14 hardware-tips voor een snellere pc

Door: Maikel Dijkhuizen | 06 augustus 2014 08:00

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Als je pc overal sloom op reageert, is het tijd voor actie. Weet je niet waar je moet beginnen? Volg dan deze uitgebreide how to! Wanneer je systeem al een tijdje meegaat, is het verstandig om eerst de hardware onder de loep te nemen.

Tip 01: Geheugen uitbreiden

De makkelijkste manier om je computer een snelheidsboost te geven, is door het werkgeheugen uit te breiden. Dankzij het werkgeheugen is het systeem in staat om bestanden snel te laden. Wanneer het werkgeheugen volledig is bezet, gebruikt het systeem een gedeelte van de harde schijf als virtueel geheugen. Dit is aanmerkelijk trager waardoor Windows sloom reageert. Lees ook: Zo laat je Windows sneller opstarten.

Door meer werkgeheugen in te bouwen, zorg je ervoor dat het systeem minder vaak een beroep hoeft te doen op virtueel geheugen. Wil je extra geheugenmodules kopen? Controleer dan goed welk type je nodig hebt. Surf hiervoor naar www.geheugen.com en gebruik de zoekfunctie om het juiste werkgeheugen te vinden.

Je kunt bijvoorbeeld zoeken op het typenummer van de pc, de notebook of het moederbord. De montage is doorgaans vrij eenvoudig. Schroef de systeemkast open en klik de geheugenreepjes in de insteeksleuven. Bij laptops is er meestal aan de onderkant een klepje aanwezig waarachter het werkgeheugen is verstopt. Na de montage herkent Windows vanzelf de aangesloten geheugenmodules.

Tip 01 Via de zoekmachine Geheugen.com achterhaal je simpel het juiste geheugen voor je systeem.

Tip 02: Harde schijf

De eigenschappen van de harde schijf hebben veel invloed op de algehele prestaties van je pc. Zo is het de moeite waard om het toerental onder de loep te nemen. Hoe hoger het toerental namelijk is, hoe sneller de lees- en schrijfknop data kan verwerken. Wanneer je de snelheid van het systeem wilt opkrikken, kun je ervoor kiezen om een harde schijf met een hoog toerental in te bouwen. Zo vind je de beste harde schijf.

Schijven met 5400 of 5900 rpm (rotaties per minuut) vervang je desgewenst door een exemplaar met 7200 rpm (of nog hoger). Kies verder bij voorkeur voor een 3,5inch-schijf met voldoende cachegeheugen (bijvoorbeeld 64 MB). Voor snelle data-overdracht is ondersteuning voor SATA 3 gewenst. De montage van een harde schijf in de systeemkast is niet moeilijk. De bevestigingsmethode hangt af van de behuizing. Meestal bevestig je de schijf met kleine schroefjes in een speciale houder. Luxe systeemkasten hebben een handig kliksysteem waarmee je de schijf vastmaakt. Via

een SATA-kabel koppel je de schijf aan het moederbord en via een voedingskabel verbind je de schijf met de voeding.

Tip 02 De Cheetah-lijn van Seagate bestaat uit harde schijven met maar liefst 15000 rpm.

Tip 03: SSD

Een SSD (solid state drive) is een nog sneller alternatief voor een harde schijf, omdat dit opslagmedium vlotter opgeslagen gegevens terugvindt. Het loont daarom de moeite om Windows en alle programma's op een SSD te bewaren (de C-schijf) in plaats van een gewone harde schijf. Je merkt direct verschil in snelheid!

Welke SSD je moet kopen? Lees het hier.

Houd er wel rekening mee dat de prijs per gigabyte van een SSD vergeleken met een normale harde schijf een stuk hoger is. Een SSD heeft meestal het formaat van een 2,5inch-schijf, zodat je het onderdeel in de meeste systeemkasten kunt inbouwen.

Vaak levert de fabrikant van de behuizing een speciale houder of beugels mee om een SSD te bevestigen. Een SSD verbind je op dezelfde manier als een gewone schijf met het moederbord en de voeding (zie tip 2). Nadat je de behuizing hebt dichtgeschroefd, start je de pc op. Open het BIOS en controleer of het systeem de SSD herkent. In de meeste gevallen gebeurt dat automatisch. Is dat bij jou niet het geval, dan staat de gebruikte SATA-poort wellicht uit. Deze aansluiting kun je vanuit het BIOS dikwijls weer activeren.

Tip 03 Een SSD is meestal net zo groot als een 2,5inch-schijf.

Tip 04: Processor vervangen

Als je de pc aanmerkelijk wilt versnellen, zit er niets anders op dan de processor te vervangen. Wanneer het systeem in staat is om met een nieuwe processor meer berekeningen uit te voeren, leidt dat tot kortere wachttijden. In de behuizing van laptops is de processor helaas vaak onbereikbaar. Bij desktops kun je meestal wel een sneller rekencentrum inbouwen. Het is lastig om dit onderdeel te vervangen, maar als je de componenten binnen in de systeemkast een beetje kunt benoemen, valt dat in de praktijk nog mee. Je gaat allereerst op zoek naar een nieuwe processor voor je pc.

Belangrijk is om het type moederbord te achterhalen. Heb je geen enkel idee? Download het tooltje Belarc Advisor. Na de installatie controleert het programma welke hardware er aanwezig is. Het rapport verschijnt vervolgens in een browser. Onder het kopje Main Circuit Board zie je het type moederbord staan. Bekijk op de website van de fabrikant onder het juiste typenummer welke processors het moederbord allemaal ondersteunt. Schaf op basis van deze informatie een snelle processor aan. Voor de montage is het bovendien handig om alvast een tube koelpasta te kopen.

Tip 04 Voordat je een processor aanschaft, controleer je eerst welk moederbord je systeem bevat.

Tip 05: Cpu-koeler losmaken

Voor de demontage is het meestal noodzakelijk om het moederbord uit de systeemkast te halen. In enkele gevallen is de processor goed bereikbaar zonder het moederbord los te schroeven, maar helaas is dat zeldzaam. Voordat je aan de slag gaat, haal je eerst de voedingskabel uit het stopcontact. Kun je de processor niet bereiken, dan haal je alle kabels en insteekkaarten voorzichtig los. Onthoud goed op welke connectors alle kabels zijn aangesloten. Desnoods gebruik je hiervoor markeerstickers of je maakt een duidelijke foto. Verwijder zo nodig ook de voeding. Bovenop de processor is er een cpu-koeler aanwezig.

Ontkoppel hiervan de voedingskabel van het moederbord en haal de cpu-koeler zorgvuldig los zonder iets te beschadigen. Afhankelijk van het type is het nodig om drukpennetjes of schroefjes los te maken. Til de cpu-koeler rustig omhoog. Mogelijk is de cpu-koeler aan de processor vastgeplakt met koelpasta. Koelpasta wordt gebruikt om de warmte van de processor efficiënter af te voeren. Met korte draaibewegingen lukt het meestal om de cpu-koeler los te maken. Wil je de cpu-koeler later opnieuw monteren? Verwijder de resten van de koelpasta in dat geval met een zacht doekje. Zo nodig gebruik je hiervoor een beetje isopropylalcohol (ook wel IPA of isopropanol genoemd) .

Tip 05 De processor zit verstopt achter de cpu-koeler.

Tip 06: Processor inbouwen

De processor leg je in een soort houder van het moederbord: de socket. Via een kleine hendel maak je het deksel open. Haal de oude processor uit de houder en vervang die voor een nieuw exemplaar. Let op dat je de processor aan de zijkanten vastpakt zonder de contactpunten aan te raken. Bekijk goed in welke richting je de processor in de houder legt zonder iets te beschadigen (hij kan er maar op één manier in). Doe het deksel weer dicht en klem de chip vast door de hendel omlaag te duwen.

Op de achterkant van de processor verdeel je een beetje koelpasta met een doseerspuit. Zorg er met bijvoorbeeld een oud bankpasje voor dat er overal een dun laagje aanwezig is, door de pasta goed uit te smeren. Monteer vervolgens de cpu-koeler bovenop de processor. Via drukpennetjes of schroefjes bevestig je het onderdeel. Koppel daarna de voedingskabel van de cpu-koeler aan de juiste connector op het moederbord. Je brengt ten slotte het moederbord weer in oude staat terug binnen de behuizing van je pc.

Tip 06 Haal de oude processor voorzichtig uit de houder.

Tip 07: Overklokken

Bij sommige processors kun je de kloksnelheid wat opschroeven. De fabrikanten Intel en AMD hanteren een veiligheidsmarge voor hun producten, zodat de pc niet oververhit raakt. In werkelijkheid hebben de meeste processors (veel) meer rekenkracht in huis dan hoe ze in werkelijkheid staan afgesteld. Door het rekencentrum van de pc te overklokken, zijn er meer berekeningen mogelijk. Het resultaat is een vlotter systeem! Wel is het belangrijk om te beseffen er meer risico bestaat op oververhitting. In de praktijk kun je op verantwoorde wijze ongeveer 15 á 25 procent snelheidswinst boeken. Houd er rekening mee dat bij overklokken de garantie op de processor vervalt en dat het pc-component sneller slijt.

De werkwijze verschilt per processor en moederbord. Meestal is het nodig om in het BIOS de Front Side Bus, de multiplier en het voltage handmatig te verhogen. Heeft je computer een recent moederbord, dan kun je de processor waarschijnlijk ook met de meegeleverde software overklokken. Handig, want je hoeft Windows dan niet te verlaten. Overklokken brengt risico's met zich mee, waardoor het verstandig is om vooraf een back-up van het systeem te maken. Als je de processor hebt opgevoerd, controleer je met een stresstest of het systeem stabiel is bij maximale belasting. Gebruik hiervoor het programma Prime95. Je hoeft dit hulpje niet te installeren, alleen op te starten. Kies voor Just Stress Testing / In-place large FFTs om de stresstest uit te voeren.

Tip 07 Bij veel moederborden hoort een programma voor Windows om de processor te overklokken.

Tip 08: Turbostand

Bepaalde processors van Intel en AMD overklokken zichzelf automatisch als het systeem daarom vraagt. Wanneer je bijvoorbeeld veel programma's tegelijkertijd hebt openstaan of een mooie game speelt, schakelt het rekencentrum vanzelf een tandje bij. Intel noemt deze technologie Turbo Boost, terwijl AMD de naam Turbo CORE gebruikt. Als je computer een geschikte processor aan boord heeft, controleer je in het BIOS van de pc of de turbostand is ingeschakeld.

Tijdens het opstartproces van het systeem druk je op een bepaalde sneltoets om het BIOS te openen, bijvoorbeeld F2 of Delete (de exacte toets is op sommige systemen verschillend). Vervolgens controleer je bij de instellingen van de processor (cpu) of de turbostand actief is. Haal vervolgens het maximale uit je processor.

Tip 08 Als je processor een turbostand heeft, zet je die in het BIOS van de pc aan.

1 Reactie(s) op: 14 hardware-tips voor een snellere pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 3 maart 2015 20:29 Anoniem
    Dank voor de waardevolle tips!
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.