15 tips om je pc op te schonen

Door: redactie-computertotaal | 29 juli 2016 00:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Tip 08: Opstartprocessen

Zelfs met een SSD kan het bij een aantal pc's nog even duren voordat deze compleet is opgestart en bruikbaar is nadat het bureaublad te zien is. Dat komt door de vele opstartprocessen die de pc na verloop van tijd heeft verzameld en die het opstarten vertragen. Veel van die processen heb je echter niet nodig en dus is het zonde dat je daar zo lang op moet wachten. In Windows 8 en hoger beheer je eenvoudig wat er wel en niet mee opstart via Windows Taakbeheer.

Je opent Taakbeheer door met de rechtermuisknop op de Windows-taakbalk te klikken en te kiezen voor Taakbeheer of Taakbeheer starten. Vervolgens ga je naar het tabblad Opstarten en zie je een lijst met alles wat er wordt geladen nadat je je hebt aangemeld op Windows. Zie je dat tabblad niet? Klik dan eerst onderaan op Meer details waarna de volledige taakbeheer zichtbaar wordt. Maar weinig in de lijst van opstartprocessen is écht nodig. Klik op een proces en klik op Uitschakelen om te zorgen dat het niet meer mee opstart. Twijfel je of een bepaald proces wel of niet handig om automatisch te laten starten? Zoek naar de naam op Google en lees wat andere gebruikers erover zeggen.

Tip 09: PC Decrapifier

Pc- en laptopfabrikanten leveren nieuwe hardware nog altijd met heel veel rotzooi voorgeïnstalleerd. Probeerversies van McAfee, Norton en Microsoft Office, en natuurlijk eigen software van de fabrikant die de pc vertraagt en niet per se nuttig is. Met het programma PC Decrapifier maak je in een keer korte metten met dit soort software. PC Decrapifier scant je laptop of pc, identificeert de geïnstalleerde crapware en verwijdert deze. Na het downloaden klik je op Analyze, waarna je computermodel wordt geïdentificeerd en de geïnstalleerde crapware zichtbaar is in de lijst. Bij Recommended staat de software die aanbevolen wordt om weg te halen. Je vinkt alles wat je weg wilt hebben aan, klikt op Remove Selected en daarna op Begin Removal Now om de software definitief van je nieuwe pc of laptop te verwijderen. Na een herstart zal die al een stuk beter werken.

Tip 09 De PC Decrapifier identificeert je model systeem en geeft aan welke programma's aanbevolen zijn om te verwijderen.

Tip 10: Meer geheugen

Een goede upgrade voor je pc om de prestaties te verbeteren, is om meer geheugen bij te plaatsen. Vooral als je 4 GB of minder hebt, kan het helpen wat extra RAM te plaatsen. Je checkt of je meer RAM nodig hebt door Taakbeheer te openen en te kijken hoeveel GB er nog van je interne geheugen beschikbaar is. Daarvoor ga je naar het tabblad Prestaties en klik je op Geheugen. Vervolgens staat er bij Beschikbaar hoeveel er nog vrij is. Is dat erg weinig, overweeg dan een upgrade. Je ziet of een upgrade mogelijk is bij Gebruikte sleuven. Als er nog een sleuf vrij is, kan er een geheugenmodule bij. Is er niets vrij, dan kun je overwegen je huidige modules te verwisselen. Je ziet boven het aantal sleuven de Snelheid, de frequentie waarop het RAM werkt. Dat is belangrijk, evenals de Vormfactor. Je hebt al een module van 8 GB DDR3 op 1600 MHz (wat bij veel pc's prima zal werken) voor tussen de dertig en veertig euro. Let wel: bij sommige systemen plaats of vervang je de geheugenmodules in setjes van twee.

Tip 11: Schone installatie

Heb je alle overbodige programma's al verwijderd van je pc, maar blijft deze problemen geven of erg traag zijn, dan is het laatste redmiddel om een schone installatie van de pc uit te voeren. In Windows 10 is het uitvoeren van een schone installatie erg eenvoudig. Zorg voordat je begint dat je alvast wat drivers klaar hebt staan, voor straks na de installatie. Deze vind je op de website van de systeemfabrikant. Klik nu op de Startknop en kies voor Instellingen. Ga daarna naar Bijwerken en beveiliging en kies voor Systeemherstel. Klik bij Deze pc opnieuw instellen op Aan de slag. Het kan zijn dat Windows 10 om herstelmedia vraagt: deze kun je met een hulpprogramma van Microsoft hier binnenhalen. Windows vraagt daarna wat je wilt behouden. Vaak is het handig om te kiezen voor Mijn bestanden behouden. Daarmee worden apps en programma's wel gewoon verwijderd.

Tip 11 In Windows 10 is een schone installatie zo uitgevoerd, waardoor je weer een snelle en zo goed als nieuwe pc hebt.

Tip 12: Windows tweaken

Als je Windows 10 naar eigen hand wilt zetten, dan is de tool Ultimate Windows Tweaker erg handig. Je kunt de tool downloaden vanaf The Windows Club en direct uitvoeren, installeren is niet nodig. Na het starten wordt als eerste een systeemherstelpunt aangemaakt, zodat je eventuele verkeerde aanpassingen zo ongedaan kunt maken. Klik op OK terwijl dat gebeurt. Op de hoofdpagina kun je eenvoudig je pc herstellen of veelvoorkomende problemen oplossen met bijvoorbeeld System File Checker Utility of Repair Windows System Image. Bij Customization kun je diep in Windows graven. Zo kun je het Actiecentrum-pictogram uit de taakbalk verwijderen, AeroSnap uitschakelen en het vergrendelscherm uitschakelen. Andere handige opties vind je bij Security & Privacy, waarbij je bijvoorbeeld de hele Windows Store kunt uitzetten, Windows Defender kunt uitschakelen (iets wat straks in Windows 10 Home niet zomaar meer kan) en nog veel meer.

Tip 12 Ultimate Windows Tweaker geeft je een heleboel opties in Windows die je normaal niet kunt wijzigen.

Tip 13: Ninite

Windows moet het nog altijd doen zonder pakketbeheerder zoals aanwezig in een Linux-distributie. Daardoor blijft het installeren van alle software één van de meest frustrerende taken bij het inrichten van een nieuwe pc of laptop. Het programma Ninite helpt hierbij. Door de website te bezoeken, kun je aanvinken welke software je graag op je computer wilt hebben. Ninite biedt een ruime keuze uit browsers, mediaspelers, chat-apps, clouddiensten, handige tooltjes en meer.

Je vinkt alles aan wat je wilt hebben en klikt op Get Your Ninite onderaan. Je krijgt nu een uitvoerbaar bestand aangeboden. Klik hierop waarna Ninite alle net aangevinkte software gaat downloaden en installeren. Je hoeft niets te doen en wordt niet lastig gevallen met installatiewizards of andere vragen. Ninite vinkt automatisch eventuele werkbalken of andere aanbiedingen uit, zodat je ook daar geen last van hebt. Ook worden programma's automatisch geïnstalleerd in de taal van je besturingssysteem, indien beschikbaar uiteraard. Daarna kun je snel aan de slag met je gloednieuwe laptop of pc.

Tip 14: Back-ups

Niets zo belangrijk als het maken van goede back-ups. Een goede back-up is er één waar je makkelijk bij kan, die regelmatig wordt gemaakt en waar alles overzichtelijk beschikbaar is. In Windows heb je verschillende manieren om back-ups te maken. Eén van die manieren is Windows Bestandsgeschiedenis, die je aanzet via Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Back-up. Een andere optie is om in Windows een image of schijfkopie te maken van je Windows-installatie met Windows Back-up. Helaas is Windows Back-up niet zó betrouwbaar. Goede en handige alternatieven zijn EaseUS Todo Backup Free of Paragon Backup and Recovery Free. Beide maken gratis een image van je pc. Als Windows dan crasht of niet meer werkt, heb je zo de laatst werkende installatie weer teruggezet en kun je door waar je gebleven was.

Tip 14 Met EaseUS Todo Backup maak je zo een schijfkopie, waarmee je de pc eenvoudig kunt herstellen.

Tip 15: Bètatester

Als je bezig wilt blijven deze zomer, kun je voor elk platform bètatester worden. Zowel Microsoft, Google als Apple hebben continu een bètaprogramma dat voor iedereen toegankelijk is, voor zowel hun mobiele als desktopbesturingssystemen.

Voor Microsoft kun je Windows Insider worden, waarna je pc automatisch geüpgraded wordt naar een nieuwe Windows 10-testversie. Voor Apple geldt hetzelfde en kun je iOS of OS X upgraden naar de volgende versie. Voor Google is het Android Beta Program beschikbaar, waarmee je Android N kunt testen op Nexus-toestellen. Als je naar de hieronder vermelde website gaat, moet je je overigens wel aanmelden met je Google-account.

Zelfs in Chrome OS is het mogelijk om over te stappen naar het bètakanaal. Dat doe je door naar de instellingen te gaan en te kiezen voor Over Chrome OS / Meer informatie. Vervolgens klik je op Kanaal wijzigen en kies je voor Bètakanaal. Wees wel voorbereid op crashes en problemen. En neem het appontwikkelaars niet kwalijk als een app nog niet werkt op een bètaplatform.

Tip 15 In Windows is dit de plek waar je ziet of je Windows-testversies ontvangt.

2 Reactie(s) op: 15 tips om je pc op te schonen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 augustus 2016 22:39 Anoniem
  Revo uninstaller is niet zo'n goed idee omdat het niet netjes 64-bit apps verwijdert. Het kan ook geen browser werkbalken en plug-ins verwijderen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 augustus 2016 15:44 Anoniem
  TIS ME TE VEEL WERK!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.