15 handige nas-uitbreidingen

Door: Edmond Varwijk | 27 november 2017 09:42

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Een nas kan zoveel meer dan het opslaan van bestanden en het maken van back-ups. Packages en apps zijn uitbreidingen voor de nas die extra functionaliteit toevoegen. Ze zijn bijna altijd gratis en je installeert ze in een handomdraai. Wij bespreken 15 handige nas-uitbreidingen.

Bronnen

Er zijn meerdere bronnen voor nas-uitbreidingen. De belangrijkste is via de officiële App Center of Package Center op de nas. Deze uitbreidingen stelt de nas-fabrikant zelf beschikbaar, samen met goedgekeurde uitbreidingen van derden. Een tweede bron zijn de community’s: websites waar enthousiastelingen eigen uitbreidingen aanbieden. Deze doen kwalitatief vaak niet onder voor de officiële uitbreidingen, maar moeten met iets meer argwaan worden bekeken. Bekende community’s zijn https://synocommunity.com voor Synology en https://qnapclub.eu voor QNAP. Tot slot zijn er uitbreidingen van individuele ontwikkelaars. Deze moeten veelal handmatig worden geïnstalleerd en moeten met nog meer terughoudendheid worden bekeken. Het is verstandig zowel de aanbieder als de uitbreiding eens goed te googelen.

Wil je weten wat de beste nas is? Lees er alles over in onze uitgebreide test.

1 Zoekmachine

Een nas biedt een enorm veel opslagruimte en kan daardoor heel veel bestanden bevatten. Dat maakt het vaak lastig om juist dat éne bestand te vinden. En zelfs al weet je het te vinden, het zoeken zelf kan al erg vervelend zijn en veel tijd kosten. Met Qsirch biedt QNAP een realtime indexering van alle gegevens op de nas die het terugvinden van bestanden veel sneller en makkelijker maakt. Universal Search biedt hetzelfde voor Synology-nas’en en QuickFynd voor Asustor. De laatste wordt wel door Asustor aangeboden, maar is geen officiële app, anders dan de apps van QNAP en Synology.

Vind bestanden op een nas makkelijker terug met geïntegreerde zoekmachine.

2 Bewaking

Een netwerkvideorecorder (nvr) is een netwerkapparaat met veel opslag dat speciaal is ontwikkeld om beelden van bewakingscamera’s op te slaan en intelligent te beheren. Het verschil tussen een nvr en een nas is klein. Veel nas-fabrikanten bieden daarom speciale uitbreidingen om de nas ook als nvr te gebruiken (terwijl ze daarnaast ook echte nvr’s verkopen). Vaak is alleen het aantal camera’s beperkt, maar dat kun je uitbreiden door een extra licentie te kopen. De bekendste en misschien wel beste nvr-app is Surveillance Station van Synology, maar de gelijknamige uitbreiding van QNAP doet er weinig voor onder. En ook de nvr-uitbreidingen van de andere nas-fabrikanten zijn goed genoeg voor alledaagse camerabeveiliging.

Voor maximaal gebruiksgemak biedt Synology behalve apps voor iOS en Android ook een Windows-programma.

3 Home-automation

Als server die bijna altijd ingeschakeld is, ligt het voor de hand om de nas te gebruiken voor home-automation. De nas kan dan de signalen van de sensoren verzamelen, maar deze ook aansturen of met elkaar verbinden. Zowel officieel als vanuit de community zijn er al vele uitbreidingen voor de nas beschikbaar zoals Home Assistant en Domoticz. De laatste staat in de app-store van Asustor of is als port via www.jadahl.com te downloaden. Voor QNAP wordt bovendien veel verwacht van de samenwerking met het populaire domotica-merk Fibaro (gepland voor later dit jaar).

Bestuur je huis of verzamel sensordata van Internet-of-Things-apparaten direct op je nas.

4 Netwerkmonitor

Om dezelfde reden dat een nas zeer geschikt is voor home-automation, is het ook een prima netwerkbewaker. Wil je weten welke apparaten er allemaal op je thuisnetwerk komen, hoe laat ‘s avonds de iPad nog wordt gebruikt of de televisie uitgaat? Met Domotz installeer je een netwerkmonitor op de nas. Het is bovendien geschikt om vluchtige IoT-apparaten die het huis in/uit gaan te traceren en hun aanwezigheid vast te leggen. Je kunt met de bijbehorende Domotz-app voor iOS en Android bovendien altijd en overal gealarmeerd worden. Enig nadeel: voorlopig alleen voor QNAP en Synology en het kost 36 euro per netwerk per jaar.

Controleer alle apparaten op het thuisnetwerk en verbindt er acties aan met Domotz.

5 Overal werken

Aangezien je documenten toch al op je nas staan, is het niet handig om ze daat direct op te kunnen bewerken? Verschillende nas-fabrikanten, Synology voorop, zijn bezig eigen Office-pakketten voor de nas te maken. Denk aan alternatieven voor Word, Excel en PowerPoint, maar ook contactbeheer, e-mail etc. Al deze applicaties gebruik je in de browser of via één van de apps voor tablet en smartphone. Synology heeft Synology Office, MailPlus, PDF Viewer en Calendar. QNAP biedt Notes QContactz en QmailAgent, maar nog geen echte Office-programma’s. Die gaan ongetwijfeld komen (de grote merken kijken namelijk veel bij elkaar af).

Synology biedt al een eigen Office-pakket op de nas. Andere merken volgen, maar zijn nog niet zover.

6 Notities maken

Overal werken en notities maken: een krabbeltje, een kattenbelletje, een boodschappenlijst. Niets is zo handig als een applicatie waarin je zomaar even een je gedachten kunt opschrijven of waarin je een notitie kunt maken, om die later automatisch op al je apparaten terug te kunnen lezen. Synology biedt NoteStation en QNAP Notes Station, maar behalve het verschil in schrijfwijze is er weinig verschil tussen de twee pakketten. Notities laten zich snel opschrijven en categoriseren, opslaan is niet nodig, alles wordt automatisch bewaard op de nas en gesynchroniseerd tussen alle apparaten die je gebruikt met de bijbehorende NoteStation of Notes Station-app.

QNAP en Synology bieden een eigen variant van OneNote met prima apps voor iOS en Android.

7 Downloaden

Als er één functie is waar nas-apparaten hun populariteit aan danken, is het wel het downloaden van media. Torrents, usenet, ftp, http; voor elk formaat is er wel een searcher, scraper, collector, transcoder of welke functie je ook maar zoekt. Het aanbod is ruimer dan ruim. Zo kun je altijd de officiële Download Station kiezen, maar wil je precies de applicatie die jij het prettigste vindt werken of die op dat moment net de beste functionaliteit biedt, grote kans dat ook daar wel een versie van beschikbaar is voor installatie op de nas. Populair zijn NZBGet, SABnzbd, Deluge, Couchpotato en Radarr/Sonarr, maar er zijn er zoveel meer.

Omdat de nas toch aanstaat, kan die prima films en muziek downloaden.

0 Reactie(s) op: 15 handige nas-uitbreidingen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.