac nog veel omslachtiger.
  Mocht je een overzicht van de grootte van al je mappen willen hebben, dan ben je inderdaad aan extra software toe, zoals bijvoorbeeld Treesize free, Fosi++ of inderdaad het veel minder nauwkeurige FolderSizeExplorer…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.