15 ontbrekende functies in Windows 10 terughalen

Door: Robbin Ooijevaar | 09 mei 2016 07:05

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Windows 10 heeft veel nieuwe functies, maar er zijn ook dingen verdwenen. Het klassieke startmenu is een bekend voorbeeld, maar er zijn meer onderdelen die afvielen bij de nieuwe Windows-versie. In dit artikel bespreken we deze en lees je hoe je de functies terugkrijgt. Alle oplossingen zijn gratis!

Veilig sleutelen

Alle toepassingen in dit artikel zijn uitgebreid getest, maar foutief gebruik van sommige hulpmiddelen en instellingen kan negatieve gevolgen hebben. Wijzig nooit instellingen die je niet kent of niet ongedaan kunt maken. Voor dit laatste is Windows Systeemherstel (zie tip 14) een aanrader. Met Restore Point Creator wordt het nog eenvoudiger om snel een systeemherstelpunt aan te maken voordat je wijzigingen doorvoert.

01 Dvd's afspelen

Windows 10 heeft standaard geen mogelijkheid meer om dvd's af te spelen. Dit is voor veel mensen geen gemis omdat het afspelen van dvd's op de computer regelmatig voor ergernis zorgt. Als je toch dvd's wilt afspelen in Windows 10 kan dit voor nop met VLC Media Player. Het programma heeft een goede dvd-functie aan boord en speelt daarnaast als je videobestanden probleemloos af, al dan niet afkomstig uit legale bron. Lees ook: 40 supertips voor Windows 10.

VLC Media Player speelt je dvd's probleemloos af in Windows 10.

02 Startmenu

Er is inmiddels zoveel over geklaagd en geschreven dat we het bijna niet meer durven te noemen: het klassieke startmenu. Het menu van Windows 10 is naar ons inzicht sterk verbeterd ten opzichte van de voorgaande Windows-versie, maar smaken verschillen.

Als je tevreden bent over het Windows 10-startmenu, maar je ergert aan het reusachtige formaat, dan verwijder je de grote tegels met de rechtermuisknop. Als je echt terug wilt naar het klassieke startmenu is Classic Shell een aanrader.

03 Mail

De Mail-app van Windows 10 is voor veel mensen even wennen en dat is zacht uitgedrukt. Als je hier niet mee kunt of wilt werken, zijn er veel alternatieven. De beste keuze is overstappen naar webmail van Google of Microsoft, dan kun je overal in je browser bij je berichten. Je kunt ook een alternatief programma installeren als Windows Live Mail of Thunderbird. Beide programma's werken overigens ook samen met Gmail en Outlook.com. Windows Live Mail is onderdeel van Windows Essentials 2012. Wees op je hoede tijdens de installatie om ongewenste extra programma's te voorkomen.

Windows Live Mail uit 2012 werkt nog steeds goed onder Windows 10.

04 Bureaubladwidgets

De bureaubladwidgets zijn volledig verdwenen en dat is jammer. De kleine informatieschermpjes toonden het actuele weer, de status van je accu en andere handige informatie. Dankzij Sidebar Desktop Gadgets krijg je vergelijkbare mogelijkheden in Windows 10. Klik met de rechtermuisknop op je bureaublad, kies Gadgets en geef aan welke widgets je wilt gebruiken. Je kunt de gadgets in een balk tonen (7 Sidebar) of ze los laten zweven boven je bureaublad.

Sidebar Desktop Gadgets brengt de zwevende 'informatie gadgets' terug in Windows 10.

05 OneDrive als applicatie

Oké, in deze tip gaan we niks terugbrengen of toevoegen, maar gaan we juist iets eruit slopen. In voorgaande Windows-versies was OneDrive, net als Dropbox en Google Drive, een programma dat je wel of niet kon installeren. In Windows 10 is OneDrive standaard ingebakken in het besturingssysteem en dat vindt niet iedereen prettig. Het is mogelijk om OneDrive te deactiveren via een stappenplan van Microsoft, maar hiervoor is 'gpedit', de Groep Policy Editor (of Groepsbeleidsobjecteditor) nodig. Dit hulpprogramma is niet aanwezig in alle Windows 10-versies. Met een ander stappenplan kun je OneDrive volledig verwijderen. Beiden opties zijn alleen voor experts weggelegd.

Geen liefhebber van OneDrive? Schakel het programma uit of verwijder het uit je besturingssysteem.