15 handige tips voor Windows 10

Door: Joris Peterse Joris | 15 oktober 2014 13:10

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Met deze tips vind je al snel je weg in de uitprobeerversie van Windows 10. Houd er rekening mee dat deze versie niet geschikt is als hoofdbesturingssysteem. De kans is groot dat je tegen bugs of andere problemen aanloopt. Maar Windows 10 heeft zat nieuwe functies die nu al de moeite waard zijn.

Heb je Windows 10 nog niet geïnstalleerd? Lees dan ons handige stappenplan om Windows 10 te installeren. Voor meer tips, lees 13 tips voor Windows 10.

01 Windows 10-keylogger

De eerste twee tips temperen wellicht het enthousiasme voor Windows 10 behoorlijk. Microsoft heeft in de Windows 10-uitprobeerversie een keylogger ingebouwd, die alle toetsaanslagen registreert. Deze keylogger heeft als doel het verbeteren van de spellingscontrole en de automatische aanvulmogelijkheid van tekst. Wees hiervan dus bewust wanneer je Windows 10 uitprobeert. Log niet zomaar overal in (of verander je wachtwoord nadat je dit hebt gedaan) en gebruik zeker je internetbankieromgeving niet. We verwachten niet dat Microsoft kwade bedoelingen heeft met de geoogste data, maar aangezien Windows in het verleden geregeld beveiligingsproblemen heeft gehad, is het niet ondenkbaar dat hackers zichzelf toegang weten te verschaffen tot deze gegevens.

Pas op: al je toetsaanslagen worden in Windows 10 geregistreerd!

02 Microfoon uit

Een keylogger is zorgwekkend. Maar nog vervelender is dat de algemene voorwaarden van Windows 10 toestaan dat Microsoft ook de microfoon mag aanspreken. Daarom zetten we de microfoon liever even uit. Dit doe je door op de startknop te drukken en Device Manager in te typen en te selecteren. Klap het menuutje open onder Audio inputs and outputs, klik met rechts op Microphone en kies Disable, bevestig met Yes. Overigens zijn de keylogger en de afluisterrechten alleen van toepassing op de testversie van Windows 10. De definitieve versie bevat dit niet. Onthoud dus dat de testversie echt alleen bedoeld is om Windows 10 uit te proberen, niet voor alledaags gebruik.

Voor de zekerheid zetten we de microfoon liever even uit.

03 Programma's en apps installeren

Enerzijds zijn er Windows-apps en anderzijds heb je de gewone soft- en freeware die je in Windows gewend bent. Windows-apps kun je alleen uit de applicatiewinkel (Store) installeren. Druk op de startknop en klik de Store-tegel aan om de winkel te openen. Een app herken je in Windows dankzij de vierkantje icoontjes, het moderne uiterlijk en drie puntjes in de linkerbovenhoek naast het programma-icoontje (die openen het menuutje met App Commands, zie tip 9). Natuurlijk kun je ook gewoon je eigen software en freeware installeren zoals je gewend bent. Als het goed is, moeten alle programma's die werken in Windows 7 en 8, ook werken in Windows 10.

Je vertrouwde programma's blijven gewoon werken.

04 Task Switcher

De Alt+Tab-functionaliteit is opgepoetst met de Task Switcher, een menuutje dat verschijnt als je Alt en Tab tegelijk indrukt. Hierin zie je alle geopende programma's. Houd de Alt-toets ingedrukt, iedere keer dat je op Tab drukt, ga je naar het volgende programma. Met de rechtermuisknop kun je er ook voor kiezen om een taak af te sluiten. Druk je op de Task Switcher-knop (tweede knop met de venstertjes naast de startknop) dan krijg je ongeveer hetzelfde overzicht te zien. Hier hoef je alleen de Alt-knop niet ingedrukt te houden. Je kunt naar een programma schakelen door erop te klikken, een kruisje rechtsboven sluit deze af. Ook schakel je hiermee naar een ander bureaublad.

Met Alt+Tab kom je nu in de Task Switcher terecht.