15 powertips voor Windows 10

Door: Gijs Ettes | 19 december 2016 14:46

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

8 Donker thema instellen

Om systeemvensters een donker thema te geven, moet je een aanpassing in het register doorvoeren. Klik rechts op de startknop, kies Uitvoeren en open het register met het commando regedit. Navigeer vervolgens naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Themes, klik rechts op Themes en selecteer Nieuw / Sleutel. Geef de sleutel de naam Personalize, klik rechts en kies Nieuw / DWORD (32-bit). Geef deze nieuwe waarde onder de sleutel de naam AppsUseLightTheme en zorg dat Waardegegevens op 0 staat. Ga naar HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Themes\Personalize, maak hier ook een DWORD (32-bit) en geef de waarde de naam AppsUseLightTheme. Herstart je systeem om het donkere thema te zien. Dit werkt alleen bij systeemvensters van Windows 10 zelf, niet voor applicaties en de Windows Verkenner.

Het donkere thema werkt alleen voor systeemvensters.

9 Het Actiecentrum uitschakelen

Het Actiecentrum bevat de belangrijkste berichten over je systeem en snelle instellingen voor onder meer verbindingen, de schermhelderheid en notities. Best handig, hoewel nog maar weinig mensen het actiecentrum echt gebruiken. Wil je het actiecentrum uitschakelen, dan moet je het register aanpassen. Klik rechts op de startknop, kies Uitvoeren en type regedit. Ga naar HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Explorer, klik met de rechtermuisknop in het rechtervenster en selecteer Nieuw / DWORD (32-bit). Geef het de naam DisableNotificationCenter, dubbelklik en wijzig de waarde naar 1. Druk op OK en herstart je pc om de wijziging door te voeren.

10 Verkenner starten in normale weergave

Wanneer je de Windows Verkenner opent, worden standaard de snelkoppelingen in Snelle toegang weergegeven. Die bevat dan koppelingen naar mappen en documenten die je het laatst gebruikt hebt. Het nadeel is dat die pictogrammen een groot deel van de ruimte in de Verkenner in beslag neemt. Deze snelkoppelingen kun je niet direct verwijderen, maar je kunt er wel voor zorgen dat de Verkenner voortaan in de normale weergave met alle stations en mappen wordt opgestart. Klik in de Verkenner op het tabblad Beeld en kies voor Opties. Onder het tabblad Algemeen wijzig je de optie bij Verkennen openen in naar Deze pc.

11 Minder berichten

Het notificatiescherm in Windows 10 geeft belangrijke en minder belangrijke meldingen aan jou als gebruiker, zoals verouderde virusdefinities, nieuwe mail, beschikbare Windows-updates en problemen met stuurprogramma’s. Soms wil je niet lastiggevallen worden door deze berichten met het bijbehorende geluid. Dan kun je deze voor een bepaalde tijd uitschakelen. Ga naar Instellingen en kies voor Meldingen en acties. Per geïnstalleerde app of programma kun je aangeven of er wel of geen berichten mogen worden getoond. Wil je alles tijdelijk uitschakelen? Kies dan voor Stiltetijd in de taakbalk door eenmaal links te klikken en op de desbetreffende tegel te klikken.

Even rust op je desktop met Stiltetijd.

12 Doe meer met Opdrachtprompt

Windows 10 introduceert diverse nieuwe functies voor Opdrachtprompt. Zo kun je vanaf nu kopiëren en plakken met respectievelijk Ctrl+C en Ctrl+V en het venster van Opdrachtprompt transparanter maken met de toetscombinatie Ctrl+Shift+Plusteken). Om alle nieuwe mogelijkheden te bekijken, open je Opdrachtprompt en klik je rechts op de titelbalk. Kies voor Eigenschappen en klik onder het tabblad Opties op Meer informatie over nieuwe functies van de console. De webpagina die wordt geopend, is vooralsnog alleen in het Engels beschikbaar.

Opdrachtprompt heeft in Windows 10 diverse handige nieuwe functies gekregen.

13 Offline navigeren

De Kaarten-app in Windows 10 is flink op de schop gegaan en bevat, in tegenstelling tot de app voor Windows 8, de mogelijkheid om kaartgegevens te downloaden voor offline gebruik. Open Kaarten via het startmenu, klik op het tandwiel en kies Kaarten downloaden of bijwerken. Vervolgens worden de systeeminstellingen geopend en moet je nogmaals op Download kaarten klikken. Kies nu het continent en de landen waarvoor je kaarten wilt downloaden. Per gebied zie je precies hoeveel vrije schijfruimte je daarvoor nodig hebt.

Download kaartgebieden, zodat je ze ook zonder internetverbinding kunt gebruiken.

14 Snelkoppelingen naar instellingen

Windows 10 heeft diverse opties om het startmenu naar wens in te delen. Je kunt (live) tegels toevoegen, verwijderen, groter of kleiner maken en eenvoudig snelkoppelingen toevoegen voor je favoriete apps. Maar wist je ook dat je een snelkoppeling naar specifieke instellingen kunt laten terugkomen in het menu? Om niet meerdere keren te hoeven klikken voor Windows Update, Opslag of Energiebeheer, druk je met de rechtermuisknop op de desbetreffende instelling. Kies voor Aan Start vastmaken en geef het nieuwe tegeltje de gewenste plek in het startmenu.

Voeg gemakkelijk specifieke instellingen toe als snelkoppeling aan het startmenu.

15 Een rustiger startmenu

Het startmenu van Windows 10 kan nogal druk overkomen met al die tegels, zeker als je diverse programma’s hebt geïnstalleerd. Daarnaast kunnen al die zogeheten live-tegels – die automatisch de laatste nieuwtjes tonen – ook storend zijn. In alle gevallen kun je er wat aan doen. Wil je bijvoorbeeld wat kleinere tegels? Dan klik je met de rechtermuisknop op de tegel die je van formaat wil wijzigen en kies je voor Klein of Middelgroot. Wil je de animaties uitschakelen? Dan klik je wederom met rechts op de tegel en kies je voor Live-tegel uitschakelen. Je kunt ook pictogrammen uit het hoofdoverzicht verwijderen door te kiezen voor Van Start Losmaken.

Met deze opties krijg je weer een overzichtelijk startmenu.

2 Reactie(s) op: 15 powertips voor Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 december 2016 10:50 bjmwink
  Blackviper website onbereikbaar
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 december 2016 16:55 Theo1948
  windows tien upgrade is hier nog gratis.
  www.microsoft.com/nl-nl/accessibility/windows10upgrade
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.