15 tips om je pc op te schonen

Door: redactie-computertotaal | 29 juli 2016 00:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

De zomer is dé tijd om eens goed naar je pc of laptop te kijken, om ze te optimaliseren, beter te beveiligen en op te ruimen. In de vakantie heb je misschien wat vrije tijd om al die doelen te bereiken.

Tip 01: Schijfopruiming

Als je een SSD in je pc hebt, kan het zijn dat schijfruimte soms schaars is. Windows heeft een ingebouwd programma om schijfruimte vrij te maken, namelijk Schijfopruiming, dat je vindt in het startmenu. Deze tool ruimt tijdelijke Windows-bestanden en overgebleven Windows-updates op. Als je bovendien net naar Windows 10 bent geüpgraded, blijft de oude Windows-versie nog staan en deze neemt al snel tientallen gigabytes in beslag. Lees ook: 20 tips voor een snellere pc.

Om de vorige Windows-installatie op te ruimen (maar dan moet je wel zeker zijn dat je niet terug wilt), klik je op Systeembestanden opschonen. Indien je nog steeds schijfruimte tekort hebt, is het tijd om verder te kijken waar alle schijfruimte naartoe is gegaan. Dan komt een tool als WinDirStat om de hoek kijken. WinDirStat scant een harde schijf en geeft precies aan welke bestanden de meeste ruimte verbruiken. Met één klik ga je naar de map toe en kun je korte metten maken met eventuele overbodige bestanden.

Tip 02: Stof

In de zomer zijn de temperaturen altijd hoger. Dat betekent dat als je je pc of laptop intensief gaat gebruiken, deze sneller warmer wordt. De ventilator kan minder goed zijn werk doen als deze helemaal onder het stof zit. Om het stof weg te blazen, koop je een bus perslucht, schroef je de zijkanten van de pc los en blaas je voorzichtig de stofwolken van je cpu, gpu en ventilator weg. Wil je permanent minder stof, dan kan het helpen de pc op je bureau te plaatsen. Op de grond verzamelt deze namelijk veel meer stof.

Sommige laptops kun je ook ontdoen van stof, alleen vaak is het een stuk lastiger om deze uit elkaar te halen. Dan richt je de perslucht op de ventilatorgaten en blaas je zo zoveel mogelijk de ventilator schoon. Soms is het bij een laptop mogelijk om het toetsenbord eruit te schroeven, zodat je toegang hebt tot het moederbord met alles erop en eraan. Hoe je dat precies doet, verschilt per laptop. Daarna kun je de laptop een stuk beter schoonmaken, op eenzelfde manier als bij de pc.

Tip 03: Muis & toetsenbord

Onze toetsenborden verzamelen erg veel bacteriën. Vanuit hygiënisch oogpunt kan het absoluut geen kwaad deze eens goed schoon te maken. Voor je toetsenbord is het ook goed mogelijk om perslucht te gebruiken om het stof tussen de toetsen weg te blazen. Maar het vuil op de toetsen zelf gaat wat minder eenvoudig weg. Daarvoor kun je bijvoorbeeld een wattenstaafje en schoonmaakalcohol gebruiken. Zorg er wel voor dat je vooraf het toetsenbord losgekoppeld hebt van de pc en (indien van toepassing) de batterijen eruit hebt gehaald. Eventueel zou je alle toetsen er één voor één uit kunnen halen (of alleen de meest vieze) en ze daarna in het bestekmandje van de vaatwasser kunnen plaatsen. Of je koopt een nieuwe en gooit de oude weg, dat kan ook natuurlijk. Voor je muis geldt hetzelfde: gebruik wat alcohol met een wattenstaafje om deze schoon te maken en zorg dat de muis niet is aangesloten voordat je begint.

Tip 03 Met een schroevendraaier wip je zo alle toetsen eruit om schoon te maken. Maak vooraf eventueel even een foto zodat je weet waar alle toetsen weer terug horen.

Tip 04: Schoon bureaublad

Het bureaublad van de computer dient bij velen als dumpplaats voor de meest willekeurige bestanden. Dat kan een flinke bron van stress zijn, omdat het niet het meest rustgevende beeld is dat je steeds ziet als je de computer inschakelt. Voor een goede gemoedstoestand kan het helpen je bureaublad eens flink op te ruimen. Het helpt bijvoorbeeld al om alle bestanden op je bureaublad te categoriseren in een aantal mappen. Handige software, zoals DropIt, kan automatisch bestanden verplaatsen op basis van ingestelde regels, zoals bestandstype.

Je downloadt en installeert het vanaf hun website (zie onder). Maak DropIt Nederlandstalig door met de rechtermuisknop te klikken op het icoon dat midden op je scherm zweeft en te kiezen voor Languages / Dutch. Ga in datzelfde menu naar Associaties en klik op de plus. Je kunt nu een regel instellen om bestanden te verplaatsen. Geef de regel een naam en geef aan welke voorwaarden de regel moet voldoen. Wil je bijvoorbeeld alle documenten naar de map Documenten verplaatsen, dan vul je *.doc;*.docx;*.odt in. De Actie laat je op Verplaats staan en de doelfolder wordt Documenten. Klik op Opslaan en daarna op het vinkje. Stel DropIt in om automatisch je bureaublad in de gaten te houden: ga naar Opties / Monitoren en selecteer de optie Enable scan of monitored folders, klik op Toevoegen en voeg de map Bureaublad toe.

Tip 04 Een voorbeeldregel die alle documenten van je bureaublad filtert naar de map Documenten.

Tip 05: Opgeruimde kabels

Je kunt je bureau en je bureaublad op je pc nog zo netjes opruimen, al die kabels, adapters en stekkerdozen achter en onder je bureau zijn ook een doorn in het oog. Het ziet er meestal niet uit, zo'n kluwen met kabels. Gelukkig is er een oplossing, in de vorm van een kabeldoos. Een handige kabeldoos is bijvoorbeeld de CableBox van BlueLounge, met één toegangspunt waar alle kabels in kunnen en één uitgangspunt voor de stroomkabel naar het stopcontact. Er is ook een kleinere variant: de CableBox Mini. Of je kijkt even bij de IKEA. Vervolgens kun je de kabels mooi samenvoegen met bijvoorbeeld een tiewrap. Dat ziet er een stuk rustgevender en vooral netter uit.

Tip 05 Een kabeldoos kan rust brengen onder je bureau.

Tip 06: Ontdubbelen

Niets zo irritant als dubbele bestanden op je computer. Zonder dat je het door hebt, kan dat heel wat schijfruimte opslokken. Een handig programma om dubbele bestanden op te sporen, is bijvoorbeeld dupeGuru, dat gratis en opensource voor alle platformen beschikbaar is. DupeGuru scant je schijf op dubbele bestanden, door middel van overeenkomende bestandsnamen of bestandsnamen die veel op elkaar lijken. Het is bovendien mogelijk de inhoud van bestanden te scannen. Als deze exact overeenkomen, is er sprake van een duplicaat. Zulke scans op inhoud duren wel veel langer dan de scan van bestandsnamen. Dat is echter iets wat je allemaal zelf kunt instellen in het voorkeurenpaneel van dupeGuru. Bovendien is er een speciale muziekvariant van het programma beschikbaar (Music Edition) die ook metadata van muziekbestanden leest en zo duplicaten vindt. Hetzelfde geldt voor plaatjes met de dupeGuru Picture Edition.

Tip 07: Onnodige software

Een essentieel onderdeel van de zomerschoonmaak is het verwijderen van software die je nooit gebruikt. Hiervoor ga je naar Start / Configuratiescherm en klik je op Programma verwijderen. De lijst met alle geïnstalleerde software verschijnt. Loop door de lijst en kijk wat je nooit gebruikt. Als je bepaalde programma's niet herkent, start ze dan voor de zekerheid een keer op om te zien of er alsnog een belletje gaat rinkelen. Weet je zeker dat je ook die software wilt verwijderen, klik erop in de lijst van geïnstalleerde programma's en kies Verwijderen.

Doorloop de wizard om het programma te verwijderen. Opgeruimd staat netjes, althans dat zou je denken. Helaas laat verwijderde software soms toch nog wat sporen achter. Een tool die hierbij kan helpen is Revo Uninstaller: er is een betaalde Pro-versie, maar ook een gratis versie (te vinden via het menu Downloads op hun website). Revo Uninstaller scant na het verwijderen wat er nog is overgebleven, zodat je vervolgens die restanten mooi kunt opruimen. Na het installeren open je het hoofdscherm. Kies een programma om te verwijderen uit de lijst en klik op de knop De-installeren. Kies Ja en klik op Volgende. De standaardmanier, Gemiddeld, is prima. Na het voltooien van de vooranalyse, verschijnt de daadwerkelijke verwijderwizard van het programma zelf. Doorloop deze. Klik achteraf in Revo Uninstaller opnieuw twee keer op Volgende. Je ziet nu alles wat er overgebleven is en kunt dat verwijderen.

Tip 07 Revo Uninstaller begeleidt het verwijderproces en zorgt ervoor dat écht alles weg is.

2 Reactie(s) op: 15 tips om je pc op te schonen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 augustus 2016 22:39 Anoniem
  Revo uninstaller is niet zo'n goed idee omdat het niet netjes 64-bit apps verwijdert. Het kan ook geen browser werkbalken en plug-ins verwijderen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 augustus 2016 15:44 Anoniem
  TIS ME TE VEEL WERK!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.