14 oplossingen voor de grootste pc-problemen

Door: ignace-de-groot | 15 september 2015 07:31

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Op onze redactie krijgen we vaak berichten binnen van lezers die in paniek zijn: Windows start niet meer op of loopt vast, ze zijn het slachtoffer van een hacker of er is malware geworden. Rampscenario's lijken het wel. Maar met kalmte en doordacht handelen valt er vaak nog veel te redden!

Tip 01: Windows start niet

Komt je systeem bij het opstarten niet verder dan een of andere foutmelding die erop wijst dat bestanden in het bootmedium ontbreken, ga dan eerst in je BIOS na of de opstartvolgorde (boot sequence) nog wel correct is ingesteld. Je komt in dit setup-venster van je BIOS door bij het opstarten een bepaalde toets(combinatie) in te drukken, zoals F1, F2, F10, Delete of Esc. Zorg dat hier de (juiste) harde schijf of SSD als eerste opstartmedium staat ingesteld. Blijkt dat niet de oorzaak en krijg je foutmeldingen als 'No operating system found', 'An error occurred while attemting to read the boot configuration data' of iets dergelijks, dan moet je wellicht met een corrupte bootsector op je opstartschijf afrekenen. Lees ook: 12 tips voor je netwerkproblemen.

In veel gevallen is dit probleem te verhelpen door je systeem met de installatie-dvd van Windows op te starten of met de meegeleverde herstelschijf. Stel dan eerst je taal en toetsenbord in en kies vervolgens Uw computer herstellen, waarna je de verdere instructies volgt. Lukt het hier niet mee, kies dan Opties voor systeemherstel (Windows 7) of Problemen oplossen / Geavanceerde opties (Windows 8) en ga naar de opdrachtprompt. In Windows 7 voer je dan de opdrachten bootrec /fixmbr en bootrec /fixboot uit. In Windows 8 tik je het commando bcdboot x:\windows /l nl-nl (nl-be voor België) in: hiermee reconstrueer je de bootmanager. Vervang x: door de stationsletter van je Windows-partitie. Dat is echter niet noodzakelijk de letter c:! Met een trucje kom je wel de juiste letter te weten: voer de opdracht notepad uit, en kies File / Open, waarna je nagaat welk station de map \Windows bevat. Dit station is de letter die je moet invullen.

Tip 01 Windows 8 biedt verschillende geavanceerde (herstel)opties aan.

Tip 02: Vastlopers (1)

Komt het geregeld voor dat je pc in willekeurige applicaties uitvalt of opnieuw opstart, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. We hebben al vaker meegemaakt dat het uitnemen en weer terugplaatsen van de geheugenmodules het probleem oploste, maar het kan ook te maken hebben met stofophoping in je systeemkast en de ventilatoren, zoals die aan je cpu en in je voeding.

Grondig reinigen met een busje perslucht of - heel voorzichtig - met een (kleine) stofzuiger is dan de boodschap. Druk alle kabels en insteekkaarten goed aan en houd je computer een eindje weg van een directe warmtebron, zoals je centrale verwarming. Een overgeklokte cpu of gpu (grafische kaart) kan ook de veroorzaker van een instabiel systeem zijn. Mocht je recent experimenten in die richting hebben ondernomen, dan weet je ongetwijfeld waar je moet zoeken. Blijven de problemen, onderzoek dan zeker ook even de werking van het RAM-geheugen. Dat kun je doen met het ingebouwde programma Geheugencontrole. Open achtereenvolgens Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Systeembeheer / Windows Geheugencontrole / Nu opnieuw opstarten en zoeken naar problemen (aanbevolen). Sla je werk op en herstart de pc. Kies bij voorkeur voor een uitgebreide controle. Een andere degelijke geheugentester is nog het gratis MemTest86 dat je in de vorm van een schijfbestand kunt downloaden om er een live-medium van te maken.

Tip 02 Onbetrouwbaar geheugen kan de meest eigenaardige gevolgen hebben.

Tip 03: Vastlopers (2)

Kun je de oorzaak van je instabiele systeem maar niet vinden, dan kan Windows zelf je daar wellicht bij helpen. Die houdt namelijk op de achtergrond een zeer uitgebreid logboek bij van wat er allemaal met het systeem gebeurt. Hieruit kun je als (gevorderde) gebruiker veel opsteken. Opnieuw hiervoor het Configuratiescherm en kies Systeem en beveiliging. In de rubriek Systeembeheer klik je op Gebeurtenislogboeken weergeven. De module Logboeken opent zich en in het middenpaneel krijg je een samenvatting van allerlei beheergebeurtenissen.

Klik op het plusje bij Kritiek en bij Fout en focus je op de gebeurtenissen van het Afgelopen uur, in de veronderstelling althans dat je deze analyse uitvoert kort na zo'n vastloper. Dubbelklik op zo'n foutmelding voor meer feedback. Klik op Logboeken (lokaal) in het linkerpaneel om weer naar het overzicht terug te keren. Deze feedback is vrij specialistisch, maar ook hier kan Google je beste vriend zijn. Vermeld in je zoektocht zeker ook de Bron en het Id van de betreffende gebeurtenis.

Tip 04: Adware-tsunami

Af en toe een advertentiebanner op een webpagina, daar valt best mee te leven. Anders wordt het wanneer je voortdurend opdringerige pop-ups of toolbars ziet opduiken of wanneer om de haverklap een niet-gevraagde webpagina verschijnt. Dan ben je duidelijk het slachtoffer van hardnekkige adware, of erger. In de praktijk blijkt het vaak erg lastig om die echt van je systeem te verwijderen. Gelukkig zijn er tools die dat nagenoeg volautomatisch kunnen doen. Wij hebben zelf goede ervaringen met het programma AdwCleaner, maar er zijn nog wel een paar degelijke anti-adwaretools die je kunt uitproberen mocht AdwCleaner niet het verhoopte resultaat opleveren, zoals Adware Removal Tool of BitDefender Adware Removal Tool.

Blijven we even bij AdwCleaner: start de tool op en druk op de knop Scannen. Wanneer de scanronde voorbij is, klik je op Verwijderen. Gebruik deze en dergelijke tools alleen maar als je echt door adware wordt geplaagd. Maak ook eerst een systeemherstelpunt aan, voor het geval er iets fout loopt: zoek naar herstelpunt in Windows en kies Een herstelpunt maken, waarna je de knop Maken indrukt.

Tip 04 ADwCleaner gaat grondig te werk om alle sporen van gedetecteerde adware te verwijderen.

8 Reactie(s) op: 14 oplossingen voor de grootste pc-problemen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 september 2015 08:53 darknessblade
  jullie zijn crapware installers vergeten
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 september 2015 11:05 zopje200
  of er is malware geworden, hahaha

  Brengt me meteen op de belangrijkste oorzaak van pc problemen.
  De meeste mensen klikken domweg op van alles en nog wat zonder te beseffen wat ze doen.

  Helpdesks idem dito.
  vraag klant: "mijn internet doet het niet"
  Antwoord HD probeeert u eens een website te openen …..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 september 2015 09:41 John1313
  Busje perslucht is een goed idee maar vermeld wel dat je de ventilators dient te blokkeren. Als deze door de luchtstroom snel gaan draaien wekken ze stroom op waardoor b.v. je processor het loodje kan leggen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 oktober 2015 15:19 Anoniem
  Opgelet met die persluchtbusjes: de inhoud is practisch zuiver butaan/propaangas en uiteraard zeer brandbaar en met een uiterst groot explosierisico. Vooral in de gesloten kast van een desktop.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 juli 2016 13:59 Anoniem
  Good Day I Am So Happy I Found Your Website, I
  Found You By Mistake, While I Was Searching On Aol For
  Something Else, Anyhow I Am Here Now And Would Just Like To Say Many Thanks For
  A Remarkable Post And An All Round Entertaining Blog
  I Don’t Have Time To Read It, All At The Moment But I Have BookMarked It
  And Also Added In Your RSS Feeds, So When I Have Time I Will Be Back To Read More,
  Please Do Keep Up The Fantastic Job. You can also check; http://www.techinpost.com/fix-error-system_thread_exception_not_handled-code-problem
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 januari 2019 06:58 amara98760
  First time i am visiting your website and its very nice also informative….Keep posting…..If any one have any issues for SBCGlobal email, visit http://emailhelplinenumbers.com/sbcglobal-email-support.html
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 maart 2019 08:03 emniclap
  Internet marketing, or online marketing, refers to advertising and marketing efforts that use the Web and email to drive direct sales via electronic commerce, in addition to sales leads from websites or emails.
  https://globalcool.org/why-internet-marketing-is-important-for-your-business/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 maart 2019 08:03 emniclap
  Brother Printers frequently indicate technical hitches because of inward reasons. There are numerous reasons which can cause brother printer not printing .Call us now to get a reliable solution.
  https://www.brotherprintersupportnumber.com/blog/brother-printer-not-printing/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.