15 handige nas-uitbreidingen

Door: Edmond Varwijk | 27 november 2017 09:42

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

8 Mediaserver

Ook voor mediaspelers geldt: het aanbod is groot en divers. Maar hier is wel duidelijk één programma leidend, en dat is Plex. Er is een Plex-versie voor elke nas en veelal ook nog in een officiële versie. Plex op de nas biedt je dezelfde interface, maar met schier onbeperkte opslag voor al je films en muziek, en afhankelijk van de rekenkracht van de nas soms realtime transcoding. Schiet de rekenkracht tekort, laat het omzetten dan uitvoeren op momenten dat de nas minder intensief gebruikt wordt en kijk de films als het werk is gedaan. Plex en nas’en zijn voor elkaar gemaakt.

Plex-mediaspeler en nas’en zijn echt voor elkaar gemaakt!

9 HDMI-speler

Een puntje waar Synology achterblijft, is de aanwezigheid van een hdmi-uitgang op de nas. Sluit je via zo’n poort een QNAP- of Asustor-nas op een televisie aan en je kunt alle media direct van de nas op de televisie bekijken. Om het gebruik van de nas als mediaspeler te vergemakkelijken, krijg je op de televisie toegang tot een media-portal met home-theatersoftware van Boxee, XMBC of Plex. Asustor biedt de Asustor Portal, maar HD Station van QNAP is nog mooier, met een overvloed aan andere applicaties zoals Chrome, Firefox, Facebook, Spotify, YouTube. Deze zijn allemaal rechtstreeks te gebruiken op de tv en te bedienen met muis, toetsenbord en de QNAP-afstandsbediening.

QNAP HD Station is de top in gebruik van een nas als mediaspeler via hdmi.

10 Bestandsbeheer

Elke nas heeft wel een verkenner om bestanden op de nas te beheren, mappen te maken en bestanden te kopiëren. Heel gebruiksvriendelijk zijn die Windows Verkenner-klonen niet en binnen de browser zijn de mogelijkheden ook nog eens beperkt. Je moet het resultaat van elke actie afwachten en veel van wat op bestandsniveau belangrijk is, is onzichtbaar. Een oud tooltje (maar zeker niet versleten) is de Midnight Commander: een Norton Commander-kloon voor gebruik op de nas. Je installeert het vanuit één van de alternatieve community’s. Schakel daarna ssh-toegang in en log in via ssh om Midnight Commander te starten.

Midnight Commander biedt gevorderde gebruikers ouderwets bestandsbeheer direct op de nas.

11 Virtualisatie

Heb je een QNAP-nas, installeer dan Virtualization Station om echte virtuele machines met Linux, Unix of Windows op de nas te gebruiken. Na de installatie maak je via de browser contact met de virtuele machine en kun je die gebruiken net als een echte pc of server. Installeer Microsoft Office of een ander programma: het is ideaal ook voor het snel testen van software. Enige voorwaarde, het werkt alleen op een nas met voldoende geheugen én een Intel-processor. Synology-gebruikers moeten nog even wachten … of de Package Center ook bètaversies laten tonen en installeren, dan kunnen zij hetzelfde met de uitbreiding Virtual Machine Manager.

Na de installatie in een virtuele machine op een QNAP-nas kun je Windows gebruiken via de browser.

12 Docker

LXC en Docker zijn twee ‘lichtgewicht’ virtualisatiemethoden waarmee een volledig geïsoleerd Linux-systeem op de nas kan worden geactiveerd. De virtuele machine is in dit geval geen lege machine die je helemaal vanaf de grond moet installeren, maar een kant-en-klare package met bijvoorbeeld een Linux-distributie, managementsoftware voor je netwerk of een WordPress-website compleet met cms. Om deze handige mogelijkheid te gebruiken, installeer je eerst Container Station of Docker en kiest dan binnen deze extra toepassing, voor de container die je wilt gebruiken. Deze wordt daarna automatisch voor je gedownload en een paar klikken later ben je al live.

Met Docker installeer je zogenoemde containers makkelijk en volledig geïsoleerd.

13 Synchronisatie

OneDrive, Google Drive, Dropbox etc. … het aantal cloudopslagdiensten is groot. Ze danken hun populariteit niet alleen aan het gemak waarmee je bestanden online bewaart en kunt inzien. Ook is het enorm makkelijk om je hele opslag te synchroniseren met je Windows- of Mac-computer of zelfs je tablet. Met Synology’s Cloud Sync, Hybrid Backup Sync van QNAP of één van de DataSync-uitbreidingen van Asustor, synchroniseer je de cloudopslag ook met je nas. Vul na de installatie de gebruikersnaam en wachtwoord in van de cloudservice in kwestie en de synchronisatie start.

Asustor biedt aparte synchronisatie-tools voor de verschillende cloudopslagdiensten.

14 Tv-recorder

We kijken steeds minder televisie en al helemaal niet meer op het moment dat een programma ook daadwerkelijk wordt uitgezonden. En steeds meer aanbieders willen dat we daarvoor gaan betalen. Door een DVBLogic of andere dvb-c/dvb-t usb-antenne aan te sluiten op de nas kun je deze gebruiken als tv-tuner en -recorder. Zorg voor een compatibele usb-antenne en installeer DVBLink TV Server of TVHeadEnd, beide beschikbaar voor Synology en Asustor. Bij QNAP ligt het lastiger sinds men stopte met TV Station, een alternatief is er nog niet.

Met een DVBLogic tv-tuner kijk je alle televisie wanneer jij dat wilt.

15 Wat staat er op de nas?

Wanneer je de nas langer gebruikt kan ineens die enorme opslagruimte vol zijn. Een extra nas of grotere schijven zijn een optie, maar waarom niet eerst even opschonen? Maar wat staat er eigenlijk allemaal op de nas? Van buitenaf is dat niet te zien en ook de File Station is van weinig nut. Heb je een Synology, installeer dan de Opslag-analyser. Deze laat je precies zien welke bestanden en mappen al die opslagruimte gebruiken en helpen met de juiste dingen op te ruimen. QNAP ontbeert helaas een dergelijke app, maar met Q’center kom je aardig dichtbij.

0 Reactie(s) op: 15 handige nas-uitbreidingen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.