15 powertips voor Windows 10

Door: Gijs Ettes | 19 december 2016 14:46

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Windows 10 kent tal van handige opties en instellingen die wat verstopt zijn, maar je gebruikservaring flink verbeteren. We lichten 15 powertips uit die je helpen het besturingssysteem naar je hand te zetten en meer gedaan te krijgen.

Upgraden niet meer gratis

Maandenlang werden gebruikers van Windows 7 en 8 bestookt met herinneringen om te upgraden naar de nieuwste versie van Microsofts besturingssysteem. Dat kon tot en met 29 juli gratis, sindsdien kun je alleen tegen betaling overschakelen op Windows 10. Op het moment van schrijven is onduidelijk wat die upgrade precies kost, al betaal je in de Microsoft Store 135 euro voor een nieuwe licentie. Studenten zijn 121,50 euro kwijt aan een licentie en krijgen bovendien korting op Office 365.

1 Meer overzicht met GodMode

GodMode is handig om een snel overzicht te krijgen van talloze belangrijke instellingen. Het menu is gemakkelijk op te roepen, mits je weet welk commando je nodig hebt. Ga naar een willekeurige plek zoals het bureaublad, maak een nieuwe map aan en geef deze de naam GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}. Vervolgens verandert de map in een pictogram waarop je kunt dubbelklikken. Hier zie je onder elkaar allerlei belangrijke instellingen die betrekking hebben op onder meer beveiliging en onderhoud, energiebeheer, toegankelijkheid en het systeem. Met het veldje rechtsboven kun je het overzicht doorzoeken.

GodMode toont de belangrijkste Windows-instellingen overzichtelijk op een rijtje.

2 Grip op je privacy-instellingen

Heb je bij de installatie van Windows 10 gekozen voor de Expressinstellingen, dan deel je meer privédata met Microsoft dan je wellicht lief is. Dat voorkom je door tijdens de installatie te kiezen voor Instellingen aanpassen en de schuifjes achter opties als Apps mogen mijn reclame-id gebruiken (…) uit te zetten. Heb je dat niet gedaan, dan kun je gelukkig achteraf de privacy-instellingen aanpassen. Ga naar Instellingen, klik op Privacy en ga na of apps bijvoorbeeld je locatie, camera en microfoon mogen gebruiken. Je kunt hier ook instellen welke apps op de achtergrond actief mogen zijn om bijvoorbeeld meldingen te sturen.

Wees kritisch waar je Windows en de apps die je gebruikt toegang tot geeft.

3 Snel toegang tot klassieke Windows-apps

Het nieuwe instellingenvenster in Windows 10 is logischer ingedeeld dan het oude, vertrouwde configuratiescherm, maar voor sommige handelingen kan het handig zijn om laatstgenoemde op te roepen. Dat gaat het snelst door rechts te klikken op de startknop linksonder en te kiezen voor Configuratiescherm. Via hetzelfde menu krijg je ook snel toegang tot andere handige opties, waaronder Taakbeheer, Apparaatbeheer en Uitvoeren. De apps werken zoals je gewend bent van eerdere versies van Windows. Je kunt ze tevens opstarten door te zoeken met het vergrootglas linksonder, maar dat werkt wat ons betreft nét wat minder snel.

Klik rechts op de startknop om toegang te krijgen tot vertrouwde Windows-functies.

4 Meer controle over updates

Wil je voorkomen dat Windows 10 updates automatisch installeert, stel dan een datalimiet voor je wifi-verbinding in. Door naar Instellingen / Netwerk en Internet te gaan en te kiezen voor Geavanceerde opties, vind je de optie Instellen als verbinding met datalimiet. Klik op het schuifje en updates worden niet meer automatisch gedownload en geïnstalleerd. Voortaan download je ze op het moment dat het je uitkomt. Houd er wel rekening mee dat deze truc alleen werkt als je gebruikmaakt van wifi. Ook kan het voorkomen dat apps die op de achtergrond draaien (zoals OneDrive of Google Drive) minder vaak synchroniseren.

Standaard downloadt en installeert Windows 10 updates automatisch.

5 Snel video’s opnemen

Een video kan erg verhelderend werken om een vriend of familielid iets uit te leggen. Windows 10 heeft een ingebouwde functie voor het maken van videoclips, al heeft je computer hiervoor wel een recente grafische kaart nodig. Anders kun je alleen screenshots maken. Om zogeheten Xbox-gameclips te maken, druk je gelijktijdig op Windows-toets+G. Vervolgens verschijnt een zwevend menu met knoppen om het scherm op te nemen. De functie werkt in elke openstaande applicatie, op systeemlocaties als het bureaublad en de verkenner na. Opgeslagen clips vind je via Deze pc / Video’s en Opnames.

Een video opnemen van je scherm is zo gepiept.

6 Prestaties van Windows 10 verbeteren

Een simpele zoekactie op Google leert dat er talloze manieren zijn om de prestaties van je Windows 10-machine te verbeteren. Geen trek in het upgraden van je systeem? Kijk dan eens naar de visuele instellingen. Via Configuratiescherm / Systeem en Geavanceerde instellingen kom je bij de instellingen voor Prestaties. Daar kun je kiezen voor Beste prestaties of handmatig bepalen welke animaties en effecten je al dan niet wilt zien. Prestatiewinst kan ook geboekt worden door overbodige systeemservices uit te schakelen. Klik rechts op de startknop, selecteer Uitvoeren en typ services.msc. Op de website Blackviper vind je adviezen over services die probleemloos uitgeschakeld kunnen worden.

Door overbodige services uit te schakelen, maak je je systeem iets sneller.

7 Meldingen beheren

Standaard heeft Windows 10 de neiging om de nodige meldingen te tonen. Denk aan tips over het besturingssysteem, herinneringen en alarmen. Ook apps hebben de mogelijkheid om je tijdens het gebruik te storen met pop-ups. Gelukkig kun je daar wat aan doen. Ga naar Instellingen / Systeem en Meldingen en acties en zet de schuifjes uit achter functies of apps waarvan je geen meldingen wenst te ontvangen. Daarnaast kun je instellen dat er geen meldingen doorkomen als je een presentatie geeft. Ook handig: vanuit hetzelfde scherm kies je welke pictogrammen op de taakbalk worden getoond door te klikken op Systeempictogrammen in- of uitschakelen.

Je kunt gemakkelijk voorkomen dat het systeem je stoort met allerhande meldingen.

2 Reactie(s) op: 15 powertips voor Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 december 2016 10:50 bjmwink
  Blackviper website onbereikbaar
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 december 2016 16:55 Theo1948
  windows tien upgrade is hier nog gratis.
  www.microsoft.com/nl-nl/accessibility/windows10upgrade
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.